Het spel is op de wagen!  Door 22 leden van de PV Nieuwediep worden er 556 duiven aangeboden voor deelname aan de vlucht vanuit Roosendaal ca. 159 km. Na de Paas/testvlucht van verleden week ga we nu voor het "eggie"

Roosendaal een vlucht met twee gezichten. Schitterende aankomsten, zeker van als stenen vallende duivinnen, maar ook nadat het concours zo'n beetje was afgelopen het volkomen stilvallen van aankomende duiven.Tijdens het afslaan zijn de aantallen thuisgekomen duiven bij de leden heel divers, van alles thuis tot nogal wat achterblijvers. Navraag leert ,dat bij de achterblijvers het merendeel bestaat uit  jaarlingen.

De oorzaak van dit verloop, is volgens  mij duidelijk. Er wordt gelost bij een zuidoosten wind, we weten het al jaren ,een windrichting die bij uitstek de duiven bij de start in verwarring kan brengen en ze richting het zeewater stuwt.  De lostijd te vroeg?, nee ik denk eerder de massale lossing  die de duiven dwingt om hun ervaring aan te spreken. Vandaar dat toch de  onervaren jaarlingen hun kop achterna vliegen. Bijkomend blijkt,dat we een zeer helder zicht hebben van ca  42 km, ja dan zitten we zo in het land van de EU verlaters.

De top drie:1e  Ad van Kesteren  11.26.10  1863,42 m/min  1e samenspel  3e afd 6

                   2e  Peter Crans.        11.27.12  1821,02 m/min. 3e samenspel

                   3e  Piet Valk              11.24.48  1802,11 m/min   5e samenspel

Het concours sluit om 11.37.45 uur 1646 m/min (1:4)

Op het hok: De verzorging verloopt eigenlijk zonder problemen, de training is naar het zin dus het even lappen is niet aan de orde. Donderdagmorgen regenachtig en een harde wind met uitschieters naar windkracht 8, de dames bleven maar binnen. In de middag felle opklaringen, de mannen maakte er een mooi uurtje van.

De dag: Post gevat met Tjerk en Jacob we staan ,na het verorberen van een gebakken visje ,op scherp. Ja.... een duivin  " 719" komende, vanuit de kust maakt een draai over het hok  hupt  om 11.29.56 uur 1778.21 m/min naar binnen. Een mooie 9e plaats is haar deel. Niet haar eerste top tien notering, verleden jaar een fel bevochten, door het blijven aarzelen,1e prijs concours.  Daarna is het puur genieten van de prachtige aankomsten, ze zitten namelijk behoorlijk hoog. Het resultaat niet verkeerd 8 v/d 23 vliegen prijs waarvan 5 bij de eerste 50. vereniging, 5 eerste 100 samenspel.

Tot de volgende blog