ad2016

Het was zeker goed bedoeld. maar er klopte natuurlijk niets van toen de hoofdredacteur van het Spoor eens schreef dat duivensport zo in opkomst was in Polen en Roemenie.
Mensen die daar contacten hebben weten beter. Duivensport is er al jaren populair maar de laatste pakweg 10 jaar was het ook daar flink inleveren.
In Japan, Taiwan en China is het niet anders, al willen veel media wel eens anders doen geloven.

WEL
Of het dan overal kommer en kwel is? Zeker niet. Eerder maakte ik er al melding van dat men in Guadalajara (stedelijk) concoursen heeft van 35.000 duiven. Die aantallen krijgt men volgens dhr. Barj soms ook bijeen in, schrik niet, Marokko. Ook volgens dhr. Barj zouden daar jaarlijks veel jongeren toe treden. Elk jaar meer leden dus.
Zoals trouwens ook in Bangla Desh, opnieuw een land waar men dat niet zou verwachten. In Iran ‘komt de sport ook op’ maar men speelt er nog als hier 150 jaar terug. De focus ligt in Iran en ook Saoedie Arabie op de grote fond, in Marokko meer op vluchten van 300 tot 500 km.

NEDERLANDERS
In De Duif kan je een reportage lezen van de Nationale Kampioen van België op de grote Fond. Het zou hebben verbaasd als het anders was, maar de toppers van die man (Eddy Cardon) komen uit Nederlandse duiven.
Iets wat trouwens eerder regel dan uitzondering is bij de Belgische fondkampioenen.
En hoe zit dat daar op vluchten van 400 tot 600 km? Daar zwijf ik liever over. Anders ligt er straks weer een bom onder mijn bed…    

MEDIA
Wat betreft de berichtgeving over onze sport is er op enkele decennia veel veranderd. Vooral in de UK, Canada en de USA hebben papieren duivenkranten plaats gemaakt voor 'kranten online'. Wie hoopten op een verbetering en meer objectiviteit kwamen bedroegen uit.  Je leest er niet over Frans Leys, Maris, P Jacobs, R Ceulemans, Danny v d Vrede, C v Wezel, Roger Engelen, P Nuyts, Stabel of andere van die zwaar onderschatte mannen met heel goede duiven.
Het zijn nu online veelal dezelfde mannen, veelal Belgen, die zo graag verkopen, die veel aandacht krijgen.