Jos Nijman

Door Gerard Dekker

De mooiste overwinningen zijn die welke je niet verwacht en dit was er zo een voor Ruud.

Terwijl hij rustig in zijn tuin zat te wachten op de terugkomst  van zijn duiven van de Pyreneeën club, die gelost waren in Achthuizen, viel zijn NL.16-274 er tussen in. Compleet onverwacht dus.

De duiven van Dax, voor Ruud zijn gevleugelde vrienden een dikke 1058 kilometer waren daags ervoor gelost om 13.30 uur. Ruud had 11 kanshebbers in de strijd waarvan er 4 in de prijzen vliegen een goede 36 procent.

Er zijn veel dingen in de duivensport die deze sportman aan het hart gaan, zo is hij 2e voorzitter van Snelle Wieken Santpoort en daar de drijvende kracht en concoursleider van het Nationale Inkorf Centrum. Ook heeft hij zo zijn bemoeienissen gehad  met de Afdeling en de Fondclub.

Gelost om 13.30 uur en na een nachtje doorhalen ergens (dat zullen we nooit weten en dat is het mooie en bijzondere aan de overnachtfond.) arriveerde Ruud zijn NL.16-274 als 10e getekende gezet als eerste en zoals boven al vermeld, tussen de inmiddels vallende duiven van de Pyreneeën club.

De “274” is een rode doffer die het kunstje flikt op eieren van ca. 16 dagen en de overwinning pakt door een snelheid van 1029.636 meter per minuut te laten afdrukken en daarmee Ruud volkomen verrast.

Ruud heeft niet zo een heel groot hok, waar buiten zijn vliegduiven ook zijn kwekers nog zijn gehuisvest. Het hok staat wel op een prima plek, het zuidwesten in de tuin. In het hok liggen vloerroosters en alleen de broedhokken worden dagelijks schoon gehouden.

Het hokbestand van Ruud bestaat voor het grootste gedeelte uit duiven van Cees van de Laan. Zo komt ook de Dax winnaar uit 2 geleende duiven van Cees.

Aan vaderskant komen zowel de Vader als moeder uit de lijn van de Aatje van A en P. Laan en daarin vinden we dan weer de lijn van de Wegvlieger van de Gebr. Brugemann terug en het soort van Martin Vinkenborg.

Van moeders kant komt de overwinnaar uit de lijn van de Rode Perpignan van Cees van de laan, waar ook weer de lijn van Martin Vinkenborg is terug te vinden, gekoppeld tegen Cees zijn oude Texiersoort (Gouden duiven waren dat toentertijd.)

Ruud is heel intensief bezig met zijn duiven en laat niets aan het toeval over. De medische begeleiding is in handen van Peter Boskamp in Beek en hij gebruikt BonyFarma producten om zijn kolonie gezond te houden.

Een 1e prijs vliegen is en blijft altijd bijzonder nog mooier wordt het als je 2e aankomende duif zich op de 5e plaats nestelt in de top 10 van de Fondclub

Ruud namens de leden van de Fondclub van harte gefeliciteerd.

Complimenten zijn er natuurlijk voor de directe opvolgers in dit geval voor Jan Hommes en zonen uit Akersloot die hun eerste duif  draaien om 13.22 uur goed voor een mooie 2e plek.

En voor de Comb. de Vries uit IJmuiden die de 3e duif pakken om 13.42 uur.

DE TOP 10
1. & 5.
R.G.P. Vermaat, Driehuis 2. J. Hommes & Zonen, Akersloot 3. Comb. de Vries, IJmuiden
4. C.J. Schermer, Castricum 6. Ysbr. Kaptein, Akersloot 7. R. Timmermans, Schellingwoude
8. O. Pals, Bovenkerk 9. W. Glas, Limmen 10. R. Willemsen, Muiden