Jos Nijman

Afgelopen week al de nodige koude avonden met temperaturen onder nul gehad maar het wordt de komende week serieus, de koude zet door en het gaat stevig vriezen. De buitenkraan gaat(is) dus weer dicht en we gaan maar weer de dubbele drinkbakken inzetten. (in de schuur ontdooien en rouleren)

De jonge duiven bij de vliegduiven groeien ‘goed’ op en de hele meute heeft inmiddels een ring om en staan genoteerd. Dat noteren maak ik serieus werk van, eerst in mijn ‘boekje’ en daarna gelijk in de computer!

Ik heb al eerder geschreven koude deert de duiven niet en in de rennen is het net zo koud als buiten maar ze ‘glimmen’ tegen je op. Goed en genoeg voer moet voldoende zijn uiteraard met grit, piksteen en mineralen en 3 x per week wat Allicine over het voer.

Van de jonge duiven 1e tour (van de kwekers), vlogen deze week de oudste hun eerste rondjes en de wat jongere scharrelen op het dak of in de tuin. Ze reageren al goed op mijn gefluit wanneer het etenstijd is (rond 13.00 uur) en natuurlijk zijn er wel een aantal die niet direct reageren maar die hebben de hele middag om binnen te komen maar gaan zonder eten de nacht in! Voor de duiven die luisteren is er voldoende voer, voorlopig nog een kweekmengeling want ze moeten nog groeien met daarnaast alle dagen een paar handjes grit/roodsteen. Dinsdagmiddag heb ik ze allemaal eens in de hand genomen, mooie leeftijd om te beoordelen en mijn bevindingen te noteren. Vooralsnog geen afvallers.

Ik heb het ‘geluk’ vooralsnog weinig last te hebben van de roofvogel maar kan mij de woede en frustraties heel goed voorstellen van liefhebbers die ‘leeg geplukt’ worden maar om nu elk jaar helemaal los te gaan op Facebook heeft weinig zin. De oplossing moet toch liggen bij onze bestuurders die met de ‘harde cijfers’ moeten lobbyen in Den Haag en de nodige organisaties moeten overtuigen dat de roofvogelpopulatie uit de hand is gelopen. Op facebook is het mogelijk een petitie te ondertekenen, een prima initiatief.

Vrijdag werd ik uitgenodigd door een duivenvriend om mee te gaan naar de open dag van Gerard Koopman. Een leuk verzetje en natuurlijk een mooie gelegenheid om te zien hoe zo’n professioneel hok (en de gehele entourage) er uit ziet. Koopman staat al jaren aan de top op bijna alle disciplines, toch kan ik mij niet aan het idee onttrekken dat de marathonduiven ‘leading’ aan het worden zijn. De prestaties zijn in ieder geval geweldig. Best bijzonder juist dit hok van binnen en van buiten te kunnen zien, Gerard gaf zelf tekst en uitleg over de indeling. Uiteraard de kweekhokken (de kweekboxen) bezocht en naar de duiven kunnen kijken want alles zat stevig achter slot en grendel. Normaal zijn dit soort afdelingen toch wel wat stoffig omdat ze vrij dicht/gesloten zijn maar het zag eruit om door een ringetje te halen, best een contrast met de vlieghokken, die ook schoon zijn maar deze hokken staan open en de duiven genieten daar volop van de zuurstof! In de kantine met grote party tent werden we verrast op een lekker kopje koffie met taart en de nodige bekende gesproken maar toch ook wel een man of 5 uit onze regio ‘gespot’. Hierna toch nog snel een laatste rondje gemaakt om vervolgens rap naar huis te gaan want het is 2 uur sturen en de duiven zaten te wachten. Mooie dag en een prima ontvangst en verzorging van en door het team van Gerard Koopman.

Vrijdagavond heb ik de vergadering van de club bijgewoond waar uiteraard de agenda van de afdeling besproken werd maar ook nog wat andere zaken. Onze leden hebben zich uitgesproken over een aantal agenda punten maar ik kan mij zeker niet vinden in alle besluiten. We gaan het zien en beleven………………..

Verder wordt 2018 opnieuw niet het jaar van de vernieuwingen, die de NPO heeft gepredikt, ja een nieuw bondskantoor en ‘nood’ ringen zijn de voorlopige ‘hoogtepunten’ maar geen inkorfbeperkingen, geen actie roofvogel problematiek (al hoop ik dat ze wel bij de petitie aanhaken), geen regulering en stroomlijnen van de kampioenschappen en wedvluchten, al deze zaken zijn weer gemiste kansen. Wel krijgen we één sectorale vlucht op de MF en één voor de jonge duiven, eerlijk gezegd geloof ik niet dat iemand in NH vertrouwen heeft in een sportief resultaat of het moet toevallig zuiderstorm zijn. Verder moeten veel liefhebbers hierdoor uitwijken met inkorven want in de meeste gevallen kan men niet in hun eigen club terecht, maar goed we geven het een kans.

Inmiddels nog wat nog wat liefhebbers kunnen noteren die met een jonge duif naar de Duivenmarkt 18 maart in Heemskerk komen, de teller staat op 24, volgende week de totale lijst.

OP VRIJDAG 2 MAART GAAT HET OGENKEUREN DOOR JOS EVERS IN WORMERVEER WEGENS TE GERINGE BELANGSTELLING NIET DOOR!