Spotlight

zondag 21 januari 2018

 


Comb. van Wingerden, Zwijndrecht pakken winst op slotvlucht CahorsHet was voor de fondliefhebbers weer een opmerkelijke constatering. Tijdens het slotweekend werden de ZLU duiven in Perpignan gewoon op de vrijdag gelost, terwijl de NPO duiven een dagje langer moesten overstaan. Menig vraagtekens werd er bij gezet. De ZLU vlucht verliep moeizaam, ondanks toch enkele meldingen op de eerste vluchtdag en vroeg in de daaropvolgende ochtend.

De duiven in Cahors moesten dus nog even een dagje extra geduld hebben en uiteindelijk ging zaterdag om 13:15 het startschot. Onder mooie omstandigheden en een noordwesten wind werd het echt een pittige vlucht. Je zou bijna spreken van een traditionele fondvlucht waarbij de kop van de koers 's ochtends zich al meldden en het peloton zo rond het middaguur arriveerde.

In de Fondclub Groot Rotterdam werden er voor de slotvlucht maarliefst 603 duiven ingekorfd. De mensen die de duiven al het hele jaar goed hadden, maakten de dienst uit. Uiteindelijk waren de verschillen in de top-3 nog behoorlijk afgetekend.

Aad Benschop pakte het brons door een duif te draaien om 10:45 op de verste afstand. Ruim een uur daarvoor klokte Jac van der Wal een duif, goed voor zilver. Maar de overduidelijke winnaars waren Arie en Tonnie van Wingerden. Hun 2e getekende liep om 08:52 over de antenne en was daarmee ruimschoots de snelste. Tevens was het goed voor een 5e plek op teletekst.
FONDCLUB GROOT ROTTERDAM 2017

Hiermee weten Arie en Tonnie van Wingerden al 3 jaar op rij een overwinning te behalen in de fondclub. Deze keer was het de 15-1745709 duivin die de overwinning binnen haalde. Alle overwinnaars stammen af van hun topper "de 289" uit 2010. Deze fenomenale vlieger was als laat jong geboren en wist al als jaarling een knappe prijs te spelen. Daarna liet hij het nog vaker zien en wist uiteindelijk 5x bij de eerste 50 nationaal te spelen. Naast een super vlieger, blijkt het ook nog eens een topkweker te zijn. Zowel kinderen als kleinkinderen pakken kopprijzen.

Arie heeft al vanaf jonge leeftijd duiven. Voorheen werd er heel goed gespeeld op de programma vluchten, maar al enkele jaren staat het vizier op de grote fond gericht. Aan de aanpak is niet veel gewijzigd. Zo wordt er bijvoorbeeld nog steeds vroeg gekweekt (eind november koppelen). Dit is beduidend anders dan menig fondliefhebber. De jongen worden ook gewoon gespeeld op het programma van de afdeling. Als de natour begint, vinden Arie en Tonnie het wel mooi geweest. Ze hebben dan vaak al 1 of 2 midfondvluchten gevlogen en dat is genoeg bagage voor het volgende jaar.

Als jaarling worden de duiven vanaf het eerste weekend gespeeld. Ze moeten eenmaal veel mee, maar ook zijn ze wel zuinig op hun duiven. Zo worden er nauwelijks jaarlingen ingekorfd op de fondvluchten. Men weet dat hun duiven lang meekunnen en willen de duiven als jaarling niet forceren. De duiven worden dan ook pas als 2-jarige afgerekend op hun prestatie. Ze moeten het dan al wel eens hebben laten zien.

De duiven worden hier op dubbel weduwschap gespeeld. Over het algemeen presteren de doffers beter, maar Arie is ook wel gecharmeerd van de duivinnen. Dit jaar is er ook met een hokje nestduiven gevlogen en dat is hun heel goed bevallen. Volgend jaar wil men het nestspel verder oppakken en misschien wel helemaal geen weduwschap meer vliegen. Dit omdat dit voor de duivinnen toch beter is. Onder anderen het "potten" en het onnodig eieren leggen wordt hiermee voorkomen.

Aan de verdere verzorging is weinig veranderd de afgelopen jaren. En dat is misschien wel een van de belangrijkste factoren van het succes. Het gaat om goede duiven en als de verzorging eenmaal klopt, hoef je er weinig aan te veranderen. Het voer komt al jaren van Ronnie van Tilburg. Het is geen duur voer en de duiven doen het er goed op. Zo af en toe verwend Tonnie de duiven met een pindaatje. Hiermee wordt de band met de duiven versterkt en krijgen de duiven nog de nodige extra vetten binnen.

Het afgelopen seizoen hebben de duiven 1x een paratyfus kuur gehad in het najaar en 1x een geel kuur van 3-4 dagen voor het seizoen. Voor de rest zijn er geen medicijnen aan te pas gekomen. Je komt er immers niet verder mee.

Het hok is voorzien van een nieuw frontje waardoor het weer jaren mee kan. Voor volgend seizoen zijn slechts 20 ringen besteld. Ze willen minder duiven gaan houden dit onder andere in verband met de gezondheid. Ze willen starten met 30 jaarlingen, maar dit zijn wel enkel de besten. En dus zit het de kans er dik in dat er volgend jaar weer de nodige successen worden behaald.

Peter Sebel

zondag 21 januari 2018

Na lekker sushi buiten de deur gegeten te hebben werd het weer tijd wat op papier te zetten. De teller zal ergens tussen de 2 en 300 stukjes zijn, die ik ooit schreef. Sommige baanbrekend en sommige afgerafeld, maar wel altijd een ding van waarheid. Sommige noemen het een kritische nood en sommige noemen je een zeikerd. Dat doet me niet zoveel meer. Eén ding telt een leuk iets uitdragen. Vooral positief, want daar ontbreekt het vaak na. De muziek die ik dan luister met schrijven is vaak de stemming, die ik op dat moment heb. Sheku Kanneh viool is het vandaag. Altijd op zoek naar hokken, die me verrassen was ik vandaag in Denekamp. Ik was bij Amanuel Oz. Buiten dat hij in het Noorden een gerespecteerd speler is hij ook de ontwikkelaar van Bio Lugecol. Net iets over twaalf stond ik aan de oprit aan de Roerdomp in Denekamp. Een moeder met drie zonen bewapend met fiets kwamen me tegemoet. Amanuel verscheen daarna. Big smile en handen schudden begonnen we meteen over de duiven. De kleine man vertelde me ooit gevochten te hebben voor het eerst kampioenschap overnacht met niemand meer dan Jelle Jellema. Ze wisselde af en toe stuivertje. Prachtig te horen. Er zit dus kwaliteit op de hokken. Het laatste seizoen kon men niet meespelen dat de oude locatie er niet meer was en men driftig op zoek ging naar een nieuwe duivenplek. De is nog niet gevonden, maar gaat er zeker komen.
Na een glas spa blauw gedronken te hebben vroeg ik meteen naar zijn topduivinnen. Bijna allemaal het bloed van Paulo van de Velden, lijnen Cheeta, 1e nat Pau. Gekruist met zoon Blauwe Vanoppen (Wijnands) of Inteelt Blauwe Vanoppen via Marti Beset, die hem kocht bij Jaap Bruggeman. Verder nog een vleugeltje Prins Valliant, 1e nat Barcelona 1998 bij Cees Brok.
Zo kreeg ik de superkweek duivin Zus Paulo in de hand, 1e NPO Cahors, Moeder 1e nat St- Vincent, 1e nat St-Vincent, 1e nat Orange en moeder 1e nat Orange. Stuk voor stuk zijden zachte vliegmachinetjes. Deze zachtheid is te weerleggen aan de kwaliteit van de duif, maar zeker de gezondheid. Vanuit de kennis die Amanuel jaren vergaart heeft ontstond het idee met een gepatenteerd product op de markt te komen. Deze alom bekende bio Lugecol werd eerst zorgvuldig getest op vele hokken en daar vanuit verder verder gebouwd.En steeds meer verfijnd. Zelf nu wordt steeds met opmerken van gebruikers gewerkt. Zo merken sommige dat de duiven minder drinken. Vandaar er geadviseerd wordt de hoeveelheid Bio naar gelang de hardheid van het water terug te zetten naar 0,5 a 0,7 ml per liter. De resultaten zijn overweldigend overwegend zeer goed te noemen.
Een der grootste schrijver van ons Hollanders schreef eens, dat bijproducten met mooie praatjes aan de man gebracht werden en weinig of geen toegevoegde waarde hebben, Laten we duidelijk zijn. In ons land hebben we het geluk, dat we zelf uit mogen maken wat we onze duiven geven. Bio Lugecol wordt door vele getest door de aanzienlijk lage prijs. Wel opvallend is als de fles leeg is worden er nieuwe besteld. Meevaller voor een product,dat door sommige als HYPE gezien wordt.
Zelf hoorde ik dat medio voorjaarsbeurs in Houten een nieuwe variant op de markt komend voor weerstand en uithoudingsvermogen. We gaan het zien.
Tot volgende week....

 
zaterdag 20 januari 2018
Click 'Display images' to view images
 
 
Update ringen 2018
Het laatste nieuws over de ringen 2018 datum 19-01-2018

Momenteel kunnen wij geen vragen beantwoorden wanneer de ringen per vereniging verstuurd worden.

Wij weten vooraf niet van welke verenigingen wij ringen gaan ontvangen. Op dit moment (19-01-2018) zijn de ringen van de volgende verenigingen verstuurd: 0772 t/m 0875 met uitzondering van de verenigingen 0813, 0823, 0844 en 0874.

Al eerder (vrijdag 12-01-2018) waren de ringen verstuurd van de verenigingen 1005 t/m 1337. Daarnaast werden er ringen verstuurd van de verenigingen: 0128, 1534, 1607 en 2577.

Wij verwachten nu dagelijks ringen te kunnen versturen.

Bestuur NPO.

Lees verder
Informatie
Informatie vanuit België betreffende de vaste voetringen.
 
Lees verder
NIEUWS VAN DE WOWD
Vogelgriep: een bedreiging voor de postduif?
Samenvatting

Ook deze winter is er in Nederland weer een geval vastgesteld van griep bij vogels, in dit geval bij eenden. Gelukkig lijkt het tot op heden bij één geïsoleerde uitbraak te blijven. Het nu aangetroffen vogelgriepvirus is verwant aan de virusvariant die vorig jaar in heel Europa rondwaarde.

Kijk voor vele interessante publicaties op www.wowd.nl/, hier wordt ook zo snel mogelijk de laatste publicatie geplaatst.
Lees verder
 
Informatiebijeenkomst sectie en platformbestuurders.
Onlangs hebben de sectie en platform geïnteresseerden een uitnodiging gekregen voor een informatieve bijeenkomst op 31 januari 2018.

Heeft u zich wel aangemeld voor een actieve rol in een sectie of platform maar nog geen uitnodiging ontvangen meld u dan aan via deze link!

Dit betreft niet de sectie indeling via de keuzewijzer, daar wordt u nadat alle leden zijn ingedeeld over bericht.

Wilt u de uitnodiging bekijken dan is deze hier te lezen.
Nieuwe website!
Afdeling 9 Oost-Nederland begint 2018 vernieuwend!
Vernieuwing, hét woord binnen de duivensport anno 2018? Als het aan Afdeling 9 Oost-Nederland ligt wel. Samen met u en bekwame mensen binnen de afdeling kijken we naar nieuwe mogelijkheden om de duivensport positief uit te dragen. Mede daarom begonnen we enkele jaren geleden met onze Facebookpagina www.facebook.com/afdeling9 . Daarin zijn we veruit de meest transparante afdeling van Nederland gebleken, waarbij lossingen al op video te zien zijn enkele minuten na lostijd.

Maar bij deze mooie inhoud van Afdeling 9 Oost-Nederland, hoort nu ook een mooi omhulsul. Daarom presenteren wij – met trots – ons nieuwe logo en website!

Surf naar www.afdeling9.nl en kijk naar de nieuwe mogelijkheden:
 • Voor iedereen directe informatie betreft lossingen en nieuws.
 • Filmpjes van lossingen, ook gezamenlijk met andere afdelingen.
 • Melden van duiven op iedere vlucht.
 • Overzichtelijke indeling.
 • Snelkoppeling naar “Datasysteem inmanden”
 • Gebruiksvriendelijk voor alle leeftijden
 • Altijd up-to-date
 • Alle berichtgeving op één plek.
 • Actuele uitslagen
Doel van de vernieuwde website is dat dit een verzamelpagina is van alle informatie die u nodig heeft. Heeft u geen facebook? Kunt u tóch de filmpjes en lossingsinformatie zien. Tevens zijn alle gegevens van de Afdeling die u nodig kunt hebben gemakkelijk vindbaar en te gebruiken. En geven wij de mensen waarop wij steunen in het seizoen een gezicht.
Rond het vliegseizoen zullen we ook de meldpagina in gebruik gaan nemen waarvan wij hopen dat hier veelvuldig gebruik gemaakt gaat worden

Afdeling 9 Oost-Nederland is er voor u!

Gezamenlijk persbericht van de besturen van de NPO, ZLU, Fondunie 2000, Fiante, SNZH, SMN en de Fondclubs van de afdelingen 5 t/m 11.                     Veenendaal, 19 januari 2018
 

Naar aanleiding van de bijeenkomst op 9 december 2017 met de NPO-NT commissie te Rosmalen, waarin voorstellen zijn toegelicht ter verbetering van een aannemelijkere klassering op de ochtendlossingen van duiven die binnen de neutralisatietijd worden geconstateerd, zijn door de Noordelijke samenspelen en Fondclubs een aantal wijzigingsvoorstellen en aanvullingen gepresenteerd om recht te doen aan deze gewenste verbeterde klasseringen.

Deze voorstellen zijn op donderdag 18 januari met afgevaardigden van bovengenoemde besturen  besproken en waar nodig nader toegelicht. Binnen alle geledingen bestaat er consensus dat de huidige toegepaste rekenmethode met daarin het in alle gevallen het volledig  in mindering brengen van de neutralisatietijd op de vliegtijd, in sommige gevallen geen juiste weergave geeft van de werkelijk behaalde snelheid van de geklasseerde duif.

Eveneens heeft de NPO-NT commissie aangegeven dat aan alle belanghebbende partijen ruimte wordt geboden om,  voorafgaande aan de ledenvergadering van de NPO op 10 maart aanstaande, voorstellen  ter verbetering van het nu voorliggende voorstel in te brengen. Deze wijzigingsvoorstellen zullen door genoemde commissie worden beoordeeld in samenspraak met de indieners hiervan.

De door de Noordelijke samenspelen en clubs ter tafel gebrachte wijzigingen zullen in onderling overleg in de komende twee weken inhoudelijk worden doorgerekend en beoordeeld en daar waar mogelijk binnen het voorstel van de NT-commissie worden opgenomen. Alle betrokken partijen hechten eraan om aan de deelnemers van deze vluchten een door hen breed gedragen rekenmethode te kunnen voorleggen. U zult zo spoedig mogelijk op de hoogte worden gesteld van de vorderingen van dit nader overleg.          
 
Namens de besturen NPO, ZLU, Fondunie 2000, Fiante, SNZH, SMN en de gezamenlijke Fondclubs
 

Verhuisbericht NPO
De NPO gaat verhuizen van Veenendaal naar Papendal (Arnhem).
De verhuisdatum is bekend: MAANDAG 5 FEBRUARI 2018.
In verband met alle werkzaamheden hieromtrent zijn wij niet bereikbaar op vrijdag 2 februari en maandag 5 februari.
Hieronder volgen de nieuwe contactgegevens van de NPO:
 
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Papendallaan 60
6816 VD Arnhem
T (026) 48 34 150
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
Publicatie
Ledenraad 10 maart 2018
Zoals in de Ledenraad van 15 mei is besloten, vindt de eerstkomende Ledenraad plaats op zaterdag 10 maart a.s. in Zaal Verploegen te Wijchen. De vergadering start om 10:00 uur.
 
Er zijn vacatures voor aanvulling in de FBCC, Beroepscollege en Bestuur NPO. De heer Meijners is aftredend en niet herkiesbaar.
 
Voorlopige agenda     
 1. Opening
 2. Appèl der afgevaardigden
 3. Jaarverslag secretaris 2017
 4. Financieel verslag 2017
 5. Verslag FBCC en decharge verklaring
 6. Voorstellen bestuur
 7. Voorstellen afdelingen
 8. Verkiezingen
  • Bestuur NPO
  • FBCC
  • Beroepscollege NPO
11. Mededelingenmap
12. Rondvraag
13. Sluiting
De bonnenverkoop wordt mede mogelijk gemaakt door:
 
 
 
Agenda
Activiteiten in verenigingen
DatumLocatieDoorOmschrijving  
         
20-01-2018 v.d. Brinkstr. 20a, Bakhuizen P.V. de Koerier Grote bonnenverkoop te zien op duiven.net vanaf 08-01 t/m 19-01. Eindverkoop 20-01
         
20-01-2018 Sportlaan 25, Gemert   Open Nederlands Kampioenschap
Inhoud: Iedereen mag viertallen inzetten en meedingen naar het kampioenschap van Nederland. Het gaat om SHOWDUIVEN. Inzetten vrijdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur in clubgebouw "de Driester" in Gemert. Het viertal bestaat uit 1 oude doffer, 1 oude duivin, 1 jonge doffer en 1 jonge duivin. 
 
         
21-01-2018 Kerkstraat 29, Nuland Actie Zorgenkind, Oostbrabantse Sterrenparade Actiedag voor het goede doel: Tentoonstelling, bonnenverkoop, optredens diverse artiesten
         
27-01-2018 Uilenboom 14, Wijchen P.V. de Luchtpost Jaarlingenkeuring en einde verkoop van bonnen.  
         
28-01-2018
 
Sportpark de Vliet naast zwembad te Leiden PV de Blauwkras

Dit jaar heeft de Kaatsheuvelse Postduiven Vereniging twee Belgische liefhebbers bereid gevonden om deel te nemen aan een gezellige maar bovenal informatieve duivenavond. Deze heren hebben samen kennis van alle aspecten van de hedendaagse duivensport:

 • een is dierenarts
 • een is voedingsdeskundige
 • beiden zijn topliefhebbers met super prestaties
.
         
Ga naar de volledige agenda
Agenda
Ook uw activiteit op de agenda!
Staat er een tentoonstelling, huldiging of een andere activiteiten op de agenda? Wij kunnen uw activiteit in Op (de) Hoogte vermelden. Laat ons weten wanneer uw activiteit plaatsvindt, heel kort wat het inhoudt en uiteraard waar het wordt gehouden.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 
 
 
 
 
 
 
Sponsoren
Nederlandse Postduivenhouders Organisatie
Landjuweel 38
3905 PH Veenendaal
T (0318) 559700
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons op    Twitter    Facebook
vrijdag 19 januari 2018

Gezamenlijk persbericht van de besturen van de NPO, ZLU, Fondunie 2000, Fiante, SNZH, SMN en de Fondclubs van de afdelingen 5 t/11.Naar aanleiding van de bijeenkomst op 9 december 2017 met de NPO-NT commissie te Rosmalen, waarin voorstellen zijn toegelicht ter verbetering van een aannemelijkere klassering op de ochtendlossingen van duiven die binnen de neutralisatietijd worden geconstateerd, zijn door de Noordelijke samenspelen en Fondclubs een aantal wijzigingsvoorstellen en aanvullingen gepresenteerd om recht te doen aan deze gewenste verbeterde klasseringen.
Deze voorstellen zijn op donderdag 18 januari met afgevaardigden van bovengenoemde besturen besproken en waar nodig nader toegelicht. Binnen alle geledingen bestaat er consensus dat de huidige toegepaste rekenmethode met daarin het in alle gevallen het volledig in mindering brengen van de neutralisatietijd op de vliegtijd, in sommige gevallen geen juiste weergave geeft van de werkelijk behaalde snelheid van de geklasseerde duif. Eveneens heeft de NPO-NT commissie aangegeven dat aan alle belanghebbende partijen ruimte wordt geboden om, voorafgaande aan de ledenvergadering van de NPO op 10 maart aanstaande, voorstellen ter verbetering van het nu voorliggende voorstel in te brengen. Deze wijzigingsvoorstellen zullen door genoemde commissie worden beoordeeld in samenspraak met de indieners hiervan. De door de Noordelijke samenspelen en clubs ter tafel gebrachte wijzigingen zullen in onderling overleg in de komende twee weken inhoudelijk worden doorgerekend en beoordeeld en daar waar mogelijk binnen het voorstel van de NT- commissie worden opgenomen. Alle betrokken partijen hechten eraan om aan de deelnemers van deze vluchten een door hen breed gedragen rekenmethode te kunnen voorleggen. U zult zo spoedig mogelijk op de hoogte worden gesteld van de vorderingen van dit nader overleg.

Namens de besturen NPO, ZLU, Fondunie 2000, Fiante, SNZH, SMN en de gezamenlijke Fondclubs
19-01-2018
vrijdag 19 januari 2018

Donderdag 11 januari Feest!

2018
De eerste maand van het nieuwe jaar is inmiddels al weer bijna half. Hier een best wel hectisch begin van 2018. In de eerste tien dagen hebben we al 9 plaatsgenoten moeten begraven. En dat is naast de emotionele kant, ook heel veel geregel om alles in goede banen te leiden. Op Urk kennen we min of meer elkaar allemaal, en dat maakt het niet gemakkelijker.

De duiven
De bedoeling was hier om de 4 kweekkoppels alvast samen te zetten, maar dat is er door bovengenoemde reden nog niet van gekomen. Volgende week maar eens kijken. (Er zijn toch nog geen ringen)
Overigens zijn we al wel bezig met seizoen 2018. De nieuwe M1 is binnen, inclusief dockingstation, dus automatisch melden is nu een serieuze optie. Ik moet alleen nog even op onderzoek uit hoe dat werkt, en wat de kosten zijn natuurlijk. Misschien dat een toevallige lezer me alvast wat tips kan geven.

Vorige week zaterdag heb ik met Jan Valk wat kweekduiven uitgewisseld, en daarna zijn we samen nog even op bezoek geweest in Heerenveen. En niet zomaar een bezoekje, maar bij grootmeester Joost van Dijk. Zolang ik duiven heb speelt Joost al aan de top met slechts een paar duifjes. De laatste jaren vormen rechtstreekse Jan v/d Pasch duiven steeds meer de basis op het hok van Joost.
We hebben met z’n drieën even lekker bijgepraat, en tussen de regels door weer veel bijgeleerd.
Voor Joost is vooral na het verlies van zijn vrouw de duivensport één van de dingen die hem nog kwiek en gezond houd.

Keuren
Morgenavond de jaarlingenkeuring in de club. Gert Jan Beute zal naar Urk komen om 40 duiven op de voor hem kenmerkende humoristische wijze te keuren. Het belooft een gezellige en leerzame avond te worden.
Ik zal zelf de 2 jaarlingen inzetten die door Mr. X als beste van mijn hok zijn uitgezocht, dat moet goedkomen, alleen staan ze nog wel op één oude pen.

Jubileum
En dan nog even terugkomen op de titel boven deze bijdrage. DV maandag 15 januari zijn Tineke en ondergetekende alweer 25 jaar getrouwd. En dat  is het vieren waard. Voor mij persoonlijk had het zonder veel commotie voorbij mogen gaan. Maar Tineke staat (terecht) op het standpunt dat het een zegen is om het te mogen vieren. Er zijn genoeg echtparen die het om verschillende redenen niet kunnen vieren. En daar heeft ze natuurlijk gelijk in. Eigenlijk begint het feest morgen al, want dan komt dochter Jante over uit Engeland om alle festiviteiten mee te kunnenvieren. Zaterdagmiddag 13 januari houden we  van 16 tot 18 uur een receptie in ons eigen clublokaal aan de Staartweg. Dus wie zich geroepen voelt…… Hartelijk welkom in ieder geval!

Tot zover maar weer even. Ik beloof dat de volgende bijdrages weer wat meer over duiven zullen gaan, maar dit moest ik natuurlijk ook even delen.

Groetenis

Woensdag 17 januari En weer door……

Dankbaar
We kunnen hier terugkijken op een paar prachtige dagen. Op de receptie naar aanleiding van ons 25 jarig huwelijksjubileum zijn heel veel mensen langs geweest. Het was overweldigend gewoon. Best wel bijzonder waar we heel dankbaar voor zijn.
Zaterdagavond hebben we een mooi feest gehad wat door de moas (vrienden) was georganiseerd. Super gezellig maar ook soms een beetje emotioneel. Iedereen bedankt in ieder geval voor het meehelpen, langskomen en /of feliciteren op wat voor manier dan ook.

We zijn maandag nog voor 2 dagen naar het Van der Valk Hotel in Volendam geweest, en toen we vanmiddag thuiskwamen lag de brievenbus weer vol met kaartjes. Nogmaals bedankt iedereen, om stil van te worden….

Volendam
Tja, Volendam. Daar voel je, je als Urker toch altijd wel een beetje thuis. Even over “De Dijk” gewandeld, wat gegeten bij hotel “Spaander” dat moet gewoon als je in Volendam bent. We hebben natuurlijk ook nog even stilgestaan bij het monument ter nagedachtenis aan die vreselijke ramp op 1 januari 2001. Ook dat gemis zal altijd voelbaar zijn. Natuurlijk moest ik ook even op het kerkhof kijken. (Dat zit standaard in onze uitjes, kan ik niks aan doen). Ik was hier een paar jaar terug ook al eens geweest. Het viel me nu op dat het algehele onderhoud stukken beter was als toen, en daar kan ik ondanks de droevige plaats, blij van worden.

De duiven
Vanmiddag na thuiskomst heb ik alle stambomen even uitgeprint. Ik ga de duiven waarschijnlijk zaterdagmiddag voorkoppelen. En dan bekijk ik nog even wat het weer doet. Maar lang zal het niet meer duren voor dat alles hier bij elkaar zit.
Zoals het nu lijkt heb ik nog 2 kweekduivinnen reserve, of 2 kweekdoffers tekort….. Samenkweek zou nog een optie zijn. Het gaat om een dochter van “Theressa” en de zus van “Barend J.”
Meer duivennieuws is hier op dit moment niet.

Promotie
Ik heb deze dagen wel even nagedacht over hoe we de duivensport kunnen promoten. Nu wil ik niet de betweter uithangen, maar als we de vergelijking met promotie van de hengelsport maken, zie ik al hele grote verschillen. Neem de TV uitzendingen. In een promo-aflevering van de duivensport komen netjes alle onderdelen aan bod. Maar de kunst zou moeten zijn om het wedstrijdelement veel meer voor het voetlicht te halen. Dus filmen bij verschillende hokken waar men de duiven opwacht van een wedstrijd. Door middel van GPS laten zien waar de duiven zich bevinden. Dit moet toch te realiseren zijn.
Kijk de kweek is ook mooi natuurlijk, maar dat is hetzelfde als bij konijnen en kanaries.
Bij Vis-TV ligt de nadruk op het aanslaan en het bovenwater halen van de vangst. Dat is bij die hobby waar het omdraait.
Dus daar kan de duivensport nog wat van leren. Nu zijn er ook wel grote verschillen, want je visuitrusting kun je ook een maand aan de kant gooien, en dat lukt met duiven niet natuurlijk. Maar misschien kan een deskundige iets met dit verhaal.

Koerier
Nieuws is er nog wel van het koeriersfront. Goed nieuws zelfs, maar daarvoor moet ik eerst nog even in gesprek met de oprichter van deze revolutionaire thuisbezorgdienst.

donderdag 18 januari 2018

( 8 ) A. van Lumich – Maria-Hoop : Mister Bergerac zou hij genoemd kunnen worden. Omdat hij op de vlucht Bergerac van 24 juni en Bergerac van 29 Juli beide keren bij de Wefo de eerste prijs wist te winnen. Dat is niet alleen een stunt maar ook nog zeer bijzonder. Op de Bergerac van 24 juni was Nol mee met 22 duiven en de helft van die ploeg die kwamen winnende thuis. Zijn buit was toen 1-34-67-104-160-176-234-235-246-250-254 en op de Bergerac van 29 juli werd dat 1-12-20-40-166-186 van 17 duiven. Nol die schitterde ook nog op de vluchten van Bordeaux en Cahors. Op Bordeaux was hij goed voor 20-23-29-98-140152-198-253 en van Cahors voor 27-200-216. Met zijn jarige doffer met ring 6/1713328 werd hij 1e kampioen die ging over de vluchten Bergerac-Dax-Bordeaux en Bergerac (2). Met een verschil van bijna 700 punten boven de nummer twee won hij glansrijk dit kampioenschap. Dat hij bij de Afdeling Limburg in de categorie Marathon-duifkampioen op de eervolle 10e plaats beslag wist te leggen dat geeft zijn puike fondsuccessen noch meer cachet. Hij is toppy!

Pie Schepens

donderdag 18 januari 2018

Huldiging kampioenen Union Rayon 4 Brabant 2000

Inmiddels zijn zowat alle kampioenen in den lande gehuldigd en kijken veel liefhebbers weer uit naar het vliegseizoen 2018. Traditioneel vindt de huldiging van de kampioenen 2017 van het samenspel Union Rayon 4 van Brabant 2000 dit jaar plaats op zondag 28 januari 2018 vanaf 13.00 uur in het clublokaal van de Gevleugelde Luchtstormers, Burg. Philipsenstraat 2, 5051 CR Goirle. Het samenspel Union Rayon 4 van Brabant 2000 bestrijkt het werkgebied van Baarle-Nassau t/m Waalwijk en totaal ruim 350 leden streden in het seizoen 2017 om de titels. Het beloofd een grandioze middag te worden.

Zowat alle kampioenen uit het samenspel hebben spontaan een bon of duif geschonken. Bij de schenkers van de bonnen o.a. Ad Schaerlaeckens uit Baarle-Nassau, Louis Stabel en Zn. uit Goirle, Antoon Snoeren uit Kaatsheuvel, Hok Reijnen-Bolton uit Alphen, Lowi Meter uit Sprang-capelle en Cees van wezel uit Kaatsheuvel enz..  De bonnen worden te koop aangeboden via www.duivenmarktplaats.nl of www.doevepeet.nl                                  

Nadere informatie is ook te vinden op www.unionrayon4.duivenalshobby.nl/

De opbrengst van deze bonnen komt geheel ten goede aan de deelnemende leden aan de wedvluchten. Op alle disciplines (Vitesse oud, Midfond oud, Dagfond, Marathon, Vitesse jong, Midfond jong en Natour) zijn er 10 gratis prijzen te winnen in de vorm van waardebonnen.

Alle reden om de verkoopsite van de geschonken bonnen te bezoeken en te bieden op de beschikbaar gestelde bonnen.

woensdag 17 januari 2018

Gert en Frans

Gert Rondags (Grote –Spouwen): Algemeen Kampioen Limburg 2017 met 7 vermeldingen

Grote-Spouwen: Gert en zijn vader Frans hebben weeral een super jaar opzitten, nadat ze vorig jaar net niet , kampioen van Limburg werden is het dit jaar dan toch geluk,  niet minder dan 83 eerste prijzen werden behaald zonder dubbelingen. Hiervan werden er 11 gewestelijke overwinningen van behaald.

Van begin april tot half oktober,  iedere zondag opnieuw waren ze de te kloppen mannen van 80 tot 600km, dat resulteerde ook in 3de nationale asduif kleine halve fond(golden Marie) en 9de nationale asduif grote halve fond(Snowwhite). Verder werd nog het nationaal jeugd kampioenschap binnengehaald en het nationaal jeugdcriterium werd ook nog gewonnen verder  werd ook nog een mooie 10 plaats behaald nationaal bij de jonge op de halve fond

Rassen

Een 23 tal kwekers zorgen voor het voortbestaan van de kolonie, hiervan zitten er nu nog 3 rechtstreekse van Paul Huls, 1koppel van Annick Goeteyn, Noel Petry-Robijns , Frank Neven, Kamiel Vos(topduivin),  5 zonen van First lady(2de nat asduif 2013), 3 zonen en 5 dochters van Martine (3de nat asduif 2014) Zoon Lewis en broer Tom, en “de kleine van Edmond”( vloog14x 1ste prijs). Alle bijgehaalde duiven krijgen 2 jaar de kans , als er dan nog niks van overblijft verdwijnt alles.

Spel

Een 40 tal duivers en 20 tal duivinnen zorgen voor het spel, de 40 duivers en de kwekers worden rond 6december gekoppeld . De eieren van de kwekers worden herlegd zodat men op 14 dagen tijd 4jonge kan hebben van de kwekers. Eens de jongen 15 dagen zijn worden ze met de duivinnen naar het jongeren hok gebracht , deze zorgen verder voor hun jongen. De 20 tal vliegduivinnen worden alleen maar gekoppeld, begin februari , iedere week worden ze 1 dag gekoppeld om de drang naar hun duiver op te drijven. De oude duiven trainen iedere dag van 17h tot 18h. Daarna is het tijd voor de  duivinnen , zij trainen dan tot 19uur. De duivinnen verblijven door de dag in een ren voor de hokken , s’avonds mogen ze op het hok op kapjes.

Jonge duiven

Een 80tal vroege jongen en 40tal late jongen moeten zorgen voor de toekomst. De jongen worden allemaal verduisterd tot 10 juni en daarna bijgelicht. De vroege jongen worden op de schuifdeur gespeeld na een 5tal weken.

Voeder

Hier wordt altijd het Beyers voeder gegeven, sinds de galaxy mengelingen er zijn wordt alleen dat nog gegeven, vroeger werden soms 3 beyers mengelingen met elkaar gemixt

Verkoop

In begin maart zullen alle vliegduiven verkocht worden nl 55 stuks, daarom zal in 2018 alleen gespeeld worden met jaarse en jonge duiven. Het is een heel moeilijke beslissing geweest , maar het is hier zeer moeilijk om met duiven te spelen. Daarom dit besluit. Waarschijnlijk zal in februari nog een kijkdag gehouden worden in het  lokaal in Romershoven

Medisch

Het medisch plaatje ligt in handen van Vincent Schroeders, geregeld bellen we elkaar en bespreken dan hoe we het zouden aanpakken. Maar veel moet je een duif niet geven als ze in form is. Het program van Vincent wordt gevolgd aangevuld met producten van Comed.

Prijzen 2017

3de nationale asduif kleine halve fond 2283131/15 Golden Marie

9de nationale asduif  Grote halve fond 2133707/14  Snowwhite

1ste nationale Jeugd

1ste nationale jeugdcriterium

10 de nationaal halve fond jonge duiven

Algemeen kampioen provincie Limburg met 7 vermeldingen

1steasduif Limburg kleine halve fond 2283131/15  Golden Marie

2deasduiflimburg grote halve fond  2133707/14   Snowwhite

Algemeen kampioen zuidoost limburg

Kampioen zuidoost limburg lichte fond

Kampioen zuidoost limburg halve fond

Asduif oude zuidoost halve fond 2133654/14 Broer Snowwhite

Asduifjaarse zuidoost halve fond 2270612/16

Gouden duif :4vermeldingen

Algemeen kampioen Demerbond 1394 prijzen per 3

Asduif oude 2133707/14  Snowwhite

Jaarse  2270598/16 jonge Bolt 10 prijzen

                          2270522/16 zoon Martine 10 prijzen

                          2270623/16  Kleinzoon Lewis  10 prijzen

83 eerste prijzen zonder dubbelingen

Crack asduif 2283178/15 vloog 30 prijzen in 2017 zonder dubbelingen

Algemeen kampioen Demerbond HoeseltLichte fond

Golden Marie
Snow White

Uitslagen 2017

2-4 Chimay 180oude 1-2-3-5-6-7-8-9-10-12-13-14-15…. . 22/29

                      90 jaarse 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15…18/29

9-4 Chimay 110 jaarse 1-3-4-5-6-7-8-11…. . 15/30

16-4 Laon 171 oude 1-3-4-5-6-7-8-11-12-14-15…. . 22/29

                    618 jaarse 1-3-14-15-17-24-32-52-86-87-122-   11/13

                     1186 oude 1-6-7-15-16-20-22-33-34-44-46  …. 23/29

16-4 Chimay 239 jaarse 1-2-3-4-6-7-8-24-24-27-28-…. 17/20

                         66 oude 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10….         15/19

                      1620 jaarsegewest 1-2-3-4-6-23-31…. . 17/20

                      1045 oude gewest 1-2-3-4-5-6-22-31-34   ……15/19

22-4 Laon 166 oude 1-2-5-9-16-17-19-21   15/29

                      29 jaarse 1-2-3-4-5-6-7-9   8/13

23-4 Chimay 92 oude 1-2-3-4-5-6-7-8-9-…. 17/21

                       261 jarigen 1-2-4-5-6-7-10-11-18-19……16/20

29-4 Trelou S/marne 138 oude 3-4-7-8-12-13-14-……22/25

30-4 Chimay 265 jaarse 1-3-4-8-10-15-16-18-19…. . 17/21

                        129 oude 1-2-3-4-7-8-11-12…. . 22/28

6-5 Jouylechatel 142 oude 2-3-4-7-9-10-11-12-……21/25

13-5 Laon 113 oude 1-2-3-4-5-6-10-11-13-14-……16/28

20-5 Gien 825 oude 2-6-9-12-39-42-48…. 18/19

20-5 Jouylechatel 228 jaarse 1-2-3-4-6-7-8-9-9-15-26-…15/27

                                       92 oude 1-2-4-5-7-8-10-11…. . 17/27

27-5 Jouy Le chatel  203 jaarse 2-3-5-6-7-8-12-15…. . 17/24

                                      90 oude 1-2-3-4-5-6-8-9-10……. 18/31

28-5 Chimay 106 oude 1-2-3-4-6-8-11-12-13-17-18……12/13

27-5 Bourges 651 gewest 1-11-19-20-56-73-124     7/8

                         430 jaarse 59-100  2/2

4-6 Chevrainvilliers 191 jaarse 1-2-4-6-17…. 10/19

                                     85 oude 1-5-6-8-12…12/22

5-6 Mettet 125 oude 1-2-3-4-5-6-11…8/11

10-6 Chevrainvilliers 163 jaarse 2-3-8-10-13-16……13/16

10-6 Chateauroux  lokaal 50jaarse 1-2

                                  Gewest 521 jaarse 5-15   2/2

                                   Lokaal 81 oude 1-11-13-21

                                    Gewest 513 oude 5-39-47-64-86-101    6/7

11-6 Vervins 160 Oude 1-4-6-9-11-12-13-15-16-18-19   17/21

18-6 Laon 192 oude 1-2-3-4-7-8-10-11-12-14-15-16    23/25

                    314 jonge 1-2-4-5-7-14-15-23-33-34-   14/20

18-6 Gien 484 oude 1-6-18-25-26-30-49-    10/15

24-6 Sourdun 466 oude 1-12-23-50-70-83-. .   10/15

                         112 jaarse 1-2-3-4-5-6-10-11-12     14/17

24-6 Laon 125 oude 1-2-3-5-6-15-16-18-19-20     14/17

24-6 Argenton 288 oude 3-14-19-25-29-  5/6

2-7 Chimay 416 jonge 1-2-3-4-9-20-23-38-39-40  23/52

                     1324 late jonge 2-7-8-21-37-43-75-76-77-   21/42

8-7 Chateaureau lokaal 66 oude 1-2-3-4-18    5/6

                               Gewest 213 oude 2-5-6-7-59    5/6

                                              261 jaarse 26-31    2/2

9-7 Chimay 101 oude 1-2-3-5-7-10-12     13/17

                     315 jonge 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-12     22/39

9-7 Sourdun 209 jonge 1-3-4-8-9-16-36-37  8/10

                       1198 oude 3-8-11-13-21-22-26-33-44-67-69-    15/22

                        116 oude lokaal 1-2-3-4-5-6-7-8-    14/22

15-7 Chevrainvilliers 202 jonge 2-3-5-6-7-21-46-68   8/10

                                       46 jaarse 1-2-3-7-8-    5/8

16-7 Chimay 126 oude 1-2-3-4-5-9-11-12-13-14-15-16-17     19/27

                       406 jonge 1-2-3-4-9-11-13-19-21-22-24   23/47

                       269 late jonge 1-2-3-7-8-15-17-26-28-    17/36

23-7 vervins 400 jonge 1-5-6-7-10-12-22-23-24-25-26    29/50

23-7 Faysaux loges lokaal 51 oude 1-2-3-8-9-12    6/12

                                                40 jaarse 1-2-8-11-13    5/8

                                                176 jonge 2-3-18-20-33   5/9

30-7 Laon 304 jonge 3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-15-16-17-18-19-20   27/49

                   220 late 2-3-4-5-6-7-8-9-11-12-13     18/37

                    74 oude 1-3-4-5-8-10-11-14-15-18-19    11/23

30-7 sezanne 240 jonge 3-4-9-22-24-26-27-29-72   9/10

                           71 oude 1-2-3-4-6-16-17-18   8/14

6-8 Mettet 385 jonge 1-2-3-4-5-6-7-16-17    11/16

6-8 Laon lokaal 88 oude 1-2-3-4-5-6-7-8-9-

                Gewest 790 oude 3-4-9-10-11-12-15-20-22-29-31   19/25

                               2483 jonge 1-2-3-4-5-11-47-56-63-78-79     29/51

                               996 late jonge 1-2-3-4-26-29-43-74-85     19/36

6-8 Bourges gewest 206 oude 1-5-11-24-30-38    6/8

 13-8 Sourdun 193 jonge 1-7-14-15-18-19-20-21-22     18/45

20-8 Chimay 343 jonge 3-4-5-6-7-8-9-10-11-19-21-24   17/20

                       139 late   1-6-14-22     4/4

                        544 oude 4-5-14-45-50-51-57-88-135-137     10/12

Sourdun 100 oude 2-3-4-9-15-32-33    7/8

10-9 chimay 273 alle duiven 1-2-3-4-5-6-9-    23/32

16-9 Momignies 204 duiv 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-14-15-16-26-29-30 18/18

17-9 Momignies 225 duiven 3-4-5-6-7-8-9-10-11-13-14-43-53-66  14/18

23-9 Momignies 175 duiven 1-2-3-4-5-6-7-9-10-11-13-15-16-28-29-54  16/18

24-9 Momignies 128 duiven 1-2-3-4-5-6-7-8-9-11-12-13-15-23-24-25-   17/18

1-10 Momignies 113 duive 4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-  22/25

7-10Momignies 90 duiven 1-2-3-4-5-6-15-16-19-20-21-22-23-24-25   15/25

8-10 Momignies 160 duive 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-15-16-18-20-21    20/24

14-10 Momignies 140 duiven 1-2-3-4-6-7-

Wij wensen Gert en Frans veel geluk in het nieuwe jaar

Patje

 

Bron

dinsdag 16 januari 2018

Donderdag 4 januari - Iets met nieuwjaar -

Lichaam moet weer even wennen aan de omstelling naar groenvoer en vetverbranding, iedere keer weer. Is wel heel standaard geworden heb ik het idee, aan andere kant van het water noemen ze het dry januari en is een hype. Ben er niet rouwig om een paar maanden als praktiserend veganist te leven, tussendoor wel eens een uitstap hoor, zit er niet over in, ben geen monnik geworden. Het is wel fair tegenover de vliegers natuurlijk, zij krijgen deze maanden ook alleen de rust mengeling voor de neus, dan smaken spruitjes ook al snel als biefstuk, zij gerst en veel paddy op het menu, veel overeenkomsten. Temperatuur is wel lekker om op eieren te komen, lijkt ook wel goed te gaan, behalve die toch nog te dik uit de ren kwamen, als ze niet al wat op de wereld hadden geschopt waar ik naar uit kijk om door te testen, waren ze al weg geweest. Andere kant kunnen ze net zo snel weer verdwenen zijn, heb al wat teveel geduld gehad. Zijn wel de grotere duivinnen, wat niet zegt dat ze ook groot doorkweken, zij hadden ook een vader en een moeder en wie de sterke vererver is bepaald hoe de kleinkinderen eruit gaan zien. Hagar is bijvoorbeeld ook een slagschip, toch zijn de jongen dat niet. Heb ze liever ook niet op het hok, toch zijn het niet de slechtste, zit aan de Brockamp kant van de balans. Zitten mooi ingeteelde vervangers klaar voor de kweek over paar weken, zomerjongen, dus door selecteren kan moeiteloos. Morgen maar weer eens kijken wat de oogst is. Nieuwe aankoop toch maar weer teruggezet, laat eerst de oude maar op jongen komen en dan maar eens kijken met de jaarlingen, veel rustiger allemaal.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Maandag 8 januari - Waterkokers -

Moest er toch een keer van komen deze winter, bevroren drinkbakken. Gisteren toch niet goed opgelet, dacht dat het maar net onder nul was, bleek gevoelstemperatuur nog flink wat lager te liggen met deze wind. Reden genoeg om mijn draftocht door de Waren maar een dag op te schuiven, wil mijn mannelijkheid graag nog wat intact houden en als de toppen van je vingers al zo pijnlijk zijn door de snerende wind, doe maar verder rekenen. Niet dat ik in adamskostuum rennend van huis ga, veel meer dan een korte broek verdraag ik niet in beweging. Maar even met de gieter en heet water bij de watertorens langs dus, zo opgelost, nog geen reden om de warmteplaatjes te plaatsen, liggen nog geen kleine jongen, geen paniek. Buiten met deze temperaturen heb ik wel afgeleerd, ben zelf dan ook niet graag in de hokken, ze kunnen hun energie wel anders gebruiken, zal ook niet veel beter zijn voor de luchtwegen is mij al eens voorgehouden. Zou best eens iets van waarheid in kunnen zitten, veel vleugels zie je toch niet in de lucht, behalve groepen ganzen die voor de koude op de loop zijn, volg de natuur..

Hoe het in Dortmund was? Ik las dat het zaterdag behoorlijk druk was en zondag ouderwets tergend langzaam voorbij ging. Voorgaande vele jaren was het in de stand van de meubelgigant of de probiotica dokter, alleen mijn werkgebied is veranderd en gezien de rust van vorig jaar kon ik het weekend bij de kachel doorbrengen. Ontwennen kan ook een soort van wennen zijn, komen nog een paar drukke weekenden aan, dus heel erg ook weer niet. Vorig jaar was het ijzelweekend, wat een drama om daar te komen, ben ik niet meer van plan te doen, vele afspraken brachten de noodzaak. Eenmaal daar was het ook nog eens erg rustig, dan vraag je echt af wat doe ik hier? Beweeg mij graag in positievere en optimistische omgevingen en die komen er nog aan, kijk ik wel naar uit ja.

Genoeg te doen, vandaag maar eens begonnen met een Facebook pagina voor de Matador op te bouwen, werd tijd kreeg ik al voor de voeten.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vrijdag 12 januari - Op afspraak -

Bijzonder dat de kromsnavel qua jagen een voorkeur voor de duivinnen blijkt te hebben, apart toch? Doffers 's morgens niets te zien, bij de jaarlingen ook niet, en dan in de middag nu al paar keer op bezoek. Vanmiddag zat de aanvalsdrift hoog, misschien ook omdat de ouden paar dagen niet buiten waren door kou en andere bezigheden. Het werd weer een midwintervlucht met aankomsten over de hele middag. Ik blijf niet wachten op de laatsten, poortjes open en morgen maar sluiten dan, zag wel dat ze er nog niet allemaal waren, komen vast weer opdagen.

Vanochtend rondje eieren controle, konden twee koppels opnieuw beginnen wegens onbevrucht, oudere doffers met jonge duivinnen, ze krijgen nog een keer de kans, ze kunnen de eieren beter nu maar wel vullen, wat ze hiervoor ook op de wereld hebben gezet. Selectie gaat nog steeds door, alle negatieve afwijkingen worden opgelost, daar is deze toch onnatuurlijk periode uitermate geschikt voor. Wie nu niet mee kan komen, gaat het in mijn leer niet redden om voor optimale kroost te zorgen, kwestie van lessen uit het verleden. Hard dat wel, en zolang er genoeg koppels zijn die wel 100% functioneren, heb je een tegenbalans als controle methodiek. De natuur liegt niet, en weer wat bakken extra ruimte geeft minder werk en meer lucht. De nieuwe potentiele vervangers mogen over paar weken de plaatsen gaan invullen, natuurlijke opvolging. De nieuwe aangekochte duivin voor New Caligero nog steeds geen idee hoe ze een ei moet leggen, later maar weer eens proberen. Misschien idee om er eens een van de eigen fondduivinnen tegenaan te zetten en dan maar duimen voor zware finales en vlot ontwikkelende genen die de overhand nemen.

Mijn eigen detoxprogramma lijkt ook prima te werken. Denk eind volgende week wel een paard rauw op te kunnen, komen geen mes en vork aan te pas, hoeven en gebit gaan zo mee naar binnen. Blijf in tegenstelling tot andere jaren er nu wel bij rennen, en dan merk je wel heel snel verbetering. Met kilometers aan reserves over in je benen aankomen in plaats van het Nijlpaard op glad ijs gevoel is toch heel anders. Hoop alleen niet voordetijd konijnentanden te hebben ontwikkeld, lijkt mij lastig vleeseten...

dinsdag 16 januari 2018

 

 

Grondstof in de kijker Vezels

Onder de groep sleutelvoedingsstoffen behoren ook
vezels.

Voedingsvezel kan worden beschreven als delen van plantaardige producten die het lichaam niet verteert.

Vezels zorgen voor structuur, textuur en ondersteuning van het voer.
Vezel is een complex koolhydraat.
Het reguleert de darmdoorgang, consistentie van de feces, darmflora en gezondheid van de darmen en tanden.

Dus:
Reinigen darm (zuiveren)
De doorstroom vertragen= meer opname uit grondstof
De mest vorm geven, constituent maken.

We onderscheiden twee soorten vezel: oplosbare en niet-oplosbare vezel.
Oplosbare vezel vertraagt de doorgang van voedsel door het verteringsstelsel
- Voorbeelden van oplosbare vezel zijn pectine en gomsoorten…
Onoplosbare vezel versnelt de doorgang van voedsel door het verteringsstelsel
- Voorbeelden van onoplosbare vezel zijn cellulose en tarwezemelen…

Beide types van vezels zijn in het voedsel in optimale verhoudingen nodig.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

16 oktober 17
  Nieuwsbrief duiven - Oktober 2017 Antibiotica-Probiotica-Paratyfus   Regelgeving In een tijd waarin steeds duidelijker wordt dat het ongebreidelde gebruik van antibiotica tot ongewenste nevenwerkingen...

Columnist in Spotlight

15 januari 18
Ik werd er gisteren fijntjes aan herinnerd....
28 december 17
  Het is er weer de tijd voor. Iedereen wenst...
19 december 17
Mooie middag gehad met de overnachters uit de...
07 december 17
Wordt aan gewerkt              Project late jongen dan toch maar...
04 december 17
Gisteravond schaatsen kijken, wereldbeker van...
10 november 17
Vorige week publiceerde ik een blog dat de...
02 november 17
Discussies zijn weer behoorlijk opgelopen. De...
16 oktober 17
Het winterseizoen is hier ook begonnen. Drie...
27 september 17
Eind September Vliegseizoen 2017 is weer...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new HobbyshopvanTilburg185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new Pigeonsports185x75 GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new PatrickSchepens185x75new msmduivensport185x75new komkom185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

15 januari 18
 Zeg het met bloemen. Tijdens de huldingen seizoen 2017 was er ook ruimte ingevuld voor 2...
14 januari 18
Met heel veel dank aan de Nederlandse fondspelers. Afgelopen weekend werd de 59e ZLU...
07 januari 18
De besturen van Fiante, Fondunie 2000, SMN, SNZH en de besturen van de Fondclubs van...
06 januari 18
  42e Oostbrabantse Sterrenparade Actie Zorgenkind door de duivensport 21 Januari 2018 in...
04 januari 18
    Jan Van Oeckel, vader en schoonvader van Bart en Nance, is zeker mee verantwoordelijk...
01 januari 18
Auteur: 25 december 2017 Tijdens de nationale NPO dagen, dit jaar weer in...
23 december 17
… een fenomeen op zichzelf. Een man met een plan en eigenaar van steengoede stamduiven....
22 december 17
Eindejaarsaanbiedingen bij « Hobbyshop Van Tilburg » Folder 1folder...
21 december 17
In het vroege voorjaar van 2016 bemachtigde Arie Bustraan Pigeons via Pipa een door ons...
20 december 17
Mooi stukje over duivensport in Limburg
20 december 17
Lijnzaad, superfood! Lijnzaad (Linum usitatissimum L.) is het zaadje van de vlasplant....
18 december 17
Werk in uitvoering Vraagt u zich ook weleens af waar uw NPO-bestuur zich zoal mee bezig...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40