We zijn weer een weekje verder in het jaar  en dus ook in duivenland. Dirk Verleun is weer thuis uit Sevilla had er geen groot succes maar heeft ondanks een knorrende maag van het slechte eten daar er toch met volle teugen genoten, en zo hoort het in het leven vanuit het negatieve, de positieve krenten plukken en er van genieten.

Zelf ook de laatste weken bakken stront over me heen gekregen en toch kunnen ze me niet afnemen  wat we het afgelopen seizoen bereikt hebben. Waar ze me wel in gesterkt hebben is dat je weet wie je echte vrienden zijn  en waar je in woord en papier op terug kunt vallen. Personen die je begrijpen en ondersteunen en dan krijg je vanzelf een harnas voor al dat kwaadaardige gelul achter je rug, klaar. Van de negatieve berichtgeving t.o.v. mij persoon  uit onze duivenclub hoor ik niets meer dus denk dat wat ik hoorde ook weer erg overdreven is dus het boert me eigenlijk helemaal niets meer en laat zeker de door ons ingeslagen weg er niet door beïnvloeden.

Begin van de week  keerde een rechtstreekse jonge duivin van Willem de Bruijn niet terug van de training, denk dat ze zichzelf heeft aangevlogen of een roofvogel heeft ontmoet, jammer maar ook dat is duivensport. Gelukkig zaten er nog wat duiven dus kon ik er nog een duivin uitzoeken en eentje met 30% prijs dus ook geen verkeerde en die heeft dus geluk.

Het is zoeken en ruilen op papier van de duiven en om leuke koppels te vormen en ik dacht er dus uit te wezen maar moet nu dus weer wat wijzigingen doorvoeren en er zal de komende vier maanden heus nog weleens kritisch naar de gevormde koppels gekeken worden. Bij de kwekers worden slechts drie koppels gewijzigd. Ingevoerd in het kweekhok is Schalie Willem (31) en deze wordt gekoppeld op Goudklompje ( Inteelt 03 Leo Heremans) ook de rechtstreekse Heremansdoffer en De jonge Froome gaan van duivin ruilen. De Heremansdoffer krijgt Willemien als ega en de Jonge Froome zal het in 2018 met de ,,kleine Sharon,, moeten doen. Niet omdat uit de Heremansdoffer en kleine Sharon slecht gekweekt was maar omdat het resultaat uit het andere koppel te wensen over liet vandaar de switch.

Ook heb ik deze week besloten in zijn geheel op kunststof broedschotels over te gaan, afgelopen seizoen had ik deze al bij de kweekers en dat beviel goed maar de ware reden ga ik u nu toevertrouwen. Schotels zijn de week na de laatste vlucht in een bad met veel chloor gegaan en hebben daar een dag in gestaan, zijn de andere dag goed geboend en met de hogedruk reiniger afgespoten. laten drogen en netjes in de kist opgeborgen. Toen ik deze week in de kist keek zaten ze helemaal onder de schimmel , dus weer in de chloor en boenen maar schotels zijn van poreus materiaal en ik zag dat je in de poriën toch schimmelresten als stipjes bleven zitten. Toen dacht ik aan het feit dat als er jongen in de schotel liggen de schotels ook wel een vochtig worden dus……En gelijk me conclusie getrokken , geen risico’s lopen en overstappen op kunststof. Misschien zie ik spoken en denkt elke lezer die postduivencoach wordt knettergek maar toch het is mijn idee.

Ondanks dat de duiven hier hard , erg hard , ruien trekken ze toch elke dag nog weg en dat is iets wat ik graag zie maar waar ik zeker geen conclusies aan verbind.

Iets wat mij verbaasd is dat de duivensport wel erg is veranderd t.o.v. vroeger. Men kweekte niet meer als het seizoen voorbij was , nu in 2017 gooit men nog dagelijks piepers op de verkoopsites en Multi media om wat centen mee te pakken, maar nog erger is dat men de jonge duiven die minder presteerde en dus uit selecteert en die vroeger door de man in een witte jas met een mand op zijn fiets werden opgehaald nu nog als ware kampioenen probeert te slijten bij de diverse verkoopsites. Niet de duivensport maar de zgn. liefhebbers zijn aan het verloederen. Uiteraard  heb ik het in deze niet over echte topliefhebbers die speciaal een ronde zomerjongen uit hun beste (kweek)duiven groot brengen , niet africhten maar in de winter te koop aanbieden om als kweekduiven te kunnen gebruiken om je hok naar een hoger peil te brengen, dat is een heel andere categorie.

Dit was het dan weer en ik zou zeggen tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Postduivencoach.