Door Gerard Dekker


Het is alweer 14 dagen geleden toen het verzoek me bereikte een verslag te maken van de dubbelslag die Jan Hommes en zijn zonen maakten op de laatste vluchten vanuit Perpignan en Perigueux. Tijd gebrek enerzijds en een korte vakantie van Jan en zijn vrouw zorgde voor een enigszins verlate ontmoeting.
Maar beter laat dan nooit en u bent inmiddels van de avonturen van deze mannen doormiddel van andere schrijvers in bladen en op internet al grotendeels op de hoogte van de door hun duiven geleverde prestaties. En denkelijk valt daar niet zoveel meer aan toe te voegen.
Op een bewolkte en wat druilerige donderdag dus richting Lelielaan in Akersloot. In ieder geval het naambordje gevonden alleen de laan niet. Maar Nick de oudste zoon had mijn auto gesignaleerd en loodste me naar binnen. Aan de Lelielaan in Akersloot staat maar 1 huis en ik denk dat zij zich de enige in Nederland mogen noemen die wonen in een verder huizen loze straat en wel op huisnummer 1.
Als ik samen met Nick binnen stap wordt ik hartelijk verwelkomd door vader Jan en de jongste zoon Rens en zet de vrouw des huizes al snel een goed gevulde pot koffie op tafel vergezeld met wat lekkers.
Het is al jaren geleden dat ik een huisbezoek aflegde om een vluchtverslag te maken, tegenwoordig wordt de meeste informatie om een verhaal te maken telefonisch ingewonnen of digitaal via een vragenlijst opgehaald.
Dit keer wilde ik dat niet omdat en de personen en de prestaties me triggerde en ik daarom de informatie wat dichter bij de bron wilde halen.
Jan Hommes, 60 jaar zit al lang in de duivensport, in de beginnen samen met zijn broer, vliegend onder de naam Gebr. Hommes in Uitgeest. Na zijn verhuizing naar Akersloot nam het aandeel dat zijn broer leverde af en ging hij alleen door. Echter door tijd gebrek, als uitvoerder in de bouw, met een opgroeiend gezin, nam zijn interesse ook af, totdat Nick 26 jaar oud, de oudste van zijn 2 zonen hem in 2006 overhaalde samen verder te gaan maar dan wel het geweer van schouder te wisselen en over te gaan op de overnachtfond. Enige tijd daarna volgde de inmiddels 18 jarige Rens en sloot zich aan bij wat we nu kennen de succescombinatie J. Hommes en zonen.
Jan heeft door ziekte een zware tijd achter de rug en zit momenteel nog steeds in de fase dat hij herstellende is, normaliter maakt hij lange dagen als zoals eerder vermeld als uitvoerder bij een Katwijks aannemers bedrijf. Nick is veiligheidskundige en zijn werk bestaat er uit dat hij adviezen geeft in de breedste zin van het woord op het gebied van veiligheid bij bedrijven organisaties en instanties. Rens zit in de fase werken leren en gaat zijn vader achterna in zijn keuze om timmerman te worden.


Een specifieke taakverdeling hebben deze mannen niet, of het moet zijn dat Rens morgens de jonge los laat en Jan nu hij nog thuis loopt ze binnen haalt. Middags rond half 5 gaat de rest van de kolonie dan los. Nick komt vrijwel altijd later thuis en hij is de man van de administratie, maar ook van het inkorven en uitslaan. Wel wordt er over alles en nog wat overlegd, dus over het aanpakken van de zaken zoals koppelen, inkorven, aankopen en de dagelijkse verzorging. Constateert een van de mannen wat, dan weet de ander dat ook meteen. We kunnen hier dus spreken van een uitstekend teamwerk.
Over ruimte voor hun hobby hebben ze niet te klagen ze hebben een tuin die om en nabij de 1000 m2 beslaat. Direct achter het huis aan de rechterkant van de tuin bevind zich het zolderhok boven op een stenen schuur, recht in de tuin staan de kweekhokken en tegen de achterkant over de gehele breedte nog een aantal hokken voor de vliegers en de jonge duiven. Hokken die blijkbaar uitstekend voldoen als was het met die warme dagen soms meer dan 50 graden in de hokken. Als mensen lopen wij dan amechtig te hijgen, blijkbaar hebben onze gevleugelde vrienden daar minder last van. Dat constaterende moet wel zo zijn als je kijkt naar het afgelopen overnachtfondseizoen, waarbij de snelheden van de wedstrijden op 1 enkele na niet boven de 1000 meter per minuut kwamen.
Een van de redenen dat ik graag een persoonlijk gesprek wilde voeren was en dat is ook te lezen in andere verslagen dat de Combinatie net als zovele andere overnachtfondspelers duiven voor dit zware werk aan elkaar koppelen. Echter de mannen van Hommes onderschrijven dit ook wel maar hebben niet echt het geloof in specifieke overnachtfondduiven daarom zijn ze toch in het bezit van een vijftal koppels waarin zwaar tegen snel wordt gekoppeld en nog beter ze zijn met deze koppels uiterst succesvol. Ook op dit moment doen ze weer aan samenkweek met in mijn ogen een van de beste liefhebbers op de dagfond in Noord Holland. De producten van deze koppelingen geven niet meer afval op de vluchten dan de volledige overnachtfondkoppels. Voorheen waren heel veel liefhebbers ervan overtuigd dat dit een weg was die naar niets leiden en dat dit soort gekruiste duiven afviel als het zwaar werd. Uitzonderingen bevestigen de regel, maar deze regel is hierop de Lelielaan al lang geen uitzondering. meer. Kweken gebeurt hier zo dat een doffer van een koppel na 2 rondes wordt over gekoppeld op een andere duivin, ook hieruit worden 2 rondes getrokken en als er na 2 jaar niet voldoende goede opbrengst is van deze ouders verdwijnen en de ouders en de nazaten. Wat de voorbereiding op het grote werk betreft, jaarlingen mogen 1 a 2 keer missen maar moeten wel fris terug keren minimaal een dag na de aankomt van de vlucht. 2 jarige moeten minimaal 2 prijzen binnen brengen liefst met een vroege er bij.
Wat maakt iemand nu zo succesvol ? goede duiven, vooral vroege duiven en daaruit volgt dan vanzelf alles, mooie uitslagen en kampioenschappen. Ook belangrijk een harde selectie dat wil zeggen dat jongen als ze ca. 2,5 maand oud zijn gekeurd worden en ze in 3 groepen worden ingedeeld, goed, twijfelaars en degene die direct vertrekken. Meestal volgen de meeste twijfelaars dan ook al snel. De opleiding va hun jonge duiven blijft beperkt tot het zelf een 2-tal keren wegbrengen naar Beverwijk, hallo mannen een stukje dat je lopend kunt volbrengen ?, daarna gaan ze direct de vrachtwagen in voor de afdelingsoefenvluchten. Ook maken ze in aanvang nog weleens gebruik van de faciliteiten die er geboden worden door sommige verenigingen in de vorm van doordeweekse opleervluchten. Overigens gaan ze er van uit dat ze elk jaar bij de jongen wel een 20% verlies hebben.



Ook over het schoonhouden van de hokken kunnen ze kort zijn, bij de jongen wordt niet schoongemaakt en bij de ouden om de dag
En o ja je zou het bijna vergeten, het was een heel gezellig bezoek, informatie omtrent de duiven ten overvloede en natuurlijk had ik van te voren wat informatie naar boven gehaald daar hebben we in Noord Holland de uitstekende website van de sterke Fondclub Noord Holland voor.
Wat cijfertje seizoen 2018
ZLU vluchten
Pau 6 prijzen van 23 duiven 5e prijs 339 duiven Agen 6 prijzen van 29 duiven 17e prijs 936 duiven Barcelona 7 prijzen van 12 duiven 8e prijs 385 duiven St.Vincent 6 prijzen van 8 duiven 7e prijs 177 duiven Marseille 3 prijzen van 9 duiven 7e prijs 243 duiven Narbonne 4 prijzen van 8 duiven 6e prijs 209 duiven Perpignan 7 prijzen van 10 duiven 1e prijs 436 duiven

NPO vluchten

St. Vincent 3 prijzen van 11 duiven 14e prijs 709 duiven Bordeaux 9 prijzen van 18 duiven 16e prijs 825 duiven Dax 4 prijzen van 14 duiven 2e prijs 531 duiven Agen 10 prijzen van 27 duiven 8e prijs 1015 duiven Bergerac 3 prijzen van 17 duiven 52e prijs 899 duiven Perpignan 16 prijzen van 24 duiven 1e prijs 1114 duiven En tevens op Perpignan ook de 4e en 9e prijs.

We hebben het hier over prijspercentages en de prijzen waarmee de duiven van deze mannen Beginnen in dit voor de overnachtfondduiven loodzware seizoen. We kunnen de Combinatie Hommes misschien het beste omschrijven als de kampioenen van de regelmaat. Chapeau !

En ja de dubbelslag van 2 vluchten vanuit Perpignan en Perigueux in een weekeinde. Perpignan gewonnen door hun NL.14-457 hij was hun 1e getekende en had vrijdags gelost om 7.00 uur zijn ringetje thuis op zaterdag 11.21 uur en hij had het parcours afgelegd met een snelheid van 825 meter per minuut.

Zijn hokgenoot de NL. 17-516 had minder ervaring maar wist gelost om 10.30 uur van Perigueux een afstand van 871 km te finishen om 11.21.27 uur zijn snelheid lag iets hoger op 844 meter per minuut en hij was hun 4e getekende.

Bij Jan Hommes en zijn zonen Nick en Rens vinden we dus de combinatie van goede duiven en gedreven melkers. Ze zijn al een tijdje bezig aan een opmars, zoals ze zelf zeggen soms een stapje vooruit soms een stapje achteruit , maar vooral vooruit. Ze hebben de klas aan duiven onder de pannen, bewezen vliegers in het kweekhok en toch !!! Ze blijven zoeken.

Jan, Nick en Rens nogmaals gefeliciteerd met deze prachtige resultaten, gezondheid en succes toegewenst voor de toekomst.


www.fondclubnh.nl

DE TOP 10 PERPIGNAN 1. & 4. J. Hommes & Zonen, Akersloot 2. & 7. R. Timmermans, Schellingwoude 3. & 6. M. Peereboom, Amstelveen 5. Peter Homan, Zwanenburg 8. H. Hendriks, Vinkeveen 9. Dirk & Elitsa Veldhuis, Amsterdam 10. S. de Jong, Heemskerk
DE TOP 10 PERIGEUEX 1. & 9. J. Hommes & Zonen, Akersloot 2. Vertelman en Znn, Hoogkarspel 3. J. Buysman, Lutjebroek 4. Comb. Hoogeboom, Heemskerk 5. Marcel Tromp, Egmond Binnen 6. & 8. Ysbr. Kaptein, Akersloot 7. Remy Rouw, Volendam 10. Th.B.W. Renting, Westzaan