Gerard Dekker

Minderhout, zege naar A. Kat en zoon
De 2e jonge duivenvlucht van dit jaar werd vervlogen uit Minderhout. Het duurde even voordat het startschot gegeven kon worden omdat op de vluchtlijn de over het algemeen zware bewolking moest oplossen.
Om 10.30 uur klonk in Minderhout het lossingsein en konden de 1090 Zaanse duiven onder een goede temperatuur en met een lekker noordwestenwindje hun thuisreis aanvangen.
De eerste jonge duif meldde zich om 11.53.14 uur bij Janus Kat en zijn zoon Jannus in Westzaan die een geweldige uitslag wisten te realiseren op deze vlucht. Ze hadden 38 duiven in concours waarvan ze er 19 in de prijzen draaien te beginnen met hun 18e getekende die een winnende snelheid liet afdrukken van 1392.824 meter per minuut, dik 83 kilometer per uur. Naast de 1e prijs pakken zij ook de 3e en 5e plaats in de top 10.
Voor de 2e prijs gaan we naar het noordelijkste topje in de Zaan, naar Jan Kuijzer in Krommeniedijk die 21 kanshebbers in de race had en begint met zijn 10e getekende en weet er totaal 8 in de uitslag te plaatsen.
Op een niet veel kortere afstand in Wormerveer weet Pascal Jongsma de 4e prijs te pakken, hij had er 25 mee waarvan hij bijna de helft in de prijzen weet te draaien, 12 stuks en hij begint met zijn 12e getekende.
In Wormerveer valt ook de 7e plaats, bij een van de liefhebbers die maar weinig duiven mee had, namelijk Henk Bas, met 7 duiven mee, 3 in de prijzen en beginnende  met zijn 4e getekende verdiend hij de Z.C.C. attractie prijs.
Ook de 7e prijsduif heeft zijn domicilie in Wormerveer bij Co ten Haken, wiens oude duiven wekelijks meedraaien voor de topprijzen, maar nu ook laat zien dat hij ook met zijn jonge duiven duidelijk topinspiraties heeft.
Marco Braspenning is de eerste Zaandammer die zich meld vanuit het zuidelijkste deel van Zaanstad, Zaandam. Hij pakt knap de 8e plaats, heeft er 22 mee en kent zijn jongen al goed genoeg want hij is de eerste in de Zaan die met zijn 1e getekende binnen de top 10 begint.
De afsluitende 9e en 10e plaats vallen bij Cor Kroon in Krommenie, zijn prijsgemiddelde is ruim toereikend met 23 prijsduiven van de 44 jonge kanshebbers die hij mee had.
Top 10 Z.C.C.
1, 3 en 5 Comb. J. Kat & zoon (SV), 2 J. Kuijzer (ZN), 4 P. Jongsma (SV), 6 H. Bas (KO), 7 C. ten Haken (KO), 8 M. Braspenning (BVZ), 9 en 10 C. Kroon (ZN)