De 1e prijs NIC 0303 Assen voor Limoges gaat naar Henri Hoeks 

Limoges, de eerste overnacht fond

Het geduld van de marathonspelers werd meteen dit eerste weekend op de proef gesteld. Er was geen mogelijkheid om de Limoges-duiven vrijdag de vrijheid te geven. Er hing een grote bui in Noord-Frankrijk die niet wegtrok en die ‘s avonds nog aanwezig zou zijn. Ook zou zaterdagochtend het weer in Nederland niet best zijn. Al met al een juiste keuze om de duiven pas op zaterdag om 14:00 uur los te laten. En dan ontstaat meteen bij de meeste spelers een kleine zenuwenbuik. Heb ik alles goed gedaan? Waren de duiven tip top? De twijfel slaat dan toe. Maar je kan niks anders doen dan afwachten, en we moesten best een poosje wachten.
In de nacht meerdere malen op de telefoon gekeken naar meldingen, maar zelfs op de kortste afstanden nog geen duif. Die mogelijkheid was ook niet aannemelijk, de duiven moesten heel Frankrijk door met een Noordoosten wind. In Nederland draaide de wind gelukkig naar een zachte zuidwesten wind. Dit zorgde voor een relatief prima verloop van de eerste overnacht vlucht, dat is ook zeker wel eens anders geweest.
De eerste duif in afdeling 8 heeft behoorlijk los gevlogen. Bij de Gebr. Romb uit Doesburg werd op een afstand van 766 km hun eerst getekende gedraaid om 06:33. Langzaamaan werden de duiven steeds noordelijker geconstateerd. Tot het de beurt was van C. & G. Koopman. Gerard mocht dus het spits afbijten in sector 4. Om 08:38 en 08:42 werden twee duiven geconstateerd in Ermerveen. Daarmee werd Gerard eerste en tweede in zowel de afdeling tegen 825 duiven als in sector 4 tegen 2205 duiven. Wederom een topprestatie. Verder heeft hij ook flink huisgehouden met 4 duiven in de top 10 en 16 van de 24 in de prijzen in de afdeling: fenomenaal! Het wordt lastig om hem bij te gaan benen aankomend seizoen, een opdracht voor de andere melkers in het Noorden…
In het NIC ging de eer van de eerste plaats naar Henri Hoeks. Hij speelde een 1ste, 3de  en 20ste in het NIC. Daarmee had hij 3 van de 8 in de prijzen. In de afdeling tegen 825 duiven was dat goed voor een 5e, 61e en 194e plaats. De respectabele tweede plaats ging naar de vader-zoon combinatie J. & F. Wendel. Zij scoorden 6 van de 8 duiven in het NIC in de prijzen: 2e, 6e, 7e, 14e, 17e en 18e, een prima prestatie. In de afdeling was dit goed voor de 31e, 86e, 88e, 145e, 162e, 180e en 188e plaats. Twaalf van de vijftien deelnemers wisten het papier te raken in het NIC. De comb. Gils-Appelmelk die start op plaats 4, scoort 3 van de 4 duiven in de punten. De man uit Wijster, Dirk van der Veen scoort 2 van de 3. En J.G. Wiering, die begint op plaats 5, krijgt de helft in de punten, 3 van de 6.
Een prima verloop voor zo’n eerste vlucht. Op naar de volgende!

Fabian

"Nieuws P.V. de Luchtbode Assen"