Spotlight

woensdag 20 juni 2018

5e Midfond vlucht vanaf Morlincourt en tevens de 1e sectorvlucht

“Samen met Friesland 17.724 duiven los.”

De 1e sectorvlucht voor dit seizoen vanaf Morlincourt werd een mooie vlucht met hoge snelheden. Totaal 17.724 duiven tegelijk los en de snelste duif daarvan viel bij Jac Schra in Staphorst. De snelste duiven in Friesland vielen in de kop van Friesland. De duiven bij ons kregen het naarmate ze noordelijker kwamen dus duidelijk moeilijker.

De 294 duiven van de  Luchtbode (20 liefhebbers)  gingen om 8.00 uur los met goede omstandigheden, half bewolkt en zuidwestelijke wind waarbij in Drenthe en Groningen weinig blauw aan de lucht te zien was.
 
De 1e duif viel bij de Comb. Ottens, de 009 doet het werkelijk top elke week, om 12.40.00 u  met een snelheid  van 1630,901 m/min. De laatste prijsduif viel  bij de Comb. Smit Mulder om 13.02.08 u. met een snelheid van 1505,949 m/min. Het staat dus 22 min open met een snelheid verloop van 125m/min.  Er waren bijna geen duiven meer onderweg en de duiven waren goed verzorgd.

De worst, laatste prijs, gaat dit weekend naar Jolanda (Comb. Smit-Mulder)


De top 10 wordt vandaag  door 6 spelers bepaald en ziet er verder als volgt uit: op plek 2 en 5 Herman Mijlof, 3e plek de Comb Smit Mulder, 4e plek ook voor de Comb Ottens, 6e / 8e en 9e Bertus Dik, 7e Martie Lippets en 10e de Comb Snijder Mulder.
In de Afdeling (4.243 duiven) zijn we 9e, 13e en 15e bij de eerste 20 en in het Rayon (1.104 duiven) 5e , 7e, 8e en 9e bij de eerste 10.

In de kampioenschappen staat Onaangewezen de Comb Ottens 1, de Comb Smit-Mulder 2, de Comb Snijder Mulder 3, Edwin Schuiling 4 en Jaap Louwes  5. Aangewezen staat de Comb Ottens ook 1 en Edwin Schuiling 2, Bertus Dik 3, Martie Lippets 4 en Jaap Louwes 5. Bij de duifkampioen nog 6 duiven die niet gemist hebben waarvan slechts 1 jaarling: Comb Ottens 1, Martie Lippets 2, de Comb Smit Mulder 3, Edwin Schuiling 4 en 6 en Bertus Dik 5.

Volgende week de laatste Vitesse  vanaf Lommel en de 3e Fondvlucht vanaf Troyes (tevens een sectorvlucht) en voorts de 3e overnachtvlucht vanaf Perigueux.  In de lange termijn voorspelling  gaat de wind in de loop van de week weer naar het noorden met mooi weer.

Dus waarschijnlijk wederom een stevige  fondvlucht .

Met de sportgroeten van Bert van Guldener

 

"Nieuws P.V. de Luchtbode Assen"

dinsdag 19 juni 2018

Zaterdag 16 juni Morlincourt 389 km

Goedemorgen.
De duiven in Morlincourt zijn gelost om 8 uur. Ik had nog gevraagd of het een uurtje later kon 😉 , maar ze vliegen inmiddels al weer een uurtje.
Altijd lastig als je de duiven zelf niet op kan wachten, maar vandaag gaat het werken even voor. Ik zal kijken of ik mijn voormalige compagnon Cornelis op tijd van zijn bed af kan krijgen, om de duiven op te wachten, en door te melden. Hij maakt op dit moment lange dagen tijdens zijn stage als coördinator beveiliger, dus de zaterdagmorgen is wel een dingetje voor hem.

Maar dat gaat vast lukken. Gisteren de ambtenaren toertocht gereden rondom Nijmegen. Ruim 110km met wat kleine klimmetjes erin. Het was prachtig weer en een schitterende omgeving. Dat is toch weer even wat anders als de vlakke polder.
Veel losplaatsen van vroeger en nu bezocht, maar weinig duiven gezien. (het was ook vrijdag natuurlijk)

Vanmiddag hoop ik de jongen nog even te kunnen lappen, maar ik moet eerst zien hoe het vanmorgen loopt. Ons team bestaat vandaag uit 14 atleten, waarvan er 4 ook op de fond zijn geweest. Ik korf het liefste elke week alles in, maar sommige duiven hebben nog even tijd nodig om weer aan te kunnen sluiten bij de ploeg.

Iedereen veel succes toegewenst!

Update 17:30 uur: Toen ik thuis kwam viel net nummer 5 op de klep. Ik heb de eerste duiven dus niet zien komen, en ook de automatische melder lag eruit.
Aldus Cornelis had de eerste duif wat moeite met het uit de lucht komen, maar op 11.58 uur stond de tijd geregistreerd. De eerste duiven vielen vrij vlot en daarna werden de “gaten” groter. Er mist nu nog 1 doffer. Wat opviel is dat bij de eerste 7 duiven die thuis waren ook 4 duiven zaten die naar de fond geweest waren. Ze kunnen toch meer als wij denken volgens mij.
Hier dus best tevreden het was opnieuw “Janneke” die voor een mooie kopprijs zorgt.

Vanmiddag de jonge duiven naar Kraggenburg gebracht. Netjes om de 4 minuten in ploegjes van vijf losgelaten, en zoals altijd kwam na 20 minuten het hele koppel weer over de auto zeilen…….. Volgens mij geen verliezen, dus we liggen op schema.

Voor nu een goede zondag, en vaderdag toegewenst!

Donderdag 14 juni Nivea

Toch aardig wat reacties gekregen op mijn bijdrage van gisteravond. Positief maar ook negatief helaas. Ik heb boven dit stukje staan: Nivea, en dat betekend: Niet Invullen Voor Een Ander.

Gert Jan (je mag een goede vriend gewoon bij de voornaam noemen) vult nu voor mij in dat ik zeg dat hij niet meer welkom is op de feestavond van Frisia. Ik heb het nog eens teruggelezen, maar dat staat er toch echt niet. Ik vond alleen zijn opmerking over de 50% met de toevoeging hahahaha niet goed geplaatst. Maar misschien is dat wel nivea van mijn kant……

De bedoeling was niet om mensen te beschadigen, en al helemaal niet Gert Jan, en bv de mannen van onze LC. Als er iemand in voor en tegenspoed achter Jouke en Jelle blijft staan ben ik het wel. En dat weten de meeste mensen gelukkig ook wel.
Wel vindt ik (en met mij meerdere) de adviezen van het IWB niet altijd even logisch en correct. Ik schreef er zelfs nog bij dat het achteraf makkelijk oordelen is.

De zondagregeling vindt ik uiteindelijk een goede regeling, omdat je zo toch samen kan concoursen, alle lof voor de mensen die dit uitgedacht hebben. Maar vooral na een paar vluchten krijg je een vertekend beeld, en dat werkt naar 2 kanten. Op het totaal aantal vluchten zal het weinig uitmaken denk ik.

En mijn mening over het feliciteren blijf ik ook achter staan. Iedere winnaar heeft daar recht op. Nogmaals ondanks de vele verschillen. Duivensport is wat dat betreft nu eenmaal een oneerlijke sport. Maar of je nu in Joure, Sneek Urk of Wilhelminaoord woont een vroege duif, is een vroege duif!

Ik wil het hier maar bij laten. Meestal waag ik me bij voorbaat al niet aan dit soort discussies, want dat leidt tot niets dan alleen maar frustratie en ergernis onderling.

Nu maar weer uitkijken naar Morlincourt, misschien dat het hier dan ook weer wat beter gaat. Maar matige prestaties zijn beslist niet de oorzaak van het schrijven van nu en gisteravond.
Er is in de duivensport altijd wel een lichtpuntje. De TT topper van Gert Jan heeft ook nog wat Hakvoortbloed door de aderen stromen. Das altijd mooi om te lezen.

Van mijn kant dus een einde aan dit verhaal. De meeste personen hebben gewoon mijn nummer, dus bellen en wattsappen kan altijd nog.

Succes met inkorven vanavond!

Woensdag 13 juni Uitgeschreven…….

Een beetje een rare titel, maar na dit duivenweekend heb ik het wel een beetje gehad. Over de lossing op zondag kan ik vrij kort zijn. Ik verwijs graag naar de commentaren van Ad Schaerleackens, Martin van Zon en Arie Dijkstra.
Er was een afspraak om de duiven als het kon op zaterdag te lossen, uiteraard als het verantwoord is.
Dat is nu niet gebeurt, en achteraf is het makkelijk oordelen, maar dat het allemaal niet van een leien dakje is gegaan afgelopen zondag mag wel duidelijk zijn. (met dank aan het IWB)
Hier waren er 4 van de 10 thuis. Gelukkig zijn er nog 5 op maandag en dinsdag thuisgekomen, maar sommigen beseffen nog steeds niet dat ze weer thuis zijn. En ik was geen uitzondering als ik de geluiden om me heen hoor.

Maar goed, het is gebeurt en er zullen er weer een stuk of 10 richting Morlincourt gaan. Zelf moet ik zaterdag werken dus ik hoop op een wat late lossing (eigenbelang)

Theo schreef wat over de zondagregeling. Ik ben het met hem eens. Er wordt alleen nu weleens met een scheef oog richting de principiële liefhebbers gekeken. En dat is niet terecht. De zondagregeling is in het leven geroepen door het toenmalige afdelingsbestuur voor de liefhebbers die wel willen constateren op zondag, een concours te kunnen houden. Nu er echter meerdere zondagvluchten achter elkaar zijn krijg je een vertekend beeld. Als ik naar mezelf kijk is het voor mij een groot nadeel. De eerste midfond en fondvlucht waren mijn duiven niet echt vroeg. En dan krijg je dus ook gemiddelde punten. Het werkt dus 2 kanten op.

Voor mij is de telling in rayon Frisia dan ook het eerlijkste. Op zondag gewoon niet tellen.
Maar ja dan lees je weer bij een andere liefhebber, die ook lid van Frisia is het volgende: “De zondagvluchten tellen niet bij Frisia, straks heb je een kampioen over slechts 50% van de vluchten”. Hij zal het wat spottend bedoeld hebben. Maar ik vraag me dan af, waarom gewoon geen voorstel richting de najaarsvergadering van Frisia om de zondagvluchten wel mee te tellen. Waarschijnlijk wordt dat met grote meerderheid aangenomen. Dan is iedereen toch tevreden? Die paar Urkers kunnen zich dan wel of niet afmelden, en in ieder geval niet meer zeuren.
Scheelt onze vrijwilligers in de club weer een hoop werk voor de feestavond (die we overigens met veel liefde en passie organiseren)
Het lijkt allemaal een beetje op natrappen tijdens het seizoen, terwijl dit op de vergaderingen thuishoort.

Mijn persoonlijke mening is om weer gewoon terug te gaan naar de situatie van voor 2015, dat is het meest eerlijke.
Je kan je nu bij sommige kampioenschappen inderdaad wat achter de oren gaan krabben.
Overigens vindt ik dat je iedere winnaar mag feliciteren (hoeft niet) Ik feliciteer ook de mensen die over tientallen meters hokken en duiven beschikken, hier moet het op 535cm gebeuren. Ook de profs, de combinaties, de liefhebbers met zeeën van tijd, de liefhebbers met aanhangwagens. Allemaal verdienen ze de felicitaties als ze een vroege duif klokken.

Maar om niet te ver bij de titel weg te gaan nog maar even naar eigen hok. Het zware seizoen tot nu toe heeft hier zeker zijn tol geeist. Van de 30 vliegduiven, waar we mee zijn begonnen zijn er momenteel nog een stuk of 17 inzetbaar. Maar dat wijt ik mede aan het matige jonge duiven seizoen van vorig jaar.
Vanmiddag de huidige ploeg junioren nog even in Nagele gebracht, ze waren gelijk met mij weer thuis. Vanaf volgende week wil ik ze wat verder weg gaan brengen. En dan maar hopen dat er dit jaar meer overblijven.

Het moet nu ook gebeuren, want ik heb wat lichamelijke klachten en een operatie is onvermijdelijk. Het sjouwen met manden is dabn ook voor een aantal weken gebeurt. En ook de racefiets kan naar de zolder. )-:

Al met al niet zo’n opbeurend verhaal, maar dat moet af en toe ook even kunnen. De beste remedie is gewoon een goede uitslag neerzetten. Dus daar gaan we weer voor!

Zaterdag 9 juni Balen!!!

Goedemorgen. Tja, hier had ik geen rekening mee gehouden. Sens uitgesteld naar morgen. Alles wat ik er over schrijf heef weinig zin want het verandert er niks an.
Ik weet wel dat er in ieder geval hier op Urk steeds meer liefhebbers de fondvluchten laten schieten. Tot voor enkele jaren terug probeerde men nog wat korter bij te komen, om zo de duiven toch verantwoord te kunnen lossen. Natuurlijk willen wij ook graag de minimale afstand voor de fond vliegen. Maar als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Beter een korte vlucht en de duiven thuis, dan dat er mensen voor mij en anderen de hele zondag in de weer zijn….
Nogmaals als het niet kan, beslist niet doen, maar dan morgen ook blijven staan.

Ik weet dat er ook heel veel niet-principiële liefhebers er net zo over denken.

Tot zover maar even het negatieve gedeelte.

Er zijn er 10 onderweg vanuit Sittard. Verwachtingen zijn er niet, de toppers rijden ergens in Frankrijk rond…. (he nou doe ik het weer)
Hopelijk wordt Sittard toch een mooi vluchtje, dan kunnen vanmiddag de jongen nog even in de mand.

Voor straks veel succes allemaal, en hopelijk alle duiven die onderweg zijn weer veilig thuis.

Einde bericht (chagrijnig)

En toch alvast een goede zondag toegewenst!

6 juni Opnieuw warm

Zomer
De zomer lijkt vroeg begonnen dit jaar, tis warm genoeg. Voor mij, en ik ben van mening ook mijn team, iets te warm.
Ze eten slecht en het trainen is ook maar zo zo.
Natuurlijk mis je met een zondaglossing ook een dag, maar het is allemaal niet ideaal. Het badje staat vanaf maandag al klaar, iedere dag met schoon water erin, maar het enigste wat ze er mee doen is eruit drinken.
Wel gaan de doffers er nu ook om 7 uur in de morgen uit, maar of ze trainen weet ik niet, want ik ben dan naar mijn werk, en Tineke zet het hok om 8 uur weer half.

Bad
Afgelopen zondag kwamen hier de duiven bijzonder dorstig thuis. Met name de duivinnen waren best wel smerig, en dan willen ze normaliter altijd wel graag het water in. Nu dus niet. Maar het is zoals het is, en morgen zullen we wel zien wie er naar Frankrijk mag.
Ik mis overigens ook nog een duivin, en zo wordt de vliegploeg, die toch in de breedte al niet zo sterk was, aardig uitgedunt, en op de proef gesteld.

Maar zoals Joost van Dijk altijd zegt, er is geen oorlog zo erg of er blijft wel een soldaat over….

Jonge duiven
Daarom ben ik misschien ook wel heel voorzichtig met mijn jonge duiven. Gistermiddag voor de 6e keer in de mand, en nu voor het eerst een km of 7 weggebracht. Ze waren voor me thuis. En dan denk je weer, ze hebben er niets van geleerd.
Ik vind de laatste dagen trouwens ’s morgens wel iedere keer was uitgespuugd voer, maar ze vliegen nog steeds aardig en luisteren ook goed. Ik besteed er dus nog maar niet teveel aandacht aan.
Nog 40 stuks zijn er aanwezig, dat betekent dat er 2 van het hok verdwenen zijn, en 3 heb ik zelf verwijderd. Ik hoop toch echt dat ik dit jaar een mooie ploeg jongen over mag houden.
Gezondheid blijft heel belangrijk, en dat lijkt tot nu toe aardig goed te gaan.

Antenne gevraagd
Ik zoek overigens nog een 8 of 6 velds M1 antenne(nieuwe versie) dus wie wat heeft of weet, graag even een reactie.

Fietsen
Verder weinig te melden, tis ook goed fietsweer en voor volgende week vrijdag staat er een 115 km lange tocht rond Nijmegen op het programma. De donderdaginkorving komt mij dus bijzonder goed uit.

DV zaterdag meer nieuws.

dinsdag 19 juni 2018

Donderdag 14 juni - En ontspan -

Dat duurde wel even om in die staat terug te komen, was bij het inkorven niet de enige met onwillige zenuwbanen. Pas bij wakker worden de dag na inkorven iets van verlaagde bloeddruk. Overdreven misschien, wel het maagzuur opgelost, ligt toch een stuk prettiger. Zou de spanning terecht zijn geweest dan, blijft wel een bijzonder hoofdstuk deze moeder der klassiekers. Het is een woord dat ik liever door zondagsmensen hoor bezigen, maar hopen dat de voorbereiding nu wel goed of tenminste een stuk beter was. Het systeem moeten moderniseren, de eerste stapjes genomen. Te lang gebogen op gewoonten die waarschijnlijk helemaal niet nodig waren. Terug naar wat voor mij werkt, nog eenvoudiger groepen voorbereiden, veel te complex gemaakt. Verandermanagement, vragen, luisteren, ogen open, leren en in mijn geval afleveren. Het waren paar seizoenen terug gewoon betere duiven, die er overigens nog wel zijn, alleen niet onder het dak van het vlieghok. Heb je al meerdere keren hier kunnen lezen. Halverwege vorig jaar al een omslag gemaakt in de kweekstal wat zich op termijn terug moet gaan uitbetalen. Nu nog met de keizerlijke-grijze-garde en het windbreekgaas hok aan de start gekomen, als ik naar de medestanders keek heb ik een flinke ploeg aan de start gebracht. Laat je niet overrompelen door aantallen, een groot leger met een slechte generaal is nog steeds kansloos. De verassing zou uit het windbreekgaas hok moeten komen, verwacht het bijna niet meer van de oude garde, degenen die vorig seizoen toch niet helemaal kleurloos maakten. Vier betrouwbare doffers die zich tenminste meerdere keren op het voorblad wisten te plaatsen, alleen absoluut kopwerk zat er nog niet in. Kan wel zien dat de laatste week het werktempo flink omhoog is gegaan, groot verschil met de warme weken. Het klokje rond met veel snelheid en uit beeld heeft even geduurd, heeft toch wat dwars gezeten, nu maar afwachten of het op tijd is geweest. St Vincent tovert nog wel eens verrassende vliegeniers uit de hoge hoed, daar gaan we voor, it blieuwt een ein fan hús.. Wel weer veel volk in het NIC, je zou zelf het optimisme en enthousiasme moeten meemaken, vast een reden van de toch weer groei ten opzichte van vorig jaar. Met de nachtvliegers aan de bar de kansen doornemen, voorbereiding, serieuze bedoening, zou je niet verwachten van dit rariteitenkabinet. Weet niet of die naam nog eer aan doet, kan het inmiddels beter het Wolfpack noemen..Alleen Plop en ik zijn dwars. Dacht dat ik een team van eminence grise aan de start te hebben gebracht, kreeg nog verscheidene 6 en 7 jarigen door handen, die zijn al mooi wat keren op en neer Aquitaine geweest. Nu maar hopen, weer dat woord, dat het weer morgenmiddag wat mee wil werken, staat nog wel wat hemelwater op de verwachting. Zuidwest of noordwest, maakt wel wat uren verschil, Kjelt zit al in zijn handen te wrijven...

Zondag 17 juni - De zomerzwaluw -

Toch onrustig slapen, als er ook maar iets van westenwind op de vlieglijn is, zijn er nachtvliegers, ook al is het een eind van huis. Voor een plaats bij die absolute kopvliegers nog te weinig hersteltijd gekregen, en de bonte Griezman maakte er toch iets van een eerste zwaluw vandaag van. Was net achterover gaan liggen op de tuinstoel, om op grote hoogte de witte vleugels en bonte kop te ontwaarden, nog wat rondjes en bam op de antenne. Op dat moment nog niet al teveel in het noorden, start van een betere dag. Duif met een verhaal in ieder geval. Vorig jaar als tweejaarse van Dax overvallen door een kromsnavel, halve verenpak eruit en tot dan toe ook nog niets gepresteerd. Ja als jaarling op een verregende dagfondvlucht en Chateauroux, leuk en niet waar ze voor zijn. Nu is hij de doffer waar die ene snelle duivin goed op vliegt, en geef hem nog een kans, nog wel eens een 3 jaarse verassing. Volgens mij op alle korte vluchten zijn prijsjes per drietal, opvallend goed in orde, heeft het naar zijn zin in het nieuwe weduwnaarsregime. Een nieuwe ontdekt. En dat was ook het verhaal van de dag, allemaal weduwnaars die het mooie weer maakten, iets wat in vorige jaren juist de zwakte was. En dan komt het, de duivinnen helemaal nergens vandaag, heb ik dat? Windbreekgaasdoffers prima voor nog maar hun derde keer op de marathon, geen duivin op tijd te bekennen, en die deden het juist goed in de voorbereiding, daar waren de ogen op gericht. Weduwen uit het lange hok, op één na, ook niks, zitten toch gewoon naast de weduwnaars. Zal toch met de inkorfdag voor één ploeg, en de gammele Limoges in het lange hok te maken hebben. Teveel onrust en begonnen elkaar al lief aan te kijken, in het windbreekgaashok niet getoond en zo uit het hok geplukt, dus dat moet anders. Weduwnaarmethode lijkt dus nu goed in elkaar te zitten, zit ook sfeer in het hok, strijd, bakken worden niet schoongemaakt, nestschalen hele week erin, een groot open hok, en hamer en blikje het wil. Voor 15.00 alle oude doffers terug op het lange hok, en nog 1 onderweg, op het laatst toegevoegd, uit het windbreekhok. Komt het woord weer, hoop wel dat de duivinnen nog terugkomen, anders weet ik niet of de motivatie er wel op blijft. Dus beetje dubbel en een grote sprong vooruit. De tophokken van de laatste twee jaar nog niet voorbij, wel een flinke inhaalslag gemaakt, geeft weer lucht. Dinsdag met een nog veel grotere ploeg aan de start, de complete jaarlingploeg en tweejaarse weduwnaars, op naar meer verassingen, positieve verassingen graag. Wind lijkt noordoost te worden, selectie..

Maandag 18 juni - Nakomkommers -

Meeste duivinnen zijn inmiddels ook terug op de basis, zij waren het deel dat er voor zorgde dat het percentage, mocht je het al belangrijk vinden, tegenwerkten. Bijzonder, hoe vaak waren het juist de duivinnen die mijn naam naar voren drukten. Denk achteraf dat de laatste training op de dag van inkorven hun deels genekt heeft. Op dat moment geen regen op de radar, ze stonden te huppelen om naar buiten, zag er geen kwaad in. Half uur buiten, van een drup naar dichte motregen, mezelf wijsmaken dat het wel mee zou vallen. Weduwen los op de dag van inkorven kan een streep door, twee keer getest. Zal ook deels een gevolg zijn van twee jaar testen op nest. Denk dat de omschakeling terug naar weduwschap toch voor de meesten te groot is. Beter om weduwen juist weduwen te laten zijn, van jaarling af aan, zoals aan gerefereerd, het gaat nog wel even duren voordat. Bij de jaarlingen maar beginnen dan, vlogen steeds op weduwschap en eigenlijk steeds beter tot en met Troyes. Daarna het ritme verbroken en dat vonden ze blijkbaar niet leuk, of gewoon een kwestie van wennen. Trainden vorige week echt goed, zou mooi zijn als de souplesse er weer op zit. Met iets meer voer in hun lijfjes werd het binnenkomen wel steeds lastiger, vlinderen en spoken zien, wat ze in de voorbereiding niet of amper kenden. Vanmiddag kon een nakomer van gisteren het twijfelgedoe voorkomen. Een deel zag weer spoken, of eigenlijk, op het moment dat de duivinnen zouden landen kreeg ik een dringend telefoontje, zat ik even helemaal niet op te wachten, sabotage. Niet opletten en dus een deel nog in de lucht, dan moet je gewoon even niet bij mij in de buurt zijn voor een lesje opvoedkunde. Geluk was aan mijn zijden toen dus een oude duivin terugkwam, ik snel pakken en als lokker ingezet, hup naar binnen de boel. Gebruikte in het verleden meest een kromvliegende oud weduwnaar voor dit soort activiteiten, die was er helemaal op afgericht. De echte dwarskoppen, trage binnenkomers, volgende week zijn ze vertrokken als het maar zwaar genoeg wordt, selectie. Grote ploeg, jaarlingen plus tweejaarse weduwnaars, veel met nog witte plekken op hun palmares, tijd voor invulling of een andere code geven. Verwacht maar geen top-serie, gebruik deze vlucht als een zeef. Ruimte maken. Ik en grote ploegen op een overnachtvlucht inzetten is nog nooit een succes gebleken, en met jaarlingen helemaal handen voor ogen. Nee dank je, ik ga er rustig voor liggen zaterdag en maar zien wie zich weer meldt. Voor de jaarlingen een schoolreisje, het totaalpakket op zoek naar nieuw talent voor mijn systeem, wel moderniseren uiteraard. Denk niet dat de Fondspiegel naar Nijemirdum gaat komen dit jaar, in de breedte nog nergens, wordt aan gewerkt. Noem het indekken, noem het wat je wilt, voor mij de omgekeerde piramide en die lijkt op een?

zondag 17 juni 2018

9-6-2018:   Tweede dagfondzege voor Gerrit en Marja Rave
.
Vieux pont de Gien (5).JPG

Château de Gien

Omdat er in verband met de weersomstandigheden werd verwacht dat er in Gien vroeger gelost zou kunnen worden dan in Blois, werd er naar Gien verhuisd.
De duiven konden daar om 10.30 uur worden gelost, met een kleine 550 kilometer voor de boeg naar Aalten.
Onze vereniging had 62 duiven in de strijd, van de 14.196 duiven die in Sector 3 voor deze vlucht werden samengebracht.

… Marja Rave: 1e van Gien

De duiven werden weliswaar met een oost-noordoosten wind gelost, maar kregen op de vluchtlijn met een noordelijke wind te maken. Het werd, de warmte daarbij opgeteld, een verre van makkelijke vlucht en de gemiddelde snelheden bleven dan ook beneden de 70 km/uur.

Gerrit en …

De eerste duif van Gien was er één van G. Rave.
Gerrit en Marja Rave, die deze combinatie vormen, klokten om 18.43 uur de eerste duif: hun tweejarige ‘286’.
Dat na 8 uur en een kwartier vliegen!
En daar zou het niet bij blijven. Ook de 3e, 4e en 9e prijs viel bij hen in Bredevoort.
Vier bij de eerste negen dus en totaal 7 van de 10 in de prijzen.  Er werd stevig uitgehaald.
Klasse!

Tweede werden Knippenborg & Zn., die zo een heel mooi weekend hebben: een eerste en een tweede prijs! Tijd voor een taart daar aan Plein Zuid.
Zij klokten een jaarling; de ‘747’, die ongetwijfeld nu de bijnaam ‘Boeing’ zal krijgen.

Verder vinden we Gert&Janni Visser op de plaatsen 5, 6 en 7; Theo Wiltink op 8 en Loedi Rave op plek 10.

C.C. Achterhoek
In de Achterhoek blies “De Luchtpost” zijn partijtje mee.
G. Rave noteert hier een 15e en 27e plaats tegen 371 duiven.
Knippenborg & Zn. scoren hier de ..e plaats.

Kring 3

In Kring 3 tegen 1.631 duiven ging het voor “De Luchtpost” verhoudingsgewijs beter dan in de C.C.
Wat de Kring betreft lagen we blijkbaar beter in Aalten.
Marja en Gerrit Rave vinden we op de 26e en 51e en Knippenborg & Zn. op de 31e plaats.

Afdeling Oost-Nederland
In onze afdeling werden er 4.280 duiven aan de start gebracht in Gien en ook daar ging het relatief goed voor de snelsten van onze club.
Op deze uitslag vinden we G. Rave op de 56e en 114e plek terug.
Knippenborg & Zn. leggen hier op de 71e plek beslag.


Quiévrain 9-6-2018:     Knippenborg & Zn. nu eerste in C.C. “Achterhoek”  !
NMBS 6290 at Quievrain

De diesel NMBS 6290 in Quievrain

Qua weer zag het er zaterdag allemaal niet zo rooskleurig uit.
Maar uiteindelijk werd het besluit genomen om om 14.00 uur toch nog te lossen in Quiévrain.
Achteraf bleek dat een goede beslissing. De duiven kwamen goed af, terwijl andere afdelingen bleven staan. Een compliment voor de lossingscommissie is dus op zijn plaats.
Onze vereniging had 357 duiven in concours, die de noorden wind moesten trotseren om de 260 kilometer naar Aalten achter de vleugels te krijgen.

Drie generaties Knippenborg bij het winnende hok: vlnr. Tonnie, Emma en Hemmie

De eerste duif viel ook deze zaterdag bij Knippenborg & Zn., die ze er blijkbaar heel goed aan hebben.
Als een diesel denderen ze door, met na hun afdelingsoverwinning nu een 1e in de C.C. “Achterhoek”.
Hun ‘443’, een vijfjarige doffer, was dit jaar voor de 3e keer de eerste duif op hun hok en vloog 6 prijzen. Geen wonder dat het ook de eerst-getekende van deze vader-zoon-combinatie was.
Hoewel ze wat langer op hun tweede duif moesten wachten, draaiden ze er toch 9 van de 14 bij de prijzen.

Tweede werd de kersverse Vitesse Kampioen Theo Kämink (proficiat!).
Ook Theo heeft ze al weken goed op de rit en maakt mooie uitslagen op neststpel.
Bij de eerste 10 heeft hij 3 duiven op de uitslag.
Totaal vindt Theo 14 van zijn 20 ingekorfde duiven op de uitslag terug.

Theo Kämink: 2e van Quiévrain en daarmee Vitesse Kampioen

Op de derde plaats vinden we Gerrie

Gerrie Heinen: 3e van Quiévrain

Heinen met de ‘251’, die dit jaar 5 prijzen bij elkaar vloog. Van Gerrie staan er bij de eerste 5 maar liefst 2 duiven!

Overigens was Gerrie Heinen 9e Grootmeester van Laon vorige week (“zie Spoor der Kampioenen” nr. 20), met 8 van zijn 14 duiven op papier.

Bij de eerste tien treffen we verder Jan ten Have (4e en  7/12), Theo Wiltink (6e en 11/20), Wim Aalbers (7e) en Deny te Vruchte (9e).

Opvallend is het prijspercentage van Han Schuurman, met 7 van de 9 duiven in de uitslag.
Dat het een pittige vlucht was wordt onderstreept door het grote aantal marathonspelers dat op de uitslag kwam.

C.C. Achterhoek
De winnaars in onze club zetten zeer goede prestaties in de C.C. neer.
Zoals gezegd wonnen Knippenborg & Zn. de eerste prijs tegen 1.467 duiven.
Klik hier voor de uitslag.
Theo Kämink pakte hier de 8e en Gerrie Heinen de 10e prijs!
Dertig van de eerste honderd duiven kwamen uit Aalten.

Kring 3
In Kring 3 tegen 4.919 duiven vlogen Knippenborg & Zn. een uitstekende 17e prijs.
Theo Kämink nam hier de 45e plaats voor zijn rekening en Gerrie Heinen de 49e.

Afdeling Oost-Nederland
In de afdeling namen 13.208 duiven deel aan deze vlucht vanuit Quiévrain.
Ook hier hele mooie klasseringen voor onze Top 3.
Knippenborg & Zn. werden tegen deze massa duiven 18e; Theo Kämink 47e en Gerrie Heinen 51e !!!
Jan ten Have zijn eerste duif en Gerrie’s tweede duif staan hier ook nog op het eerste blad van de uitslag.
Super prestaties.


Limoges  2-6-2018:     Jos Goossens 1e en 2e van Limoges !
Image result for Limoges foto's

Limoges

Doordat het weer vrijdag niet al te geweldig was, werd de lossing vanuit Limoges uitgesteld naar zaterdag. Daar kon om 14.00 uur worden gelost.
Van onze club namen er 44 duiven deel aan deze vlucht, die ging over een afstand van ongeveer 775 kilometer.
De duiven vertrokken met een oostelijke wind, die later westelijk werd. Zo kwamen de snelheden van de rapste duiven toch nog boven de 70 km/uur. Sommigen verwachtten dat er wellicht ‘s-nachts al duiven zouden vallen, maar dat was niet het geval.

De winnaars van Limoges: rechts Jos Goossens (1e en 2e) en links Herman Rave (3e)

 

Bij onze club was het de 2-jarige ‘781’ van Jos Goossens uit Lintelo, die om 8.59 uur de 1e prijs pakte aan de Halteweg in Lintelo.
De 2e prijs was eveneens voor Jos. Die werd hem een uur later door de driejarige ‘371’ gebracht om 9.54 uur.
Jos had maar liefst 5 van de 10 duiven op de uitslag!

Marja en Gerrit Rave 4e en 6e

Op de derde plaats treffen we Herman Rave.
Hermans ‘535’ vond om 10.01 uur zijn hok terug.
Herman had ook de 7e prijs.

Daarna was het om 10.17 uur de beurt aan G. (Gerrit en Marja) Rave  (4e), die ook de 6e prijs voor hun rekening namen om 10.50 uur.
Wim te Hennepe werd 5e op 10.34 uur en ‘last but not least’ Joke Mengerink op de 11e plaats.

Wim te Hennepe 5e

Joke Mengerink 11e

ConcoursCombinatie “De Achterhoek”
In de Achterhoek werden voor Limoges  112 duiven gespeeld.
Op de uitslag van Limoges treffen we Jos Goossens op de 3e en 8e plaats!
Herman Rave bezet hier de 9e plaats.
Bijna de helft van de 28 prijzen gaat naar Luchtpostleden. Knap werk.

Kring 3
In de Kring scoort de ‘781’ van Jos Goossens een mooie 11e plaats en zijn 2e duif de 40e prijs tegen 526 duiven.
Herman Rave treffen we in deze uitslag eveneens op een nette plek: de 42e.

Afdeling 9 Oost Nederland
In onze Afdeling namen 1.327 duiven deel aan de wedstrijd vanuit Limoges.
Jos Goossens scoort hier de 44e en de 116e plaats en Herman Rave de 125e.

zondag 17 juni 2018

 

Afgelopen weekend waren er 2 vluchten, de vlucht Pt. St. Maxence was uitgesteld naar Zondag en de duiven zijn terug gekomen naar Asse Zellik vanwege het weer en de eendaagse dagfond Gien werd zaterdagmiddag wel gelost.
Het was een weekend vol wachten want het duurde allemaal lang voordat we wisten wanneer ze los gingen.
Zaterdag dus de vlucht vanuit Gien, een dagfond vlucht van ruim 550 km, de duiven werden gelost om 10:30 uur en de eerste duif in onze vereniging viel bij Aart van Zoeren om 18:48 uur.
Aart van Zoeren is eerste in de A en Wouter v/d Hoek is eerste in de B groep.

Aart van Zoeren 1
Comb. Boeve – Drost 2
Gert Doppenberg 3,8 en 10
Wouter v/d Hoek 4 en 7
Arend Dokter 5
Mandy de Greef 6
Herman Scholten 9

Zondag werd dus de uitgestelde vlucht gelost vanuit Asse Zellik 178 km. en vanwege de bewolking op de vlieglijn duurde het best lang voordat we bericht kregen dat ze los gingen.
Na lang wachten gingen de duiven los om 15:00 uur en de eerste duif in onze vereniging viel ook deze vlucht bij Aart van Zoeren om 17:43 uur.
Kortom een mooie overwinning op beide vluchten dit weekend voor Aart van Zoeren.
Aart van Zoeren is eerste in de A en Henk v/d Kraats eerste in de B groep.

Aart van Zoeren 1
Gert Doppenberg 2,8 en 9
Henk v/d Kraats 3
Wim v/d Waal 4
Henk Ligtermoet 5
Herman Scholten 6
Chris Verhoef 7
Kees v/d Broek en Zn. 10
Voor de volledige uitslag klik op de link seizoen info bovenaan deze pagina en dan op uitslagen.
En voor de tussenstand klik op de link seizoen info bovenaan deze pagina en dan op kampioenschappen.

zaterdag 16 juni 2018

Pieters tornado raast op Pointoise 10/6/2018.

Tonny bakt ze bruijn en is spekkoper op Argenton

Ik heb mijn duivenhok gebarricadeert. Ze komen richting het zuiden. 
De club die zich “We are here”” ( in plat zeeuws, “wudder zien ier”) noemt. 
Ze kraakten de deuren in Amsterdam en zijn nu in Amstelveen. De ANWB kaart leert me dat Amstelveen 
onder Amsterdam ligt. Ik zie een vechtende Nederlander zijn huis verdedigen. 
Er was een “We are here”figuur met een klak op zag ik op televisie. Een duivenmelker uit Somalie of 
in ieder geval uit de buurt daarvan flitste het door mijn hoofd. Sinds mijn toenmalige bloemist werd 
gearresteert vanwege een bordje aan zijn zaak met daarop “afrikanen achterom” ben ik op mijn hoede. 
Daarom de barricades, voor het geval dat de klakman van “we are here” onze hokken bezet. 
Zondag aan de toog, nog veel duiven achter begreep ik. Goede duiven nog. Ik ben in principe tegen een chip 
waar je je duif de hele reis mee kunt volgen. De kick van het plotseling daar zijn zou ik niet graag willen missen . 
Al is de kick dit weekend bij mij achterwege gebleven. Nu miste ik wel een beetje de “we are here”chip. 
Mijn eerstgetekende is er nog niet. Mijn derde getekende kwam gewond thuis. De “we are here”chip had mijn 
eerstgetekende kunnen localiseren. Nu wacht ik nog en hou de klep in de gaten. Zie ik daar een vreemde man met een klak ?.

Argenton kon zaterdag vertrekken. De manden in Pointoise bleven dicht. Menig melker krabte zich achter de oren. 
Passeren de Argenton duiven niet Pointoise ? Het kon niet terug gedraaid worden en men was er niet gerust op. 
Argenton kende 13 deelnemers die tesamen 121 duiven inkorfden. De zware fondmannen deden een stapje terug met het 
komende vluchtseizoen in het verschiet. Om half acht vulde het luchtruim zich met de Argentonreizigers en kon de 
reis huiswaarts aangevangen worden. De duiven moesten op de pedalen maar om 15:56:17 en een snelheid van 1079,890 
wist de 4e getekende van Tonny en Leona de Bruijn de ereprijs naar Philippine te halen. Tonny heeft op de autoweg te maken 
met slecht zicht maar de kijk en feeling met de duiven is deze rakker nog niet kwijt. Tonny ook al super op Isoudun is aan 
een sterk dagfondseizoen bezig. Freddy de Mul heeft hem zien vallen en was diep onder de indruk. 
Leona vleidde zich aan de tafel nog even tegen Tonny aan. Tonny de kampioen van Argenton. 
Maar er zat nog meer in het vat. Tonny en Leana behaalden ook de zesde en zevende prijs en met 7 vd 10 was het 
een vlucht om in te lijsten. Tweede stek was voor de combinatie die aan een vreselijk goed seizoen bezig is. 
Pierre en Dethlef gaan maar door. Drie duiven waren voldoende voor een 100% score. 
Wat gaat dat worden op de ZLU vluchten. De concurrentie moet toch langzamerhand zenuwachtig worden denk ik zo. 
Toen braken de gebr Dekker los. Tel even mee, drie,vier, acht , negen en tien en ieder die een beetje school 
heeft gehad weet dat er 5 in de eerste tien geklasseerd zijn. Vuurwerk in de Haarmanweg. 
Dikke sigaren zullen erop aangestoken zijn. Vierde liefhebber in de eerste tien was wederom John Dieleman. 
Zijn besten zaten op Pointoise omdat hij in de achtervolging is voor het midfondkampioenschap. Daar lag het accent. 
Maar zie de “626”ging als eerstgetekende de mand in en bewees zijn kunnen met een vijfde stek. 
Kijken we naar prijs elf t/m prijs twintig zien we zware fondman, de man van de klassiekers, A de Bruijne. 
Adrie speelt niet slecht, maakt zich ook op voor de zware fond en slaat geen uitslag over. 
Dertiende en veertiende zegt het Argentonblad. Jos de Ritter zijn ambities liggen op de dagfond. 
Hij wist een 4 vd 9 te behalen met de vijftiende en zestiende stek. Wie er zich nog in de kijker speelden was 
comb Roegiest-Visser met 2 vd 3. Op 937.952 meter/min wist de 960 van de gebr Dekker het concours af te sluiten. 
Het was dus een zware vlucht geweest en melkers zagen het zwaar in om deze duiven op Gien weer te spelen.
Pointoise werd zondag. Het lossen werd ook hier in twijfel genomen. PIPA meldde mist onderweg. 
Minder dan 200 meter en op plaatsen zelfs 100 meter zicht werd er vermeld. Genoeg reden om bezorgt te zijn. 
Er waren nog meer zorgen bij de melkers. Nu de oude duiven al het mogelijke moeten doen om thuis te komen, 
wat is wijs om jonge duiven aan te leren ? Nu in ieder geval niet melden velen. Er is geprobeert op Menen maar 
de berichten hierover waren niet om een gat in de lucht te springen. Goed naar Pointoise. Gelost om 10:30 uur en 
toen gingen de 233 duiven van Sluiskil beginnen aan een wederom zwaar concours. 
De ijzeren duiven van comb Pieters trokken zich er evenwel niets van aan. De 2e getekende of te wel de “707” 
wist met 1113.210 meter/min het eremetaal binnen te halen. Drie minuten later viel bij dezelfde melkers 
de “884” op de plank en was de kop van de uitslag afgeroomd. Op Argenton sterk en ook nu weer met een nacht 
extra mand super gewoon. Het maakt niet uit wat of hoe iets gebeurt, de duiven zijn er. Even nog een 13 vd 28 erbij ,
inclusief een tiende prijs en de handen van de mannen konden geschud worden. Niets dan bewondering. Derde stek en 
met zijn eerstgetekende was Johnny de rekenaar. Verscholen achter de kasten van de vereniging doet hij daar 
trouw zijn werk. Met de uitdraai en controle moet Johnny tevreden geglimlacht hebben. 
Leuk bedragje werd er binnen gehaald. Hij speelt ervoor en de beloning was er. 
De Haers trein kwam toen op gang. , 4,5,6,9 en met 10 vd 18 was de klok van Oswald goed gevuld. 
Zevende en achtste en 2 vd 4 was voor inkorver Johan de Poorter. Johan miste nog zijn Mookhoekje. 
Zat hem duidelijk dwars. Niet leuk je favouriet te moeten missen. Het moet voor hem een opsteker zijn nu hij deze twee 
kopprijzen binnenhaald. Carlos de Mul, altijd zittend in het hoekje aan de bar zag dat zijn “568”de 
achtste prijs won en met 9 vd 28 haalde hij ook zijn percentage binnen. Goed gedaan. Deze oude vitesse/midfond kampioen 
is overgeschakeld naar het verdere werk en dat kost tijd maar langzamerhand begint deze liefhebber te oogsten. 
Geduld is een schone zaak. Elfde werd Jos de Ritter en hij behaalde 2 vd 4. Twaalfde werd de immer lachende 
Roger de Schoomeester, en de lach kon blijven want 6 vd 14 is zeer goed te noemen. 
17e werd de gekende combinatie ‘de Mul-Vermeirssen. Sebas vertelde over de mist en hoe zijn duiven er nu bijzaten, 
duidelijk door mist gevlogen. Er werd instemmend geknikt aan de toog. Herkenbaar wat hij vertelde. 
Opvallende uitslag werd nog gemaakt door Joop Kornelis met 2 vd 4. Op 890.460 meter / min kon Oswald Haers het concours afsluiten. 
De lange zit werd hiermee voor hem beloond maar velen moesten nog wachten op de terugkomst van hun favourieten. 
Het wordt moeilijk om nog duiven te vinden voor Gien.
zaterdag 16 juni 2018

 

 

Samenspel leiden en Omstreken
Wedvlucht Pt. St. Maxence 2513 duiven.

Winnaar
Peter de Mooy uit Leiden

Ook op de midfond gaat het al weer aardig opschieten want de duiven vlogen dit weekend al weer de vierde midfond vlucht die in eerste instantie vervlogen zou worden vanuit Melun. Helaas konden de duiven niet op zaterdag gelost worden wegens de slechte weersomstandigheden voor de duiven en werd de vlucht uitgesteld naar zondag. Besloten werd om zo, n 60 km terug te rijden naar Pt. St. Maxence en het daar zondag opnieuw te proberen. Gelukkig waren de weersomstandigheden zondagochtend een stuk beter en moest er alleen even gewacht worden tot de mist wegtrok. Om 08:30 uur was het dan zover en werden de ruim 21.000 duiven van afdeling 5 gelost in Pt. St. Maxence met een gemiddelde afstand van 343 kilometer voor de liefhebbers van het samenspel leiden en omstreken. De wind was het eerste gedeelte van de vlucht op de kop en het laatste gedeelte in de start dus laten we het maar variabel noemen. Rond 12:30 uur vielen de eerste duiven in het samenspel leiden en omstreken en om 12:34 uur vielen de twee snelste duiven van het samenspel leiden en omstreken in Leiden bij Peter de Mooy met een snelheid van 1405 meter samen op de plank. Ze kwamen niet samen aan want zijn eerste duif verspeeld bijna een minuut en valt dus gelijk met zijn tweede duif mee. Moest Peter enkele weken geleden nog het onderspit delven tegen zijn maatjes uit Rijsburg waar hij samenkweek mee doet en elke zondagochtend op bezoek is voor de moorkoppen, nu laat hij zien dat je niet met een Leidenaar moet sollen en geeft hij ze er even flink van langs. We gaan deze twee geweldenaars even voorstellen, de eerste die op de klep valt maar in de zelfde tijd is de 16-1454231 een doffer die al een keer een 2e vloog tegen 3156 duiven op Fontenay en dit jaar al 7 x prijs vloog. Zijn vader is voor 75% G & s verkerk en voor 25% Scheele. Zijn moeder komt via Wolvers & Van Seggelen.
Dan de duivin die dus als tweede in de uitslag staat maar eigenlijk eerder was is de 16-1454222 een duivin dus die van het kweekhok komt wat in rijnsburg staat bij de combinatie Van Delft & Driebergen, de jonge uit dit kweekhok worden verdeeld. De vader van de 222 is een Heremans doffer en volgens mijn hebben we deze doffer ook al genoemd toen Van Delft & Driebergen een eerste vloog in het samenspel. De moeder van de 222 komt van Chris Koring.
De 16/145422 is echt een topper want ze vloog dit jaar al 8 x prijs en niet de minste. Vorig jaar vloog ze nog een 1e prijs op Peronne tegen 1193 duiven en een 2e tegen 43000. Tevens een 14e prijs tegen 7824 duiven op Peronne en een 2e prijs op Pontoise tegen 623.
Het lijkt er toch echt op dat de SNAKE BITE weer los is want meestal blijft het niet bij een weekje een vroege duif maar zullen er nog vele gaan volgen.
Peter de Mooy van harte gefeliciteerd met deze mooie 1e en 2e prijs.

Tot volgende Week,
De Witte Duif.

zaterdag 16 juni 2018

placeholder_600x120.png
NPO BESTUUR
Verslag ledenraad 10 maart 2018
Op 10 maart jongstleden stond er een ledenraadbijeenkomst op de agenda. De notulen en bijbehorende actie- en besluitenlijst staan op de website en zijn te lezen via onderstaande links.
Lees verder
placeholder_600x120.png
NPO BESTUUR
Extra ledenraad op maandag 13 augustus 2018
Maandag 13 augustus organiseert de NPO een extra ledenraad. Wij nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.
 

Klik hier voor de conceptagenda.

De ledenraad begint om 20.00 uur en vindt plaats in Hotel Papendal, Papendallaan 3 in Arnhem.

placeholder_600x120.png
WEDSTRIJDEN
Grand Prix Beyers: de koninginnevlucht in 2018​
Saint-Vincent-de-Tyrosse
De officiële opening van het fond seizoen start dit weekend met een lossing vanuit het welbekende Saint-Vincent-de-Tyrosse. Natuurlijk houden we de traditie in stand en wordt het Nationale vliegschema geopend met deze klassieker! De klassieker die dit jaar Grand Prix Beyers heet, vernoemd naar  hoofdsponsor Beyers van deze vlucht. 
 

Met een konvooi van in totaal 12.298 duiven werd er afgelopen dagen naar de zuid Franse plaats afgereisd. Een vlucht die tot de verbeelding spreekt. Vroeger, maar ook nu nog! Wie droomt er niet van om ooit deze vlucht eens te winnen?

De weersvoorspellingen zijn onzeker. Toch wordt er al druk gespeculeerd over de lossing en de eventuele aankomsten. Iets wat bij elke wedstrijd gebeurd, maar wanneer de duiven vanuit Saint-Vincent vliegen lijkt het allemaal net iets spannender. Wie wordt de opvolger van C. de Ridder en Zn. Deze liefhebbers wisten in 2017 in alle vroegte hun winnaar te klokken en wonnen daarmee Nationaal Saint- Vincent 2017! 

Wie gaat er in 2018 pronken met de gouden medaille? Namens bestuur NPO wensen we elke deelnemer veel succes! 

Beyers: hoofdsponsor van de vlucht Saint-Vincent-de-Tyrosse

Jonge duiven: vliegen naar de toekomst!
Het oude duivenspel is nog in volle gang, maar het spel der jonge duiven staat al ongeduldig om de hoek te kijken! Sommige jonge duiven zijn al bijna volwassen, sommigen zijn nog heerlijk bebost met gele nesthaartjes.

Maar het seizoen komt snel, voor de ene afdeling begint het jonge duiven seizoen  eerder dan voor de andere afdeling. Maar voor een ieder geldt dat er voorbereidingen getroffen dienen te worden.

Het treffen van de voorbereidingen is voor elke duivenmelker/melkster anders. Waar de één het als voorbereidingen ziet voor aankomende vliegjaren, zijn er ook liefhebbers die uit het “Jonge Duivenspel” als speldiscipline hun voldoening halen.

Sommige liefhebbers brengen hun jonge duiven talloze malen ter africhting weg, hetzij met eigen vervoer of ze maken gebruik van de africhtingsmogelijkheden van de afdelingen.  Sommigen verkiezen de “verkorte” africhtingsversie, door ze praktisch niet af te richten.
Alles is ook afhankelijk van het “willen weg trekken”, duiven die de kilometers in hun trainingen maken op grotere afstanden verkennen dagelijks een groot gedeelte van het gebied rondom hun thuisbasis. Dat kunnen tientallen kilometers zijn in de straal rond om het hok.

We weten allemaal dat onze jonge dieren gezond moeten zijn eer ze klaar zijn voor de africhtingen/ vluchten. Een vroeg bezoek aan de dierenarts kan zinvol zijn om niet voor onaangename verrassingen te komen staan tijdens het seizoen. Uiteraard zal de zelfde dierenarts de jonge duiven ook dienen in te enten tegen het PMV-virus. Een verklaring van deze inenting van al uw jonge duiven is noodzakelijk bij aanvang van de vluchten en zal bij uw vereniging ter controle moeten worden aangeboden. Evenals de hok-lijst en eigendomsbewijzen, deze dient u ook in het bezit te hebben bij aanvang van het seizoen. Bent u een eigendomsbewijs kwijt, dan kunt u altijd een duplicaat aanvragen bij het NPO. 

De duiven dienen uiteraard ook gechipt te worden, hiervoor maakt u een afspraak met uw vereniging-functionaris. Let wel, u bent niet de enige die de chips toegewezen dient te krijgen aan uw duiven, dus op tijd hiervoor een afspraak maken is voor de verenigingsfunctionaris ook prettig!

Jonge duiven zijn nieuwe hoop, nieuw geluk,  nieuwe toekomst! Wij wensen u veel plezier, spelgenot en heel veel succes met uw jonge garde!
placeholder_600x120.png
DUPLICAAT AANVRAGEN
Aangevraagde duplicaten tot 14 juni 2018
Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.
Klik hier voor het actuele overzicht van aangevraagde duplicaten
NPO BESTUUR
Omruilen chipclips
Recentelijk is de leden de mogelijkheid geboden middels het formulier “opgave hulpringen” aan te geven dat er in de vereniging behoefte is aan hulpringen. Dit omdat er dit jaar, door problemen bij de leverancier, geen combiringen zijn verzonden.

Het NPO bestuur heeft gezocht naar een oplossing voor deze problematiek en heeft er voor gekozen geen aparte hulpring speciaal te laten produceren. Dit in verband met de omvang van het probleem, de kosten voor de betrokken liefhebbers, de organisatie en het feit dat naar alle waarschijnlijkheid de combiring ook in 2019 niet geproduceerd kan worden. Dit is nadrukkelijk niet de wens van het NPO bestuur maar door de problemen in het productieproces de best mogelijke oplossing.

De leden wordt, via de ringenadministrateurs, de mogelijkheid geboden de ongebruikte chipclips, volgens opgave, kosteloos te ruilen voor chipringen. Dit geldt alleen voor de liefhebbers die vóór 4 juni 2018 hun opgave hebben gedaan.

De ringenadministrateurs ontvangen een overzicht van het aantal bestelde ringen binnen hun verenigingen en door wie deze zijn besteld. Hen wordt verzocht het aantal “oude” chipclips centraal binnen de verenigingen te verzamelen en in één zending aan de NPO te retourneren. Na ontvangst van de zending worden de ringen verzonden met een maximum van het door de leden aangevraagd aantal.
placeholder_600x120.png
placeholder_600x120.png
WEDSTRIJDEN
Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden
Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld.
placeholder_600x120.png
Melden roofvogelaanvallen blijft belangrijk
Het is en blijft noodzakelijk om roofvogelaanvallen te melden. Dit kan eenvoudig via onze website.
Afbeeldingsresultaat voor ingekorfde duiven
WEDSTRIJDEN
Sectorale midfondvluchten van start
​Voor het eerst sinds lange tijd staan dit seizoen de sectorale midfondvluchten op het programma. De vier sectoren korfden gezamenlijk 76.212 duiven in (exclusief afdeling 7). Deze werden onder verdeeld in:
 • Sector 1 Gien: 23.004 duiven
 • Sector 2 Sezanne: 19.408 duiven
 • Sector 3 Nanteuil: 17.701 duiven (exclusief afdeling 7)
 • Sector 4 Morlincourt: 16.099 duiven

Dat de voorbereiding wat voeten in aarde had, is niemand ontgaan. In een periode dat de samenwerking gezocht moet worden, is de organisatie van een sectorvlucht een mooie gelegenheid om samenwerken in de praktijk te brengen. 
 

Het seizoen is tot op heden redelijk zwaar te noemen. Gelukkig zijn de weersvoorspellingen prima en lijken de duiven het deze keer iets makkelijker te krijgen. Wie mogen zich morgen de eerste winnaars van de Midfond Sectorvluchten 2018 noemen?
 

Bestuur NPO hoopt op vlotte wedstrijden en wenst alle deelnemers veel succes!

Sponsoren
bonyfarma.png
beyers.png
giantel.png
belgicadeweerd.png
verselelaga.png
bricon.png
teurlings.png
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
vrijdag 15 juni 2018

 

De 2e Dagfondvlucht die vanaf Meaux zou maar wat Sourdun werd en uiteindelijk Rethel.

“ 3 nachten mand voor de duiven die toch al geen makkelijk seizoen hebben, Wessel Regtop pakt zijn 2e overwinning”De 2006 duiven, waaronder 222 duiven van de Luchtbode, gingen om 11.15 u los in Rethel na een extra nacht mand en een ritje terug van ongeveer 100km. De lossingscommissie hoopte zo de kans op een goed verloop, evenals in Friesland, zo groot mogelijk te maken. Dat lukte dus niet want het werd wederom een concours dat lang open stond en bijna een vlucht voor overnachtduiven leek te zijn. De bewolking in België zal de duiven behoorlijk parten hebben gespeeld en toen kwamen ze boven Zwolle weer in grijs weer. Wellicht was terug naar Brabant een betere optie geweest: een fondvlucht was het voor wat betreft de kilometers toch al niet meer!!!

De 1e duif viel bij ons wederom bij Wessel Regtop om 17.40.30 u met een snelheid van 1077,509 m/min en de laatste prijsduif viel bij Ollie Oldenkamp om 18.57.45 u met een snelheid van 898,793 m/min. Lage snelheden dus.

De top tien zag er verder als volgt uit: 2 en 4 Roelof Oldenkamp, 3 en 6 de Comb Smit Mulder, 5 Lammert Kooistra, 7 Wessel Regtop, 8 de Comb Wendel, 9 de Comb Ottens en 10 Albert Mijlof.
Onaagewezen gaat Wessel Regtop aan kop gevolgd door de combinaties Smit Mulder en Poelstra Boelens. Aangewezen eveneens Wessel Regtop 1, Jaap Louwes 2 en de Comb Snijder Mulder 3. Bij de duifkampioenen nog maar 23 duiven die niet gemist hebben.
In de afdeling, 2006 duiven, een 4e en 10e plek en in het Rayon, 571 duiven, een 1e/2e/5e/7e/9e en 10e plek en dat is heel netjes.

Hopelijk komen alle duiven morgen en/of de dagen daarna nog na en verzorg ze dan goed. Ze hebben een zware vlucht achter de rug. Komende week wederom 2 nachten mand voor de duiven en dat is het 3e weekend achter elkaar.

Met de sportgroeten van Bert van Guldener

 

"Nieuws P.V. de Luchtbode Assen"

 

vrijdag 15 juni 2018

 

 

De gelukkige winnaar Piet Maas” – ©H.v.Bohemen

 

Door Chris den Braber

Donderdagavond 7 juni werden de duiven ingekorfd voor een midfondvlucht uit Melun. Zaterdag 9 juni was de vlieglijn niet goed genoeg om de duiven te lossen. Ook op zondag begon de dag met hardnekkige mist in België en Frankrijk. Om 12.00 besloten de lossingsverantwoordelijken niet in Frankrijk te lossen maar terug te rijden naar  het Zuid-Belgische Quievrain om daar alsnog te kunnen lossen. Om 15.00 uur werd het startsein gegeven en konden de duiven na drie dagen mand naar huis te keren. Om 17.03.31 uur werd, zonder een seconde te verliezende, eerste duif geklokt in Etten-Leur  bij  Piet Maas. Het verloop was wat onregelmatig en binnen een half uur waren de prijzen verdiend. De winnende doffer bij Piet is de vier jarige geschelpte doffer met ringnummer 1139981. De doffer behaalde dit seizoen al negen vroege prijzen en verleden week nog de zesde prijs vanuit Pont Ste Maxence. De doffer is gekweekt uit Piet zijn eigen soort en speelt vanaf 2014 al vele prijzen. Piet is een gedreven melker met een klein hokbestand en is al jaren bij de kampioenen van De Eendracht te vinden. Verleden jaar werd hij op de eendaagse fond met zijn “442” derde duifkampioen van geheel Nederland. Piet proficiat met je mooie overwinning


Uitslag Quievrain

PV De Eendracht 338 duiven:
1-21 P.Maas, 2-8-9-10-23 R. van Poppel, 3 K. van Zundert, 4-7-11-15-16-17 Comb Embregts-Theunis, 5-22 Comb.J.Reniers-Wevers, 6 F.Damen en zn., 12-14 C.Hellemons, 13-18 Comb.Albers, 19 Comb.Heeren, 20-24 Comb.Robbeson, 25 C.Daelman.

PV De Snelpost 111 duiven:
1-2-4-5-21-25 A.Christianen, 3-20 R. de Jong, 6-9-10-14-17-23-24 J.Nouws, 7-8-11-12-15-16-19-22 C. van Beek, 13 M.Hermes, 18 Jeffrey Hermans.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

10 maart 18
Nieuwsbrief duiven - Februari 2018 Microbioom   Een goede gezondheid begint bij een optimale darmwerking. De uitspraak dat ‘de dood in de darmen schuilt’ is geen loze kreet. U wilt niet weten...

Columnist in Spotlight

18 juni 18
Zaterdagavond, net terug van een bezoekje aan...
12 juni 18
    Ik had er al naar uitgekeken. Een zaterdag met twee...
28 mei 18
Het seizoen is nu echt begonnen, de eerste...
22 mei 18
Afgelopen weekend werden de lossingscommissies...
17 mei 18
De maand mei, wat gebeurd dan zoal? Ten eerste een...
09 mei 18
Het was minder afgelopen zaterdag. Prachtig...
03 mei 18
  Vrijdagavond voor het eerst sinds lange tijd weer...
25 april 18
We zitten er inmiddels al weer middenin,...
11 april 18
De kop is er weer af, gisteren hebben we de...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new HobbyshopvanTilburg185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new Pigeonsports185x75 GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new PatrickSchepens185x75new msmduivensport185x75new komkom185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

10 juni 18
ndsnippers: de marathon overnacht van start, eigen hok en verder Limoges en Perigieux In...
09 juni 18
  Voor de 4e keer dit seizoen was de 764 van Arend Dokter een vroege duif in onze...
08 juni 18
Veel veliezen van Jongen duiven bij de africhting van deze week bij afd 6 Dus gaarne u...
07 juni 18
4 juni 2018 We hadden 131 duiven ingemand voor vitessevlucht Peronne (256km). Doordat...
06 juni 18
  Stedelijk samenspel leiden Wedvlucht Peronne Winnaar Koos de Best. Het was me wel weer...
04 juni 18
otale verkoop oude duiven van Henk Beentjes uit Heemskerk. Zondag 10 juni in het...
31 mei 18
Beste liefhebbers, Zoals jullie in de bijlage van KBDB kunnen lezen, is het niet meer...
30 mei 18
Beste sportvrienden, De laatste 14 dagen, na het verschijnen van het periodiek en het...
26 mei 18
WEFO - LIMBURGWedvlucht Sens op 12 mei voor 1690 duivenLos 07.30 uur. 1e duif 11.38.32...
24 mei 18
  Wefo – Limburg Wedvlucht Sezanne op 6 mei 2018 voor 1878 duiven Los 07.30 uur. 1e duif...
22 mei 18
WEFO -  LIMBURGWedvlucht Reims op 28 april voor 1748 duivenLos 08.30 uur. 1e duif...
20 mei 18
WEFO -LIMBURG Wedvlucht Rethel op 21 april voor1802 duiven. Los 11.00 uur. 1e duif...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40