Jos Nijman

 

The Day After

Zaterdag stond voor de jonge duiven Asse Zellik op het programma, onze 4e wedvlucht, wederom prachtige omstandigheden met een beetje kopwind en voor de verandering nu eens met een beetje ‘west’ er in. De duiven werden om 8.00 uur gelost en kwamen prima naar huis. De verliezen zullen wederom minimaal zijn geweest. De duiven kwamen prachtig aanzetten en de meeste vielen direct op de plank, ze mogen nu al 4 weken gerust een paar minuutjes eerder aankomen maar ik zal het er voorlopig mee moeten doen. Tegen 10 19 duiven 44-54-64-73 en 12 van de 28 prijs, genoeg ruimte voor verbetering! 

Hierna was het wachten op Chateauroux onze enige Nationale DF vlucht en eerlijk gezegd heb ik er niets mee en mag het van mij bij één vlucht blijven. We konden via de diverse websites prachtig de aankomsten volgen en je weet dat met de wind op de kop, de laatste loodjes het zwaarste wegen. Om 16.49 kwam de ‘113’ aanzetten, uit de goede hoek en pats op de plank. In de club bleek ze de vroegste te zijn en pakt in de kring een fraaie 2e plaats achter een duif van Gerard Tervoort. Uiteindelijk pakt ze een fraaie 33e plaats in de Afdeling, een klassering waar ik tevreden mee ben. Complimenten voor Jan Kaman, die ze klokt als of het een vitesse vlucht betrof en de 1e in de Afdeling wint. In de club pakte ik naast de 1e plek ook de 2e 3e 4e 8e 10e 11e 12e en 22e In de kring 2e 6e 8e 12e 33e 47e 53e 61e en in de Afdeling de 33e NPO.

De ‘113’ heeft dit jaar nog niet gemist 14x mee en 14x prijs. Op de dagfond 5x mee en een fraai lijstje 33e-45e-47e-114e-152e NPO, heerlijk zo’n duif op je hok!

 

In de club wordt Asse Zellik gewonnen door Hans Baltus maar Hans wint ook in de CC en kring! Chapeau Hans, van harte gefeliciteerd!

Gerrit de Boer pakt de 2e plaats, Combinatie Weel de 3e, Nico van Duivenvoorde de 4e, Simon Durge 5-6-7e, Peter Nijman 8e, Wim Geerlofs de 9e en George van Brienen de 10e

 

In de club wordt Chateauroux gewonnen door Jos Nijman en pakt een fraaie serie 1-2-3-4-8-10, Cees Niesten 5e, Martin Knap 6e, Gerrit de Boer 7e en Comb Van der Aar 9e

 

Zaterdag 21 juli

 

Asse Zellik en Chateauroux

Chateauroux is onze enige Nationale Dagfondvlucht, tevens onze 5e en voorlaatste vlucht in deze discipline. Slechts 2217 duiven staan nog maar in concours in Afdeling 6, Nationaal ruim 27.000, (in 2017 nog bijna 38.000) cijfers voor de statistieken.

Verder staat Asse Zellik voor de jonge duiven op het programma, dit jaar onze 4e vlucht maar ook vorig jaar onze 4e vlucht, toen in onze kring 1595 duiven en nu net geen 2000. In de afdeling ruim 10.000.

In mijn club 99 duiven op Chateauroux, een 600 jonge duiven op Asse Zellik, alsmede een 160 oude duiven op de X vlucht. De afgelopen 3 weken zagen wij steeds een uitslag van de X vluchten op de compuclub maar deze is voor Asse Zellik niet meer aanwezig. Ben nieuwsgierig wat de reden is maar wie weet staat het er vanavond weer op.

De duiven zijn gelost in Chateauroux om 7.20 uur en Asse Zellik om 8.00 uur.

Later op de dag de lijst met tijden van PV Heemskerk.
Prachtige vlucht, gewonnen door Hans Baltus. Hans gefeliciteerd!

vrijdag 20 juli 2018

#nieuwsvanachterdeduinen#

 

#nieuwsvanachterdeduinen#

 

Vorige week een fantastische jonge duivenvlucht maar wat mij opviel was het tijdstip van lossen in Meer van de duiven van afdeling 8, best een beetje gewaagd wanneer er in theorie 11.000 duiven aankomen denderen. Theorie is gelukkig niet altijd de praktijk maar ik hoorde dat er duifjes in het oosten van het land zijn opgevangen. Wat ook opviel was de mail over het melden van de duiven op de sectorale en Nationale vluchten (MF en DF). In onze club waren we ook in de veronderstelling dat je alleen de eerste 3 aankomende duiven moest melden en dat zijn vaak ook 3 verschillende liefhebbers maar nu moeten we van ALLE liefhebbers de eerst aankomende duif melden. In de praktijk kan iemand op een zware vlucht 90 minuten tot 120 minuten na de eerst gemelde duif in de club (N.I.C.) draaien en pakt daarmee nog een staartprijs en die moet je NU dus melden volgens het regelement. Ben nieuwsgierig hoe lang de lijst wordt op Chateauroux.

Image result for chateauroux

Het laatste jong van de vlucht van zaterdag (Duffel) meldde zich zondagmorgen, afgevlogen maar nog in ‘goede’ doen dus die heeft goed verkeerd gezeten. Op zondagmorgen met een ploeg van zo’n 20 oude duiven naar Noordwijk om in te korven voor Numansdorp, een mooi lap vluchtje. De duiven kwamen hard aanzetten en met 3 minuten kon de klep dicht. Het was een weekend dat alle duiven in de mand hebben gezeten en dat je toch nog ‘vrije’ tijd overhield om andere leuke dingen te doen.

In Belgie zijn er ook liefhebbers die voorlopig genoeg vrije tijd hebben doordat er de nodige uitbraken van de ziekte van Newcastle zijn vastgesteld. Net in de tijd van de mooie klassiekers voor de oude en jonge duiven, wat zou ik balen, daar zit je dan met je hok vol gevaccineerde duiven, het hele jaar ben je ermee bezig en plots…….maandagmiddag werd Heemskerk ook plots opgeschrikt door een brand in ons duingebied, de brand werd opgeschaald naar groot, brandweerwagen uit de hele regio, bluswagens, blushelikopter rukten/vlogen uit mede door de enorme droogte werd het nog een klus om de brand onder controle te krijgen. Het is gelukt maar blijft oppassen met deze droogte. Over droogte gesproken, Ik las dat voor volgende week nog hogere temperaturen worden verwacht maar wanneer we echt dagen boven de 35 graden krijgen, ben ik snel klaar maar zover is het nog niet.

Ik ben blij dat we gelijk vorig jaar op tijd zijn gestart met het jonge duivenseizoen, die van ons krijgen hun vierde vlucht en hebben al 7x in de trailer gezeten, maar andere afdelingen zijn nog maar net begonnen en wat lees je……veel kommer en kwel en is er ook nog meer warmte opkomst.

Voor a.s. zaterdag lijkt de wind uit de noordwesthoek te gaan waaien, wanneer de duiven vroeg los kunnen, zal het met de warmte wel weer meevallen. Dinsdag zag ik het bericht voorbij komen dat de vlucht uit Marseille al op donderdag gelost gaat worden en wel omdat het vrijdag buien en onweer geeft. Nationaal Chateauroux zal sowieso vroeg los moeten, gezien de langste afstand in Nederland, daarnaast heb je nog de NIET zondag vliegers, laten we hopen op ‘mooi’ weer in de vroege ochtend. De jonge duiven staan in Asse Zellik en we zijn niet de enige, wanneer het kan zal iedereen vroeg los willen, de verkeersleiding zal zijn handen er vol aan hebben.

 

Succes allemaal………….