Jos Nijman

De ‘kop’ is er af en de duiven kwamen boven verwachting goed af. Nu weet ik dat je met nestduiven goede prestaties kunt neerzetten want dat lukt mij op de natour meestal ook maar een prijspercentage van bijna 75% op de eerste wedvlucht is bij mij niet gewoon. Enige nuance is natuurlijk wel op zijn plaats want de “Marathon” duiven zorgen voor de nodige extra prijsduiven. 16 duiven vlogen bij de eerste 10 % in de uitslag en die gaan we noteren! Verder moet je op deze vluchten alleen maar in je eigen omgeving kijken en vooral geen vergelijkingen maken met andere rayons, laat staan met een vlucht die op een ander station is gelost. Uiteraard kijk ik wel naar de verschillen in snelheid vaak mede veroorzaakt door de wind en de hoek waar de duiven vandaan komen. Het enige wat ik kan doen is de duiven ‘resetten’ en op zondag zorgen dat ze wel uit de goede vluchtlijn komen en er een mooi training van maken.

 

Eind deze week zitten de duiven op een enkel koppeltje na, op jongen van rond de 16 dagen oud. Dus hebben we wat veranderingen door gevoerd. De duivinnen zijn woensdag in hun eigen verblijf geplaatst en hebben donderdag een fikse training gekregen, ze mochten in het doffershok binnen lopen maar zijn wel onmiddellijk terug gezet. (De doffers zaten in de mand en ze konden niet bij de jongen) Het plan is de duivinnen zonder te tonen vrijdag in te korven, op deze wijze hebben ze extra drang naar hun kroost maar hebben donderdag en vrijdag geen energie verloren aan het voeren van de jongen. De doffers hebben vanaf woensdagavond tot en met het inkorven dus alleen voor de jongen moeten zorgen en zijn deze dagen goed gevoerd. De jonkies mogen niets te kort komen maar de mannen moeten natuurlijk ook niet dik en vadsig worden en goed blijven trainen. Zaterdag weten we of het gelukt is. Hierna nog één week chaos en dan gaan ze echt op weduwschap en gaan we ze voorbereiden op de MIdfond en Dagfondvluchten

 

De jonge duiven van de 1e ronde zijn nu 2 weken verduisterd, stormen inmiddels het hok uit en treuzelen niet bij het binnenkomen en hebben een goede eetlust. Naast het op het dak zitten, de tuin omploegen, vliegen ze toch ook wel een uurtje rond. Wegtrekken en als straaljagers voorbij komen doen ze echt niet, kan ook nog niet, ze zijn druk bezig met de dek rui.

 

Maandag de vooruitzichten voor komend weekend bekeken, niet dat het altijd klopt maar ik kijk vaak naar de ‘trend’. De verwachting is dat het de komende dagen bewolkt is met regel matig een buitje. De temperaturen blijven onder het gemiddelde van de afgelopen jaren terwijl de wind voornamelijk uit de westhoek met een beetje noord zal komen. Voor zaterdag lijkt het geen haar beter te worden. Zover is het nog niet maar met een koud en nat voorjaar moet je alert blijven en de duiven niet te schraal houden.

 

De kweek loopt voorspoedig en voorlopig ten einde…………
prachtige jonge doffer, gaat naar broer Peter.
 
 

 

De eerste jongen van de “748” de Vierzon zijn klaar om naar het jonge duivenhok te verhuizen. Beetje pech gehad dat ze in het voorjaar eerst op ’n doffer stond die helaas zijn ‘plicht’ verzaakte. Het zijn sowieso haar eerste jongen ooit die voor ons zelf zijn, één voor mijn broer en één voor mezelf want deze kunnen nog mooi mee met de eerste tour en kunnen we uittesten.

 

De “748” staat op een prachtig zomerjong van Jos Goessen. Mooie doffer uit “Last kleine Tom” x “318” (zus A.S. duifje Joshua, die de moeder is van Indy) In het Kweekhok liggen nog ruim 30 jongen voor mijn broer en nog 2 voor mijzelf. Uit (bijna) alle kweekkoppels hebben we nu beiden 2 jongen om uit te testen op de 1e tour. Zelf heb ik nog ongeveer 35 jonge bij de vlieger liggen ook deze kunnen nog mee met de eerste tour. Zowel bij Peter als bij mijzelf, hebben we dus zo’n dikke 30 jongen uit de vliegers en ruim 30 jongen uit de kweekduiven zitten, voorlopig bij ieder verdeelt over 2 hokken maar uiteindelijk hebben we de mogelijkheid de doffertjes en duivinnen te scheiden. We gaan mooi gelijk op in aantallen en afdelingen dus kunnen het jonge spul mooi uittesten. Slechts een paar kweekoppels laat ik doorkweken, zoals de ‘42’ en de ‘26’ die gelukkig weer hebben gelegd. De overige gaan eerst een keertje overbroeden, zodat ze op een natuurlijke wijze kunnen herstellen van de geleverde inspanningen in het voorjaar.
Natuurproducten, hier wordt veel overgeschreven vaak sceptisch en dat kan ik mij soms best voorstellen, maar wanneer je de duiven geen medicatie geeft, zoek je producten die de gezondheid zouden kunnen ondersteunen. Is alleen gewoon voer dan niet genoeg? Naar mijn mening niet. Het is net als bij de humane levensmiddelenstroom, het is nog nooit zo veilig geweest maar heel veel essentiële voedingsstoffen zitten er helaas niet meer in of ze hebben er de verkeerde toevoegingen in gestopt. Met wat duivenvrienden die de zelfde mening zijn toegedaan en ‘hard’ spelen, wissel ik ervaringen uit en ben deze week op de hoogte gebracht van 2 producten die worden toegepast in de bio landbouw en veeteelt. Met belangstelling de artikelen /ervaringen gelezen en we gaan kijken of ze toepasbaar zijn. “Goeie’ duiven en een hok waar ze zich in thuis voelen zijn natuurlijk primair om succes te behalen maar onderschat de melker ook niet want niets gaat vanzelf. Medicijnen zijn er om zieke duiven gezond te maken laat dat duidelijk zijn, ik heb ze gelukkig zelden nodig!
Deze week wederom ’n oude duif opgevangen, een zomerjong die nog op één oude pen stond. De eigenaar uit Zeeland wilde hem graag terug en schakelde ‘Duivendirect” in. Gelijk vorige week stond de volgende morgen conform de afspraak al om 8.00 uur de wagen voor de deur. Nieuwsgierig vroeg ik waar kom je vandaan zo vroeg…..uit Friesland, Donkerbroek en toen ging een lampje bij mij branden…Henk Douna, even een heel kort praatje gemaakt. Druk en alles gaat volgens planning dus weinig tijd. Petje af hoor om zo op schema te rijden.

 

Wat mij deze week ook opviel naast alle ellende in de wereld incluis een aanslag op een bus met voetballers was de mega aandacht voor 2 panda beren. De exorbitante kosten voor het dierenverblijf, het transport, de jaarlijkse bijdrage aan China en ze moeten over 15 jaar ook nog terug. Ik heb het allemaal gehoord, kon ook niet anders want op alle zenders, alle mogelijke tijdstippen incluis primetime werd je ermee geconfronteerd. Prachtig staaltje marketing, moeten we een keertje doen wanneer de duurste, super duiven (dus zeldzaam) uit Nederland, gepamperd en in een gouden kooitje naar China gaan.

Zaterdag vliegen we Asse Zellik en natuurlijk zijn er volop PAAS eieren te verdienen. De omstandigheden zijn voor zaterdag in Noord-Holland redelijk, ook in Zuid-Holland lijken er genoeg droge periodes te komen. In Belgie is het wat minder fraai en vooral in de ochtend uren zijn er nogal wat buitjes maar gezien de lage temperatuur in de ochtenduren zit een vroege lossing er toch waarschijnlijk niet in. De wind lijkt uit het noordwesten te komen…koud, buitje maar eenmaal langs de kust valt de nattigheid mee. Ik heb ze nog op het nest zitten en de hele ploeg gaat mee want in het paasweekend gaan we niet rijden met de duiven. Allemaal fijne paasdagen en een mooie vlucht.