martin

We leven alweer in eind Februari en het vluchtseizoen nadert met rasse schreden. Onze vliegduiven vliegen (sinds er eieren zijn gelegd) weer dagelijks uit. En dat brengt ons weer langzaam maar zeker in het ritme van het vliegseizoen.

We laten al onze vliegduiven één jong groot brengen en daar zit een gedachte achter. Sommige jonge doffers zullen door het groot brengen van een jong meer affiniteit met hun bak krijgen. En zeker in de periode dat ze wisselend (met hun duivin) alleen met hun jong komen te zitten.

Als de jonge duiven zo rond de 14 dagen zijn ga ik namelijk de duivinnen in het duivinnenhok zetten. De doffers blijven dan alleen met het jong en tegen de avond rouleer ik het hele spul weer. We hebben de duiven dan op verkapt weduwschap staan. De duiven mogen dan vanuit het duivinnen hok los en na hun training lopen ze op het vlieghok weer binnen waar het jong ligt te wachten.

Overdag de doffers bij het jong en tegen de avond de duivin. Zo komen mijn duiven dan rustig op weduwschap en zonder dip. Ik vind het wel belangrijk dat ze op woensdag en zaterdag elkaar weer een uurtje zien. Als je dat niet doet loop je het risico dat de duivinnen (door het rijke voer) met elkaar “aanpappen” en dat moet je tegen elke prijs zien te voorkomen.

Onze duiven staan dan op weduwschap als de jongen worden gespeend. Maar ook dan laat ik de duiven op woensdag en in het weekend weer een poosje bij elkaar. We moeten zorgen dat onze vliegduiven goed gepaard blijven. Een hele week gescheiden zitten en één keer per week elkaar zien kan voor problemen zorgen in het begin van het seizoen. Als we eenmaal op donderdag in gaan korven is dit gevaar een stuk minder.

Ik voer mijn vliegdoffers tijdens het kweken steeds in de bak en kan daardoor de doffers dan beter naar mijn hand zetten. Vooral als ze alleen voor het jong zorgen maak ik daar veel werk van. Het is heerlijk als je in het dofferhok komt en alle weduwmannen vliegen hun bak in.

Waarom we maar één jong groot laten brengen heeft ook een reden. Er is een heel oud duiven spreekwoord wat ik ooit van mijn vader hebt gehoord.”Twee jongen in het nest is voor het vliegen de pest”.Wat hier mee bedoeld wordt is het volgende. Als een koppel duiven 2 jongen groot moeten brengen dan kost dat veel energie. Zoveel energie dat het ten koste gaat van het presteren op de vluchten. Nu weet ik wel dat de vluchten nog niet van toepassing zijn maar ik wil toch niet dat mijn duiven ook maar iets in moeten leveren voor het seizoen. Vandaar dat we alle vliegduiven gewoon één jong groot laten brengen.

Afgelopen jaar hebben we van onze beste koppels wat late jongen uit laten vliegen met de bedoeling om die gasten (28) tijdens de winter op te leren. Maar dat lukte gewoon niet omdat het steeds bagger weer was. Wel lieten we ze dagelijks los en ze trokken soms één uur weg. Zaterdag een week geleden de hele handel ingeladen met de bedoeling naar Numansdorp te rijden.

Dat lukte niet want de Heinenoord tunnel was afgesloten. Dus naar Barendrecht en alles daar gelost. Alles was thuis toen we weer thuis kwamen. Maandag naar Numansdorp,dinsdag naar Zevenbergsehoek en woensdag weer. En geloof me het was echt geen duivenweer deze week maar die laatjes zijn gewoon niet voor te rijden. Vol gas naar huis en met alle stoplichten mee zijn ze eerder thuis dan wij. Als je dit vergelijkt met mijn reguliere verduisterde jonge duiven dan is dit dag en nacht verschil,volgende week breng ik ze naar de grens. Ben benieuwd hoe dit verder gaat, maar voorlopige nog geen jong kwijt.