Het is weer zondagavond en dan kruip ik achter het Peceke om een nieuwe rondom te maken. In het kot gaat alles zijn gangetje en de jongen groeien ,,als kool op het land,, zoals de uitdrukking is. Vandaag zijn ze op een enkeling (7) na eraf gegaan met de duivinnen naar het weduwduivinnenhok en wachten daar op hun kopers.  Bij de kweekduiven komen er weer eieren uit en ik zag tot mijn verbazing dat ik op een enkele ring na door de eerste 60 ringen heen ben dus heb ik er nog 20 bijgehaald want ik heb er liever over dan tekort. De bedoeling is om zelf met ongeveer dertig jongen (alleen uit het kweekhok ) te gaan vliegen.

Er breken hier drukke weken aan, er is een nieuw tuinhuis gekocht en een jacuzzi en het zwembad moet worden gesloopt. Dus afgelopen week maar een goede zware (6,5 kilo) voorhamer aangeschaft en toen maar beuken op het beton. Nu nog 10 kub zand bestellen en dan eerst de plek waar het  het zwembad stond 25 m2 bestraten zodat daar de spullen van het oude prieel en de tuinset  kunnen worden neergezet, daarna het oude prieel afbreken en de plek bestraten 24 m2 waar het nieuwe tuinhuis komt.  Ook de looppaden rondom alles moeten worden herbestraat , plantenbakken aangelegd enz. Kortom een hoop werk en dan komt de komst van het nieuwe seizoen over enkele weken is feitelijk te vroeg. Het africhten enz komen een beetje in het gedrang.

Dus zoals ik al eerder zei zijn vanmorgen al 11 duivinnen met hun jongen naar het weduwduivinnenverblijf gegaan en vanmiddag was het al gelijk raak in het hok ,,de 696,, die bij Albertus Scheffer vandaan komt dacht ,,nu geen wijf meer dan ga ik toch links en rechts knokken,, met alle gevolgen van dien . Hij ziet er niet uit. Hopelijk zijn aan het einde van de week alle jongen eraf en zal het wat rustiger worden in het hok. Uiteraard wordt er gelijk bij de doffers weer dieetmengeling toegevoegd en met de lepel gevoerd.

De jonge duiven zijn deze week in de verduistering gegaan van 19.00 uur tot 8.00 uur en als ik vanwege andere verplichtingen eerder in de avond weg moet dan gaat de lamp aan die via de tijdschakelaar om 19.00 uur uit laat flippen. Er zijn nu 23 jongen voor eigen gebruik in het jonge duivenhok en ongeveer dertien ervan staan al in de lucht en amuseren zich kostelijk.

Van de vergadering van Afdeling 5 heb ik nog niets vernomen, maar die zijn altijd alleen snel als er geld moet worden betaald als een vlucht is uitgesteld dan staat de nieuwe prijs al op internet voor de duiven thuis zijn.

Ik zou zeggen tot de volgende rondom en een fijne week allemaal.


Kees Commijs

Postduivencoach.