Vrijdag 16 maart Flitswintertje

Koud hé
Opnieuw staan we voor een paar extreem koude dagen als we de weerprofeten moeten geloven. Ja, het zijn barre tijden sinds de opwarming van de aarde zijn intrede heeft gedaan….
Hier zijn nog geen duiven in de mand geweest, en dat is maar goed ook. Aan de andere kant gaan ze er elke dag gewoon uit, en draaien ze vrolijk hun rondjes, en dan hebben ze toch ook iedere keer tegenwind. De kopjes worden er in ieder geval niet dikker van.

Voer en zo
Deze week overgestapt naar een andere voerleverancier. Klaas Kramer is er zoals al gemeld mee gestopt, en op zijn advies bestel ik nu alles bij De Groot diervoeders.
Best wel luxe trouwens, want net als wat Klaas altijd deed wordt alles netjes in de schuur gezet. Ieder donderdag wordt er (gratis) bezorgt op Urk. De factuur komt keurig over de mail, wat wil een mens nog meer.
Probleempje is wel dat er hier nog al wat duivenliefhebbers zijn met dezelfde achternaam, en hetzelfde huisnummer.
Zo stond er afgelopen donderdag de bestelling van mijn broer Bert ook bij mij in de schuur. Dat kan natuurlijk gebeuren, en was gelukkig ook zo weer opgelost.
Bijkomend voordeel is nu dat ik precies weet wat hij allemaal aan zijn duiven geeft.

Jonge duiven
De 30 fondringen zijn hier bijna op. Gisteren heb ik 8 prachtige jongen bij Jan Valk opgehaald, het is verbazingwekkend hoe mooi Jan altijd zijn jongen aflevert.
Daarbij zaten 4 van de Pasch duiven, tis heel vroeg, maar ik heb daar nu al vertrouwen in.
Ik denk dat ik maandag de duivinnen maar in hun eigen afdeling doe, en ze dan volgende week zaterdag weer koppel. De meeste jongen kunnen zich goed redden, als je ze vroeg afzet lijkt het ook wel of ze eerder zelf de gang naar de voer- en waterbak maken.

Vogelgriep
Ik zou nog even voor een laatste check naar Nanne Wolff, maar door een uitbraak van de vogelgriep is dat helaas niet mogelijk. Er geld een ophokplicht en een vervoersverbod van duiven en pluimvee tot minstens begin april. Voor mij lastig, maar voor Nanne en de liefhebbers die in het betrokken gebied wonen is het natuurlijk nog veel erger. Blijft altijd vreemd dat de vogelgriep niet wordt verspreid door postduiven maar door “wilde” vogels. Vervolgens moeten de duiven binnen blijven, en blijven de meeuwen, kraaien maar vooral ook de roofvogels maar gewoon vrij rondvliegen…….
Weidevogels zijn er al niet meer, die hebben ze al opgevreten.

Elburg
Tis eindelijk wat rustiger op het werk. Zodoende kon ik afgelopen woensdagmiddag nog een krappe 75km fietsen.
Op de heenweg een toch wel tegenvallende oostenwind, maar vanaf Elburg via Kampen weer naar huis, ging het top met steeds meer de wind mee.
Ik ben wel mijn ace-saver verloren bij Dronten, dus met regen fietsen lukt niet meer.
Tot zover maar even.

Maandag 12 maart Erelid

Inmiddels de voorjaarsvergadering van de club weer achter de rug. Het was een rustige vergadering. En als ik kijk naar de leeftijdsopbouw van ons bestuur, met 2 jonge vijftigers, een veertiger en 2 jongens van in de dertig jaar, dan mogen wij toch onze handen wel stevig dichtknijpen.
Overal om ons heen zien we bij vergaderingen, grijs, weinig of zelfs helemaal geen haar meer op de hoofden van de liefhebbers. Toch groeit onze vereniging ook niet meer, en dat blijft jammer. Een oplossing weet ik niet. Het heeft volgens mij alles met de tijd te maken waarin we leven. En daar past duivensport niet meer in, al willen we nog zo graag.
Dit is overigens niet negatief bedoelt, maar gewoon de realiteit.

Maar goed, een bijzonder moment tijdens onze vergadering was toch wel het benoemen van Klaas Luut Kramer tot erelid van onze vereniging.
Klaas is inmiddels 79 jaar en heeft volgens mij ook al zo lang duiven. Tevens heeft hij altijd veel voor de duivensport gedaan. Zelfs nu nog lukt het hem om sponsors te vinden voor de attractie vluchten van onze club.
Ook heeft hij menig liefhebber van duivenvoer en bijproducten voorzien. En dat ging vaak niet alleen binnen de openingstijden van de winkel.
We willen Klaas en zijn vrouw Co dan ook van harte feliciteren, en we hopen dat Klaas nog vele jaren binnen onze mooie vereniging actief mag blijven.

Donderdag 8 maart Aftellen

Vakantie
Alweer een tijdje terug dat ik hier iets geplaatst heb. We zijn op zoals wel bekend op vakantie in Engeland geweest. Een verblijf van 4 dagen wat door extreme weersomstandigheden 6 dagen is geworden. Ik heb op mijn persoonlijke Facebook pagina wat van onze avonturen beschreven, dus wie daar interesse in heeft moet dat zelf maar eens even nalezen.
Ik zou er een mooi en spannend boek over kunnen schrijven, maar het belangrijkste is dat we ondanks alles ontzettend hebben genoten en ook nog weer veilig thuis zijn gekomen.
De vakantie was wat dat betreft een perfecte afspiegeling van ons 25 jarig huwelijk met hoogte en dieptepunten.

Verzorging
Mijn duiven zijn werkelijk perfect door mijn broer Bert verzorgt. Er moesten verschillende jongen nog geringd worden en aangezien ik met 3 verschillende series werk was dat nog wel even een dingetje. Maar ook dat is allemaal goed gegaan.
Ik heb nu toch al meer als 30 jaar duiven maar het blijft in mijn ogen toch nog steeds een groot wonder hoe hard de jonge duiven kunnen groeien! En dat valt het meeste op als je ze een paar dagen niet ziet.

Werkwijze
Op dit moment is het voer niet aan te rukken, er zitten dan ook best wel veel duiven in een klein hok. Normaal gesproken is er ruim plaats voor de 15 vliegdoffers, maar nu met de duivinnen en de steeds groter wordende jongen erbij zitten er meer dan 50 en dat is goed te merken met schoonmaken.

Ik denk dat na dit weekend de eerste duivinnen met een jong naar het jonge duivenhok verhuizen. Dan kunnen ze daar nog een weekje verblijven en dan gaan de duivinnen naar hun eigen afdeling. De bedoeling is dan om ze weer te koppelen zodat ze de eerste vlucht weer op eieren zitten.
Daarna kunnen ze weer op weduwschap.
Ik doe dat altijd zo, of het goed is weet ik niet, maar de duiven zitten weer lang genoeg gescheiden tijdens het seizoen, en ik kan mooi wat verplichtingen nakomen aan de bonnenkopers.

Voeding
In de drinkbakken zit inmiddels weer de knoflook en rode ui. Ik gebruik altijd van die drinktorens waar 7 liter water ingaat. Die is trouwens op dit moment in ruim 2 dagen leeg…..
Het E.T. voer bevalt mij heel goed, en volgens mij de duiven ook, want ik kan niet merken dat ze bepaalde zaden links laten liggen. Elke dag wat eivoer en mineralen, en dat is het eigenlijk.
Straks weer 14 dagen PS door het water, en nog even bij Nanne langs. En ook moeten ze nog geënt worden. Dit doe ik meestal zo laat mogelijk, dan kunnen de meeste jongen ook meteen meegeprikt worden.

Beleving
Als ik zo alles terug lees wat ik net getypt heb, lijkt het misschien net of ik sta te popelen om weer van start te gaan. Toch is dat niet zo. Wel een beetje vreemd, want we hebben hier seizoen 2017 uitermate gemotiveerd afgesloten.
Maar alle randzaken om de duivensport heen gaan mij vaak steeds meer tegenstaan. Natuurlijk weet ik ook wel dat je alles niet serieus moet nemen, en sommige dingen bij je schouders neer moet laten zakken.
Maar ik heb de duivensport, naast dat ik erg gedreven ben, toch ook altijd als een ontspanning gezien en dat wordt de laatste tijd wel wat minder.
Maar misschien is dit wel een maatschappelijk probleem. En door de (a)sociale media, waar ik zelf ook gretig gebruik van maak, lees en weet je ook veel meer zaken dan vroeger. (sprak de oude man)
Zaterdagavond ook weer de voorjaarsvergadering van de club, maar ook daar weer de gebruikelijke voorstellen die weinig toevoegen aan de promotie van de sport. Dit even op persoonlijke titel…..

Start
Maar goed, het gaat toch over een paar weekjes weer beginnen. Aanstaande zaterdag komt Toon Schouwenaars langs om mijn dakkapelletjes aan te passen, en waterdicht te maken, en over 2 weken komt Harry de Jong het automatische meldsysteem installeren. Wat dat betreft gaat alles gewoon door.
Enne…….. ook de manden staan weer klaar voor gebruik.

Succes allemaal met de kweek en voorbereidingen op seizoen 2018!

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40