Jos Nijman

Afgelopen week de gezamenlijke bijeenkomst van kring 1 en 3 bijgewoond, inmiddels is het verslag (woensdag) verzonden naar de clubs en hopelijk doorgestuurd naar de leden en anders kun je het vinden op mijn blog. Nu als de ‘bliksem’ de voorstellen indienen.

Deze week ook bij Arie Tromp geweest om te helpen bij het selecteren, voor de één een vervelend klusje maar persoonlijk heb ik er geen enkele moeite mee, de volgende dag ben je ze alweer vergeten! In 2015 haalde Arie de eieren van de vliegduiven, waar we begin 2016 5 koppeltjes uit samenstelden, alleen uit deze duiven werd gekweekt en alle overige duiven werden geruimd. Eind 2016 opnieuw geselecteerd en de kweekkoppeltjes ‘gezet’ maar ook op het vlieghok zaten inmiddels een paar duiven die van voren konden vliegen. In 2017 werd alleen maar met jaarlingen gespeeld in een moeilijk seizoen en dan ben je kwetsbaar. Van de 12 koppeltjes (totaal weduwschap) mochten slechts 6 doffers en 5 duivinnen blijven en konden mooi aangevuld worden met nieuwe talentjes. Op de nalijn lieten zijn duiven opnieuw zien met de besten mee te kunnen. Ik ben er van overtuigd dat hij in 2018 met de ‘oude duiven’ de mannen partij gaat bieden.

2 broers, 1 zus en 1 neef, respectievelijk 10e Asduif cc, 2e Asduif kring 1, 7e Asduif kring 1 Natour 2017 en de laatste 2e Asduif  Rayon A natour 2016.

 

Inmiddels is de semi finale van de #Algarvegreatderby# ook vervlogen met nog 1469 duiven in concours. De duiven werden gelost op zo’n 250 km en hebben ongetwijfeld stevige kopwind gekend, gezien de lage snelheid. Toch kwamen de eerste duiven weer in een groep aan (de eerste 50 binnen 2 minuten en de eerst 100 binnen 8 minuten) je kon aan de aankomsttijden zien dat het niet gemakkelijk is geweest, want 5 uur na de eerste moesten er nog genoeg thuiskomen. Zelf zagen we een duifje op de 152e plaats en onze 2e op plek 1013 arriveren. (volgende dag waren er nog een 180 onderweg). Dus allebei weer 2 thuis dus 2 duifjes in de finale. 1 van de duifjes is zelfs de top 50 van Asduiven binnen gekomen. Eind volgende week de finale van ruim 400 km met zo’n 1300 duiven, ik hoop oprecht dat de omstandigheden ‘fair’ zijn en ze niet gelost worden omdat het moet voor vermaak van het publiek …... Ik heb het tot nu toe heel positief ervaren en wie weet verrast één van de duifjes ons nog.

7 dagen geleden vlogen deze duiven nog prijs!

Toch ook weer een beetje wennen, zaterdag sinds lange tijd GEEN duivenvlucht dus volop tijd voor andere leuke dingen, de duiven ‘schieten’ lekker in de rui en krijgen ‘goed’ voer maar wel afgepast (wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af), 3x in de week allicine over het voer want juist in deze tijd moet de weerstand hoog blijven en moet je de salmonella bacterie geen kans geven. Alle dagen een handje allerhande, kleizaad, grit en uiteraard staat er een potje piksteen en een potje mineralen incluis FiR ter beschikking. De drinkbakken worden met de gieter bijgevuld waar ik regelmatig een paar bolletjes knoflook en wat citroenen in doe en lekker laat trekken. 2 x per week krijgen ze een lekker fris bad, daarnaast hebben ze volop zuurstof in de rennen. Het schoonmaken is tot een minimum terug gebracht, af en toe werp ik wat schelpenzand of korrels over de mest. Eind oktober mesten we de hokken wel weer een keertje uit. Gemak dient de mens en de duiven worden er echt niet slechter van, eerder sterker.