René  Verborg

Marke , een plaats in West-Vlaanderen en de tweede grootste deelgemeente van Kortrijk,  is gelegen tussen Kortrijk West en Aalbeke.

René woont in de rustige Dorreberkstraat  met achter zijn woning, het duivenhok dat plaats biedt aan 7 oude weduwnaars en hun duivinnen.  Kweken doet René niet meer. Hij heeft er plezier in zijn oude duivers in te korven voor de nationale vluchten. Hij rijdt daarvoor naar Rekkem waar hij dan met zijn vrienden na het inkorven nog een gezellige babbel kan maken. Als hij zelf niet speelt dan rijdt hij meestal naar Bellegem om bij Roger Mylle de duiven te zien vallen.  De maandagmorgen is hij bij George Loncke te vinden waar hij met enkele vrienden, waaronder Marcel Noppe,  de voorbije vluchten bespreekt. Dinsdagmorgen gaat het dan weer richting Simon Moreels waar ze met z’n vijven de prestaties van hun duiven analyseren.  René blijft, ondanks zijn hoge leeftijd, duidelijk niet in zijn zetel zitten!

 

René met zijn vriend Marcel Noppe

Een beetje geschiedenis

René is geboren op de Pauvre Leute in Marke op 18 november 1918. Zijn vader Gustaaf Verborg was duiven- en konijnenvellenverkoper en moeder Maria Christis zorgde voor haar twee kinderen. Van zodra hij met de fiets kon rijden kreeg René als taak om oop zondagmorgen de konstateurs naar  de twee lokalen te brengen, in Aalbeke en in Bellegem, waarvader Verborg toen voor Arras inkorfde.

Op 14-jarige leeftijd verliet René de schoolbanken om te gaan werken. Hij was achtereenvolgens in dienst bij verschillende werkgevers en ging zelfstandig met de duiven spelen en inkorven want vader had er niet veel interesse meer voor.

Tijdens WOII was er geen duivenspel maar toch hield René zijn duiven bij.

Toen de oorlog voorbij was ging hij op eigen naam spelen maar omdat het gezin enkele keren verhuisde kwam bleven de resultaten wat achterwege.
Samen met een zakenpartner opende hij een garage in Marke. De samenwerking duurde acht jaar tot René in dienst ging bij het transportbedrijf Nuyttens en vijf jaar later bij Linofil.
Op 40 jarige leeftijd opende René in de Marktstraat een handelszaak in potplanten, duiven- en vogelvoer. In 1966 stopte hij met de verkoop van die producten en hij werd zelfstandig slachter van pluimvee.
In die periode kocht hij 10 jonge duiven bij André Vandewalle in Wevelgem waar hij goed mee lukte. Hij speelde goed en behaalde vele prijzen. Dat leidde tot het verwisselen van duiven.
In 1971 gooide René zijn beroepsactiviteiten over een totaal andere boeg. Hij investeerde zijn geld in de uitbating van een wasserij. Na aankoop van acht wasmachines, twee zwierders, vier droogkasten en een strijkrol kon hij zijn nieuwe zaak starten. Het was een schot in de roos.
In 1983 liet hij de wasserij over aan zijn dochter Nicole en trok hij zich terug uit het beroepsleven.

                     De Blauwe Barcelona                                       René,  deze zomer fier poserend voor de kalender van familiehulp

Barcelona, zijn grote droom kwam uit !

Waar vader altijd op de snelheid was blijven spelen zocht René al die jaren om versterking bij te halen en over te gaan van snelheid naar halve fond en de fond om tenslotte van Barcelona zijn droomvlucht te maken.

Een droom die uitkwam toen hij in 1994 Barcelona niet alleen nationaal won op 12.399 duiven maar ook internationaal primus werd tegen 27.329 duiven! Hij had toen 11 duiven mee. Zijn “Blauwe Barcelona” maakte zijn droom waar!

 

Den Rosten Vanhee

Asduif Fond

In 2000 won René met “Den Rosten Vanhee”  BE97-3079852 de 6de Asduif Fond met een duif uit het ras Vanhee die hij bekwam via Luc Sioen.

 

het hok met de 7 weduwnaars

Muizenplaag

In 2013 heerste bij René een ware muizenplaag. Hij had het eerst niet in de gaten maar de prestaties van zijn duiven gingen achteruit. Omdat zijn slaapkamerraam dicht bij het duivenhok ligt, kon hij zijn duiven ’s nachts horen lawaai maken. Ze waren zeer onrustig wat hun prestaties zeker niet ten goede kwam. Toen René eindelijk wist wat er aan scheelde zag hij zich verplicht zijn duiven op te ruimen en muizengif te smijten.

Door toedoen van zijn vriend Raf De Praetere uit Kluisbergen, die hij enkele jaren daarvoor jonge duiven geschonken had, kon hij zijn eigen oude ras terughalen in de vorm van 15 jonge duiven.

 

De vleugel van de Tulle

Tweede beste Tulle-duif over 2 jaar 2016-2017

Dit jaar staat  zijn BE14-3046874 gerangschikt als 2de in het klassement van de beste Tulle-duif over 2 jaar (2016-2017) en dit met volgende resultaten :

Tulle 2016 : 4de Zone A op 2.518 duiven

Tulle 2017 : 130ste nationaal op 7.447 duiven

Met een coëfficiënt van 1.9045%.

Enkel Frans Van Geets uit Denderbelle gaat hem vooraf met een coëff. Van 1.4083´%

Een prachtprestatie, zeker op 99-jarige leeftijd!!

De vluchten die aan deze Tulle in 2017 vooraf gingen :

Fontenay 13/5 was de eerste speelvlucht. De week voordien waren de duivers meegegeven als portduif op Clermont, hun eerste vlucht van het nieuwe seizoen. Voor inkorving kregen deze weduwnaars hun duivin voor de eerste keer te zien. René gelooft niet in voorzichtig opleren. Voor Arras wordt niet meer ingekorfd omdat oude duiven hun weg reeds moeten kennen uit ervaring.

Limoges : lok. 401 d.      56ste en 62ste met 1 en 3

          Prov. 1.472 d.  476ste en 504de

Valence : 94d. 13de en 16de met 2 en 1

Libourne: 64d. 20st en 21ste met 1en 2

Limoges : 292d. 23ste  4 duiven mee

Brive :   236d. 20ste  met de 2de afgegeven duif.

 

René met zijn konstateur en de meest recente trofeeën

Volle bak en geen dierenarts

Gans het jaar door krijgen zijn duiven Vier Seizoenen van Vanrobaeys en elke dag na de training (‘s morgens en ’s avonds) of enkel ’s avonds uit schrik voor de roofvogels, krijgen ze snoep van Vanrobaeys.

De voederbak staat op de grond en de duiven kunnen hun buikje rond eten want het is altijd volle bak.

Waterbakjes, daarentegen, hangen bij iedere weduwnaar afzonderlijk aan de woonbak

Net als René zelf geen dokter en geen pilletjes nodig heeft, zo ook komt hier geen dierenarts over de vloer.

René : “ Als ze niet goed gevlogen hebben geef ik keukenzout in de bek en na het seizoen doe ik azijn in het water. De duiven zitten dan 10 dagen samen. Daarna gaan de duivinnen weer naar de volière.”

In 2018 weer Barcelona!

René:”Volgend jaar ben ik 100 jaar. Ik zou graag nog mijn duiven klaar zetten om die vlucht te kunnen spelen, daarna denk ik dat ik ga stoppen…”

BRON