Gerard Dekker

Dit weekeinde 2 vluchten op het programma waaronder de afsluitende jonge duivenvlucht van dit seizoen vanuit het Franse Fontenay.
Omdat het weer op de vlieglijn niet snel wilde opknappen, werden de duiven vanwege de mist pas om 10.15 uur gelost en het werd een taaie.
De winst ging dit keer naar de vader en zoon combinatie Peter en Ronald Molenaar in Zaandijk. Peter en Ronald hebben alle andere jonge duivenvluchten ook danig van zich laten horen en zullen zeker met deze 1e prijs in hun sas zijn. Ook de 7e plaats in de top 10 is voor hen.
De 1e duif in de Z.C.C. viel dus om 17.15.03 in Zaandijk, wat later dan verwacht gezien de snelheden die morgens werden behaald op de kortere navlucht. Maar ca. 510 kilometer is wat anders dan 180 kilometer en dan is de gemaakte snelheid van 1215,786 meter per minuut, bijna 73 kilometer per uur, een respectabele.
De combinatie had 14 duiven mee draait er 5 in de prijzen en begint met hun 12e getekende. Van harte gefeliciteerd met deze overwinning.
De 2e maar ook de 8e prijs vallen in Assendelft bij C.J. Rijkes, dat is de naam waaronder Barend Valk die tussentijds in het seizoen veranderde van vereniging, vliegt. Barend had er ook 15 mee en draait ook 5 duiven in de prijzen. Hij begint knap met zijn 1e getekende en de vraag is of hij ook ingetekend had voor de Z.C.C. attractie, zo ja dan komt die bij hem in Assendelft terecht.
Niet te missen en niet uit de top 10 weg te denken, de combinatie Janus en Jannus Kat uit Westzaan Deze reis op de 3e plaats met 4 van de 11 ingezette duiven in de prijzen te beginnende met de 3e getekende.
De dagfondspecialisten bij uitstek in de Z.C.C. zijn dit jaar natuurlijk Jan en Joke Kaman uit Wormerveer wiens duiven het hele seizoen al sterk van voren vliegen. Ditmaal beginnen ze met hun 13e getekende en pakken de 4e en 5e prijs, bovendien met een hele mooie scoren van 17 van de 44 raak.
Cor Kroon uit Krommenie is duidelijk bezig een uitstekend hok met dagfondvliegers op te zetten dat hij daarmee op de goede weg is maakt hij duidelijk door met zijn 2e getekende te beginnen. Hij had er 28 mee en vindt er 5 terug in de prijzen.
In Wormer bij de Comb. van Panhuis arriveert de 9e prijsduif bij de Comb. van Panhuis die aan hun eerste Zaanse seizoen bezig zijn. Richard had er 19 mee. Begint met zijn 16e getekende en draait er 3 in de prijzen.
Richard Faber uit Westzaan sluit de top 10 af. Door omstandigheden heeft hij de jonge duivenvluchten maar met een paar duiven gespeeld, maar weet met 6 duiven in het concours toch nog een mooie 10e plaats te pakken.
Fontenay was een traag verlopen vlucht, gewonnen door hele sterke duiven Het verval in snelheid tussen de 1e en laatste prijsduif bedraagt 288 minuten. Het moge duidelijk zijn dat het concours met een duur van 3 uur en 27 minuten geen schoonheidsprijs verdiend.
Top 10 Zaanse Concours Commissie.
1 en 7. Comb. Molenaar en zoon (SV), 2 en 8. Comb. C.J. Rijkes (PD), 3. A. Kat en zoon (SV), 4 en 5 J. en J. Kaman (PD), 6. C. Kroon (ZN), 9. Comb. van Panhuis (KO) en 10. R. Faber (SV).