Jos Nijman

Ja, dat was mij wel een weekend van wachten vorige week. De marathonduiven kwamen in Noord-Holland van Dax druppelsgewijs door en Barcelona stond tot en met maandag open. Ook op deze vluchten heb je uitblinkers maar dat kun je in eerste instantie niet direct aflezen bij de hoeveelheid gemelde duiven, er zijn namelijk liefhebbers die er b.v. 100 mee hebben op Barcelona en dan zie je een naam 10 keer staan bij de eerste 250 (wat moet je daar nu van vinden). In Noord-Holland wil ik toch één persoon voor het voetlicht halen, namelijk Kees Droog. Kees werd vrijgesproken van het gebruik van stimulerende middelen bij zijn duiven, maar werd eerst door het slijk gehaald en verguist en dan op Barcelona op één van de verste afstanden zich manifesteren op een zo imponerende wijze, dat moet de ultieme genoegdoening zijn. (Na 3 dagen is gemiddeld nog 75% weg en dat stemt wel tot nadenken.)

2 weken geleden was onze 1e jong duiven wedvlucht en dat werd een rampzalige vlucht, sommige hokken werden meer dan gehalveerd en voor veel liefhebber was het gelijk einde verhaal. Bij ons geen klaagzang van onbegrijpelijke verliezen, neen deze duiven waren gewoon gelost terwijl de omstandigheden dit niet toestonden. Na een weekje rust, konden de duiven dus beginnen aan hun 2e vlucht. De omstandigheden waren deze keer beduidend beter dan de eerste keer maar toch was ik er niet helemaal gerust op. Gelukkig zijn de jonge duiven, zonder noemenswaardige verliezen, bij de meeste liefhebbers thuis gekomen. Toch ook nu weer een vlucht waarop de jonge duiven er aan moesten trekken, bij mij wist slechts één duifje het hok niet te bereiken. De nu nog aanwezige duiven hebben inmiddels wel de nodige ervaring opgedaan en weten de weg naar huis te vinden. Belangrijkste is nu dat je duiven gezond blijven en wat vluchten krijgen die onder goede omstandigheden gevlogen kunnen worden. Nu moeten de duiven, die “het” hebben zich laten zien. Alleen thuiskomers hebben we niets aan, prijs en van voren vliegen die heb ik nodig! Zelf heb ik de ‘stofkam’ er nog eens doorgehaald en voor de 3e vlucht kan ik kiezen uit 40 duifjes. 

Bij de oude duiven stond Argenton op het programma en dat werd zoals verwacht een vlucht voor duiven met inhoud en menig duif viel door de mand. Bij mij ook en dat noemen we selectie. Ik was echt niet tevreden maar je weet gelijk wel weer je plaats, genoeg werk aan de winkel en volop uitdaging om het de komende jaren beter te doen. Ook op deze vlucht uitblinkers en gelijk Barcelona mannen op de verste afstand. Peter Crans maar ook Nico Ory zetten een indrukwekkende serie neer.

 

Terug naar deze week,

Deze week onze 5e midfondvlucht en op deze vlucht gaan de weduwnaars weer mee, wie weet geven ze een vervolg aan de stijgen de lijn die ze lieten zien op de 4e MF vlucht. Ook een 5 tal duivinnen zullen meegaan.

De jonge duiven zijn op tal gebracht en in één hok geplaatst, het andere hok kan ik nu mooi gebruiken om de jonge duiven in te plaatsen die ik speciaal heb gekweekt om straks in het kweekhok geplaatst te worden. Zover is het nog lang niet maar om daar straks wat meer kinderen uit mijn eerste NPO winnaars te hebben, kan vast geen kwaad. De kweekduiven zijn inmiddels op een enkeling na ook gescheiden en dat geeft rust en minder werk.

De jonge duiven zijn de afgelopen dagen weer een paar keer in de mand gestopt voor een opleervluchtje, gewoon om er weer een beetje ritme in te krijgen en wie weet werpt het  zijn vruchten af.

Vorige week zaterdag stond er op de site van de afdeling te lezen “Zondag wordt het verdere verloop van het jonge duiven programma bekend gemaakt.” Met enige vertraging stond dit op de site

 

Beste leden,

 

Het vervolg van het jonge duivenprogramma zal er als volgt uit zien voor de komende twee weken:

 

Duffel 15-07
Asse Zellik 22-07

 

Door de beperkte opties qua lossingstations tussen Asse Zellik staan alle kringen op Duffel.
Omdat we allemaal op Duffel staan zal er 1 gezamenlijke lossing zijn.

 

De planning is om daarna de volgende vluchten op het programma te zetten.

 

Quievrain 29-07
Peronne 5 augustus (1 nacht mand omdat er al inkorven is op donderdag voor de dagfond)
Morlincourt 12 augustus

 

Voor 12 augustus zal dan ook de midfondvlucht aangepast worden van Pont St. Maxence naar Morlincourt.

 

Mvg,
Huib Edelenbosch

 

De weersverwachtingen voor zaterdag zijn ‘goed’. Frankrijk half bewolkt, westen wind, in Belgie het zelfde weerbeeld met wat zuid er in en ook de Nederlandse kustlijn lijkt droog te blijven maar wel ‘zware’ bewolking. Voor de oude duiven lijken dit goede omstandigheden en hopelijk ook voor de jonge duiven.

 

De jonge duiven gaan naar Duffel en men had bedacht er een totaal lossing van te maken. Tegen de afspraken in!!! Op Social Media werd er terecht de nodige stampij gemaakt en kwam men op deze dwaling terug. (1&2 los en 3-4-5 samen los.) We zien ook Peronne staan en dat de duiven vrijdag in gekorft gaan worden. Reden dat we niet in staat zijn die paar dagfond duiven bestemd voor La Souterainne apart te houden en van een “label’ te voorzien? We willen graag 2 nachten mand voor de jonge duiven en we willen zeker niet dat er gejakkerd gaat worden om Peronne te halen. La Souterainne hoeveel duiven zullen daar nog voor ingekorfd worden en bij hoeveel clubs??

 

Hopelijk heb ik zaterdag een paar duifjes met wat extra motivatie die zich door de westenwind niet te veel laten afdrijven. Laten we hopen op 2 mooie vluchten………….