Jos Nijman

 
Vorig weekend werd Asse Zellik een “stevige” vlucht mede veroorzaakt door de harde noordwesten wind en wie weet is het vertrek ook wel niet dendert geweest of zijn ze onderweg nog wat tegen gekomen en zijn ze vermengd met andere lossingen. Door de stevige wind volgen ze ook niet direct de meest kortste vliegroute om thuis te komen en zijn de duiven te veel landinwaarts geblazen. Gevolg een concoursduur van 25 minuten. Je moet ermee dealen en vooral maar in je eigen cluppie kijken. Wanneer je er dan toch 3 bij de eerste 10 pakt en je broer 1 en 2 zit, (1e 2e 5e 6e 8e en 9e plaats tegen 911 duiven) mag je niet mopperen maar tevreden zijn, is nog niet aan de orde want deze keer was het prijspercentage bar en boos. (Jammer dat het ook wat veren heeft gekost.) Nu gebruik ik de Vitesse vluchten om in te vliegen , ze zitten nog op het ‘nest’ maar daarom kunnen ze nog wel prijsvliegen. Deze keer dus in mindere mate, de vlucht is geweest rest ons niets anders dan vooruit te kijken.
Deze week, zondag, zijn alle duivinnen in het weduwen verblijf (de ren) geplaatst en is voor de duivinnen nu het “spel op de wagen”. Paar dagen wat ‘eiwit’ arm gevoerd en langzaam de trainingstijd vergroot. De doffers hebben allemaal 2 grote jongen te verzorgen en hebben een potje voer in het broedhok staan wat 2x daags wordt aangevuld incluis alle dagen een handje mineralenmix en grit aangevuld met een nieuw product waarover later meer.
Uiteraard op maandag weer naar de vooruitzichten gekeken. Wisselvallig weer, te koud vooral in de avonden, de wind voornamelijk uit het noorden. Zaterdag lijkt het dat we wederom met een stevig noordwesten wind te maken krijgen, nog steeds te koud en nat. Ik zou bijna al besluiten te passen. We wachten het maar af en gaan door met de voorbereidingen.
foto van Gerard Dekker.
Gerard Dekker 
 
Vorige week vrijdag even bij Gerard Dekker in Assendelft langs geweest, ik zou er al eerder langsgaan maar het kwam er maar niet van. Gerard speelt het liefst de discipline Dagfond met zijn duiven en met succes, daarnaast met een kleine ploeg wat overnachtvluchten. Vorig jaar had Gerard nog de 6e beste Dagfond duif van Afdeling 6 en dat zegt genoeg. Gerard heeft een geweldig hok kweekduiven zitten, duiven die al generaties lang winnaars geven. Goed gebouwde duiven met prachtige wieken, goed slot, oneindige spieren maar ook met een super zachte pluim. Kortom duiven die ik ook graag zie! Gerard speelt ook met zijn jongen, die gelijk bij mij een heel groot gedeelte van de dag buiten zijn, die badderen in de sloot en waar de roofvogel gelukkig geen vat krijgt, wellicht ook door de ruimte om de hokken maar wat ik nu zo bijzonder vind….Gerard kent geen colli uitbraken, geen ziekten en verspeelt weinig tot geen jonge duiven! De duiven worden puur natuur gehouden, medicijnen worden niet verstrekt, hokken schoonmaken is niet zijn hobby, dus dat gebeurd ook niet. Menigeen zou er jaloers van worden, Wat mij dan interesseert, hoe zien die duiven eruit, hoe is de huisvesting/zuurstof, hoelang wordt er al geen medicatie verstrekt en dan het belangrijkste wat KRIJGEN de duiven WEL naast het gewone voer. Dus voor mij een hok waar ik wat kan leren.
foto van Gerard Dekker.
Bijschrift toevoegen
 

Ik heb al meer geschreven dat de mannen die geen tot weinig medicijnen geven veel natuur producten verstrekken en van elkaar leren. Ondertussen weten de mensen die mijn Blog lezen wat ik mijn duiven verstrek. Nu wist ik van Gerard dat hij al heel lang F.I.R. geeft met daarnaast nog andere natuur producten. F.I.R. was voor mij onbekend en dan wil ik graag het naadje van de kous weten.

Wat is nu F.i.R. FIR is oorspronkelijk de afkorting van Fysische Ionen Regulator. Door de speciale eigenschappen heeft het een regulerende, faciliterende functie met betrekking tot ionen. Daarnaast heeft FIR een faciliterende functie voor micro-organismen. FIR-carbonclay heeft positieve effecten op de fermentatie, de eiwitefficiëntie en darmgezondheid.
F.I.R. poeder doet nog veel meer bij de duiven, is het een wonder product…..wie weet? Gerard mengt één eetlepel F.I.R .met één eetlepel (roze)minerelen en één eetlepel kalk mengsel met wat grit door elkaar en zet 2 x per week ’n potje in het hok. Je kunt ook één eetlepel F.I.R. laten aankleven op ruim ’n kilo voer en het op deze wijze verstrekken.
(www.fir.nu en verder zelf maar even Googlen)
FIR poeder
– Bevat tot zes keer meer humuszuren
– Is vele malen fijner dan andere koolstof houdende mineralen– Is stuif arm
– Werkt effectief op maag/darm niveau
– Bevat natuurlijke humuszuren en koolstofklei die samen een grote groep toxinen aan zich kunnen binden.
Ik heb Gerard uiteraard toestemming gevraagd of ik er over mocht schrijven en Gerard vertelde ik heb geen enkel geheim. Er zijn ontzettend veel hokken in Nederland die elk jaar geconfronteerd worden met colli en de jonge garde niet gezond kunnen houden, daarnaast een groep liefhebbers die er ontzettend veel verliezen. Gericht kweken, keiharde selectie, veel zuurstof, geen overbevolking/minder infectie druk, geen medicijnen verstrekken of tot een minimum terug brengen, zijn een aantal zaken die de revue passeren. Hoe Gerard zijn duiven huisvest en ermee omgaat heb ik al beschreven, het voer is van een bekende leverancier, is van goede kwaliteit en samenstelling, honger kennen zijn jongen niet. In de bijproducten was F.I.R. voor mij de ‘missing link’. Wie week kan het ons verder brengen! Gerard bedankt voor je openhartigheid.

 

Zelf kweek ik jongen uit mijn kweekduiven en vliegers, duiven die geen medicijn of kuur hebben gekregen. De jongen 35 stuks zitten in een hok/ ren (2x2 meter) met compleet open front, lopen op roosters waaronder ik 3 keer per jaar de mest weghaal. (nooit in het seizoen!) De zitplaatsen worden nooit schoongemaakt. De jongen worden pas gevaccineerd wanneer ze meer dan 3 maanden oud zijn, medicijnen worden niet verstrekt. Ze mogen van 9.30 uur tot 13.00 uur naar buiten en doen en laten wat ze willen. Tot zover zijn er genoeg zaken die parallel lopen met Gerard. Soms heb ik wel eens een lichte uitbraak van wat op colli lijkt maar het kan ook komen van de taxus waar ze van eten. Ik verlies op de wedvluchten wel wat duifjes maar meer dan 25% is het niet en ik noem het selectie want er zitten veel dommeriken tussen. Toch heb ik een goed gevoel over de F.I.R. en vind het de moeite meer dan waard om uit te testen. We komen er t.z.t. op terug!
Ze 'vallen' de mineralen mengeling aan.


De verwachtingen voor zaterdag
Het lijkt er op dat de kustprovincies het droog houden met zonnige periodes, de wind is Noord tot noordwest kracht 3/4 en de temperatuur is laag. In Belgie geeft het in de ochtend uren zware bewolking met wat regen maar na het middaguur lijkt het beter te worden. De omstandigheden zien er een beetje uit gelijk vorige week, ook in Belgie is de wind Noordwest.
Geen reden voor mij om duiven thuis te houden, wat goed is gaat mee.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40