Het was me het weekje wel, druk en drukker. Alles gaat wat de duiven betreft wel het gangetje maar toch zijn er kleine dingen die erbij komen zoals het gereed maken en voorbereiden van de kwekers voor de winterkweek.  Ook is de vraag wanneer moet ik gaan koppelen en hoeveel risico loop ik om mijn voetringen op tijd te krijgen. Nu het laatste is inmiddels (hopelijk ) netjes geregeld en dat zal dan ook wel gaan lukken. Dus zal er morgen of overmorgen wel gekoppeld gaan worden. Afgelopen jaar waren veel jongen die goed presteerde geboren tussen de kerst en nieuwjaarsdag hier op het hok, dus gok ik daar maar weer op. Als ik de maanliefhebbers moet geloven dan zou een weekje later beter zijn. En ook dat zou kunnen maar ik hou vast aan mijn systeem wat ik al vanaf 1967 doe , gewoon winterkweek op het kantje af. 1967 was ook het jaar dat bij mij de eerste duiven op het toenmalige zoldertje kwamen en dus ook het eerste jaar dat er gekweekt werd , 1968 was het eerste jaar dat er met duiven gevlogen werd en ook een jonge duivenkampioenschap werd behaald in de toenmalige O.C.C. Dat waren leuke en mooie tijden.

Nu zijn we inmiddels vijftig jaar verder en de duivensport is veranderd , hard veranderd. Aan prestaties hangen tegenwoordig ook financiële genoegdoening iets wat ook weer de onderlinge wangunst en jaloezie aanwakkert tussen de liefhebbers. Successen worden je niet meer in dank afgenomen , zelfs misgunt.  Maar we moeten gewoon verder en zullen ook met dit soort dingen in de toekomst rekening moeten leren houden.

Momenteel zijn er links en rechts verkopingen van bonnen en duiven, zelf zou ik alleen duiven kopen als er echt bewijs is van de eigenaar dat de verkoop van de duiven op urgentie geval berust of dat een ronde jongen betreft die deze zomer speciaal voor de verkoop gekweekt zijn en dan nog zou ik onderzoeken of de liefhebber hard gevlogen heeft met de jonge duiven en niet veel verliezen heeft geleden want dan doe je zeker de beste jongen van je beste duiven niet weg. Zelf zou ik altijd voor bonnen kiezen met een vrije keuze uit de gekweekte jonge duiven, dan kan je de liefhebber van de geschonken bon nooit verwijten dat je een mindere treft want je bepaalde immers zelf jou keuze.

Deze week weer een ( laat) jong kwijt en ik beschuldigde de kromsnavel er al van en zei  ,, en dat is nummero drie,, maar de andere dag na een nachtelijke ingeving vond ik haar terug op het hooizoldertje onder een plak hooi, vermoedelijk was ze op vrijersvoeten gegaan en heeft de doffer bij het opvliegen een plak hooi over haar gegooid en zat ze klem. Maar alles is goed gekomen en als de kweekduivinnen van deze week gekoppeld gaan worden kunnen die laatjes uit elkaar. Tevens kan ik dan onze hoklijsten gereed gaan maken en de oude duiven zodra de kwekers over veertien dagen vast op hun eieren zitten laten enten vermoedelijk tegen paramixo/herpes.

Het hokje waarin altijd nog één of twee koppels kwekers zaten ga ik veranderen met de mogelijkheid om dadelijk bij het afspenen er direct vier jonge doffers in te plaatsen, lijk me wel leuk om met vier jonge weduwnaars te vliegen, is het proberen waard toch?

Aan tentoonstellingen hebben wij deze winter nog niet meegedaan en zullen dat deze winter ook niet meer doen, er is werk genoeg aan de duiven en de leeftijd gaat ook zijn tol eisen , straks kunnen we weer genoeg slepen met de duiven om ze in de club te krijgen. Ook zal ik niet meer behulpzaam zijn bij het manden laden en is het de beurt aan de jongere garden.

Voor degene die prijs hadden op de diverse tentoonstellingen , gefeliciteerd.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Postduivencoach.