Jos Nijman

The Day After

Onze 3e jonge duivenvlucht was wederom een prachtige vlucht. Opnieuw gingen de duiven 11516 stuks ‘vroeg’ los en wel om 7.20 uur. Dat vroeg lossen moet natuurlijk wel kunnen maar wanneer de mogelijkheid er is, komen de duiven vooralsnog prima naar huis. De duiven zouden onderweg met een lichte kopwind  moeten afrekenen met een klein beetje oost er in maar daar merk je in de vroege ochtend niet veel van, met als gevolg dat de ‘overvlucht’ domineert. In de kop van Noord- Holland worden ze namelijk fantastisch gepakt!

Duffel is voor mij nog geen 160 km en rekening houdende dat ze weleens een snelheid van tegen de 80 km p/u konden halen, moest je binnen 2 uurtjes vliegen duiven hebben. De duiven zaten Sky High en kwamen geweldig en vlot naar huis en met 10 minuutjes waren de prijzen er uit.

De jonge duiven specialisten haalden genadeloos uit en kregen ze fantastisch, zo ook de mannen in mijn eigen club maar met de 13e plek tegen 682 duiven, de 26e tegen 1120, de 47e tegen 2262, en 115e tegen 11516 duiven ben ik best tevreden. De duiven kwamen dicht op elkaar naar huis en met 15 minuten waren er 25 van de 28 thuis en op dit moment is er nog één onderweg. 

In de club pakt Peter Beentjes opnieuw de 1e plek en maakt er een dubbelklapper van door ook de 2e plaats voor zich op te eisen. Peter grote klasse!

Peter met in zijn handen de duif die vorige week de 1e en vandaag de 2e plek pakt.

 

Piet Baltus pakt de 3e plaats, Simon Durge pakt de 4e en 5e plaats, Gerrit de Boer de 6e en Martin Knap de 7e plaats, op de 8e en 9e plaats vinden we de koploper van het jonge duiven klassement Wim Geerlofs ( Wim pakt er 6 bij de eerste 23) en de 10e plaats is voor de Combinatie van der Aar.

Volgende week gaan de jongen naar Asse Zellik en voor de oude duiven staat Nationaal Chateauroux op het programma, het lijkt er op dat de wind in de loop van de week gaat draaien en wie weet krijgen we ’n vlucht(en) met windje mee, zal even wennen zijn………….

 

DUFFEL

 

Zaterdag 14 juli DUFFEL

De 11.516 duiven werden om 7.20 uur gelost onder prachtige omstandigheden.

Gelijk vorige week werden de duiven met lichte noorden wind lekker vroeg gelost en weet je dat de ‘snelste’ de 80 km p/u zouden kunnen aantikken.

In Heemskerk is het opnieuw Peter Beentjes die de vroegste heeft en als enige een snelheid boven de 1300 mtr haalt. Peter grote klasse, 2 weken achtereen de eerste en knalvroeg!! Gefeliciteerd.

Prachtige vlucht en de duiven kwamen prima want wanneer je er met 15 minuten 25 van de 28 in de klok hebt kun je alleen maar spreken van een geweldige vlucht. Zelf werd ik nog blij verrast toen mijn laatste duifje van Argenton (die ik graag terug zag) ook op de klep viel. Beetje voer in de krop dus die is verzorgd geweest, thnx!

De uitslag

vrijdag 13 juli 2018

#NIEUWSVANACHTERDEDUINEN#

 

#NIEUWSVANACHTERDEDUINEN#

Image result for mooi weer

Rustig weekje………………..

Deze week hebben we één vlucht en wel Duffel voor de jonge duiven. Bij ons is de mogelijkheid oude duiven mee te geven op de jonge duivenvluchten (X vluchten) en daar zal dit weekend wel veel gebruik van gemaakt worden. 28 juli is n.l. pas de laatste MF vlucht en je zult je duiven in de tussentijd toch aan de gang moeten houden. Bij mij gaan de ‘Dagfond’ duiven niet mee want die kunnen nu wel een weekje rust gebruiken, uiteraard ga ik proberen deze ploeg weer een beetje op de rails te krijgen. De touwtjes worden minder strak gehouden om vervolgens later het vuurtje wat aan te wakkeren. Totaal nog maar 3 oude duiven vluchten en het is alweer gedaan. Gezien de deelname op de laatste vluchten is het bij veel liefhebbers al over en uit en zit het oude duiven seizoen er op, misschien zijn de duiven daar al geselecteerd of erger hikt men tegen de beslissing aan, om de duivensport de rug toe te keren. Veel zal afhangen van het vervolg van het jonge duiven seizoen………..

Bij mij hebben de nodige duiven ‘figuurlijk’ hun ring in moeten leveren en zullen niet meer gespeeld worden, ze krijgen ook geen kans meer om op de natour hun kunsten te vertonen. Ik ga na de laatste DF vlucht direct het mes er doorheen halen om vervolgens wat koppeltjes klaar te maken voor de Natour.

Het is tot nu toe wel een jaar met heel veel vluchten ‘kopwind’, ook de jonge duiven hebben vooralsnog met deze omstandigheden te maken, mooi om te zien welke duiven het beste omgaan en van voren spelen onder deze omstandigheden. Voor het weekend is opnieuw noordenwind voorspeld en de temperatuur loopt ook weer een klein beetje op dus hopelijk kunnen de duiven vroeg los want dat is (mij) wel bevallen. (uiteraard moet het wel kunnen) Op wat langere termijn zien we dat de wind gaat draaien en wie weet krijgen we volgende week met staartwind te maken. 

De afgelopen dagen, de jongen voor de nalijn eens in handen genomen, een vreemdelingen legioen, daarnaast ook duiven van diverse leeftijden. Vooralsnog zien ze er prima uit en zijn ze gezond, er zitten nog enkelen in het hok die het luchtruim moeten gaan verkennen maar daar ga ik niet op wachten. Deze week begonnen de overige een stukje weg te brengen en de laatste zullen sprongen moeten maken.

Deze week waren er in het land weer veel jonge duiven africhtingen gaande en het lijkt wel een wedstrijdje “wie heeft ze ALLEMAAL thuis” met nadruk op allemaal, ik snap naar geen snars van, pas na de 2e of 3e wedvlucht is het kaf pas van het koren gescheiden, laat staan van de africhtingen. Ik las iemand die sprak over oriëntatie vluchten en dat vind ik een mooie benaming. Na 2 a 3 wedvluchten heb je wel duiven over die zich aardig kunnen oriënteren en begint de echte selectie pas want 75 % komt nog steeds alle weken te laat.

Deze week kwam ik contact met een Belgische liefhebber en we hebben de zelfde belangstelling om de duiven zo natuurlijk mogelijk te begeleiden ook “effectieve micro organismen” kwam ter sprake. Hoofdzaak is hoe krijg je de darmflora, van de duif, zo “gezond” mogelijk m.a.w. hoe voorkom je wat wij noemen Coli. Ook bij de mens is men door studie er achter gekomen dat de darmen met name de darmbacteriën oh zo belangrijk zijn, zelfs voor het menselijk brein. Duiven waar de colibacteriën aan de wandel gaan of op het punt staan dit te doen, ben je al op de eerste de beste africhting kwijt. Duiven die herstellende zijn, raak je alsnog kwijt, duiven die scherp blijven hebben een ‘tik’ opgelopen en zijn sportief gezien ook waardeloos. Het kan even duren maar ik kom er op terug want ik heb begrepen dat er in Nederland ook tophokken zijn, die dit “nieuwe” product uittesten.

Wat kunnen we zaterdag verwachten? Droog, zonnig en de temperatuur gaat oplopen met wederom wind op de kop. Onze duiven staan in Duffel en zijn ondertussen wel gewend aan een kopwindje, nu maar hopen dat er ook één van mij tussen al die snelle duiven in Heemskerk op tijd over de antenne gaat.