Jos Nijman

Afgelopen week zag ik op Facebook weer bloedige beelden en veel dode duiven. Marter, bunzing, wezel, fret, nerts zijn beesten die je niet op je hok moet krijgen want ze laten NIETS leven, alles bijten ze dood! Op Social media lees je regelmatig dat zo’n beest opnieuw heeft toegeslagen om vervolgens pas actie te ondernemen. Zelf was ik tot een half jaartje terug ook zo gemakzuchtig en bestond de vloer bij de kweekduiven enkel uit houtenroosters, zonder een mestlade of vaste vloer er onder. Enige jaren terug werd een clublid ‘gestript’ en dat bleek achteraf te gaan om een fret, die waarschijnlijk was ontsnapt of losgelaten. (gewoon midden in Heemskerk!) Ook in ons duingebied huizen enkele van bovenstaande ‘moordenaars’ en we zien al jaren dat diverse dieren uit het duingebied de dorpen of steden opzoeken. Bij mij is de vos al een normale verschijning achter in de weilanden en je moet geen loslopende kippen hebben want dan heb je er elke dag één minder. In Zandvoort zie je de herten “boven” op de hokken staan. Moraal van het verhaal, loop eens kritisch om je hok heen en kijk of je alles goed hebt af gedicht met een materiaal wat bestending is tegen deze ‘killers’ van je duiven, bedenk voorkomen is beter dan genezen.

foto Frank Nebig (facebook)


Voor onze club zijn de ringen gearriveerd, de weken vooraf zijn diverse leden geholpen met de noodringen en konden de jongen toch geringd worden , voor ons is deze ‘soap’ teneinde en ik neem mijn petje af voor ons leden Ellie en Cordi van der Aar die het er maar druk mee hebben gehad.
Inmiddels heeft de kascontrolecommissie de boeken van de club gecontroleerd en in orde bevonden. In 2017 heeft de club de bar gemoderniseerd en dat kost een paar centen maar daar krijg je ook wat voor terug. We hebben nu weer een prachtig, modern onderkomen, waar menig club jaloers op zou zijn. De verwachting is dat er de komende jaren op het gebied van automatisering nog wel wat op stapel staat maar dat is geen probleem want we hebben een ‘gezonde’ club.
Komende week hebben we onze club vergadering en zal het bestuur ongetwijfeld de leden bijpraten over de laatste ontwikkelingen.
Bij de duiven gaat alles zijn gangetje, bij de kwekers groeien de jongen prima op en zij zullen eerdaags wel opnieuw op eieren komen. Bij de vliegduiven zit het merendeel op eieren en ik schrijf merendeel want bij mij is het kampioenschap eieren poepen niet van toepassing. De kweekduiven waren bij gelicht maar ook daar waren 2 jaarlingduivinnetjes niet de vlotste, bij de vliegers bestaat bijna de gehele ploeg uit jaarlingen (deze zijn niet bijgelicht en ook elke vorm van comfort ontbreekt) bij die paar koppeltjes komen nu stenen eitjes te liggen om later er een paar eitjes van de kwekers onder te schuiven en zo komt alles toch weer goed.