Lijnzaad, superfood!
Lijnzaad (Linum usitatissimum L.) is het zaadje van de vlasplant. Het heeft een nootachtige, licht bittere smaak. De plant bestaat in blauw- en witbloemige varianten. De zaden zijn ca. 5 mm groot en bruin of geel van kleur. Lijnzaad wordt gebruikt in allerlei producten variërend van zuivel, brood tot smoothies, én uiteraard ook in petfood en mengvoeders.
Vlas behoort tot onze oudste cultuurgewassen en werd duizenden jaren geleden al gebruikt o.a. als voeding en als medicijn. Vandaag groeit vlas vooral in gebieden met een gematigd klimaat: de belangrijkste landen Canada, Rusland, China, Kazachstan en de USA zijn goed voor 70% van de totale wereldproductie lijnzaad.



Lijnzaad is rijk aan eiwit (20%) en vet (35-40%) én het is de rijkste bron van plantaardige omega 3-vetzuren, alfa-linoleenzuur (ALA). Omega 3-vetzuren zijn goed voor de ogen, hersenen, hart, bloedvaten, huid en haren. Daarnaast is lijnzaad ook een goede bron van vitamine B1, fosfor, magnesium en zink. Lijnzaad is bovendien de rijkste bron van specifieke polyfenolen (lignanen) die werken als antioxidanten.