We zijn alweer een weekje verder in het jaar en op veel hokken en ook hier zijn de winterjongen van de oude duiven  gespeend, raar woord omdat het op zich geen zoogdieren zijn die je wel afspeen maar bij de duiven noem je dit nu eenmaal zo.  Vijftien stuks gingen er hier tegelijk apart de dagen tussen uit het ei komen van de jongen was ongeveer 3 dagen en de oudste waren 21 dagen. Normaal gingen er wat duivinnen mee met de jongen maar daar is dit jaar vanaf geweken omdat deze alweer op een 4 tot 6 dagen broeden zitten.  Weet niet of ik er verstandig aan gedaan heb maar de tijd zal dit leren , sommige liepen piepend achter mij aan en bij het drinken moest ik echt met een gietertje boven de drinkpot het vallend water laten horen. Ook het voer  in de bak vinden moesten ze leren maar het kwartje is inmiddels bij allemaal gevallen en ze gaan al op zoek naar een zitplekje vanaf de grond omhoog en ik vermoed dat ze uit zichzelf zodra ze goed onder de vleugel gedekt zijn de weg naar de ren zullen vinden. Natuurlijk heb ik al vanaf 1967 duiven en natuurlijk weet ik hoe ik het geregeld deed maar je zoekt altijd naar betere methodes waar misschien meer rendement in de vorm van betere prestaties uitkomt. In deze probeer ik ze snel zelfstandig te laten worden door zelfredzaamheid aan te leren. Slaat misschien nergens op maar het kost me ook niets extra’s.

Nadal zijn derde ronde was ook onbezet maar ik heb er nu eieren van wat de stammoeder van het hok moet gaan worden de ,, Lady Bolt,,onder gelegd zodat eind deze week de ,,Lady Bolt ,, haar derde ronde kan gaan leggen. Zowel uit de Lady Bolt als uit Mister Bolt gaan er geen jonge duiven van het hok af, eerlijk toch. Deze duiven brachten het afgelopen jaar diverse kopvliegers en zelfs klein- en achterkleinkinderen brachten op de verkoop van gebr. Kat en zn. goed hun prijs op.

Bij goed weer gaan nu dagelijks de duiven los en alleen als er eigenwijze doffers zijn die niet één twee drie binnenlopen zijn de duivinnen de dupe en blijven dan binnen. Dat de doffers niet binnenlopen komt dat enkele ( die echt goed gevlogen hebben) nog veel binding hebben naar het jonge duivenhok. Als ik veel ruimte had met veel hokjes dan mochten duiven blijven in het hok waarin ze als jong werden afgericht. Dus met bv. zes hokafdelingen heb je die mogelijkheid, doffers A ,duivinnen A-B, Doffers B, Doffers C , Duivinnen C-D , Doffers D. dan heb ik het over vlieg hokken  en kan je steeds vier jaar vooruit. Duiven hechten zich dan makkelijker en beter aan het hok. Maar misschien heb ik het helemaal mis maar indien mogelijk had ik het allang gedaan daar ik zie hoezeer de jonge duiven nu nog naar hun oude onderkomen toe trekken.

Mooie brief met uit één zetting van de ringen leverancier deze week over de storing in de software die hij had ondervonden bij het fabriceren van de ringen alleen …. ik geloof er geen reet van en denk dat men in dit geval probeert de echte lading te dekken. Nu 21 Januari is het nog niet voor elkaar in het Nederlandse duivenland en blijft de vraag waarom er wel noodringen geproduceerd kunnen worden. Een producent die vier maanden nodig heeft om zijn product te kunnen leveren is een zeer slechte zaak en vraagt om vervanging.

Ook wilde mijn uitslagen nakijken op de afdeling 5 site maar dat lukt niet best , namelijk van samenspelen midden oost en midden west is niets meer te zien en krijg ik een error, de andere samenspelen zijn wel intact. Er wordt wat gestunt in onze afdeling maar nieuwe bezems vegen schoon maar of dit nu de bedoeling is ?

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.