Het was me weer het duivenweekje, tegenwoordig met het internet weet je redelijk een week van te voren wat voor vliegweer je duiven komend weekeinde je te wachten staat en dan zag je dat het een aardige NO bries zou worden. Dan ga je denken hoe je dit in het voersysteem moet gaan aanpassen daar de verwachting is dan dat het een pittige vlucht gaat worden. Uiteraard vermoed ik dat dit bij alle liefhebbers zo is maar als dan een inkorver tegen je zegt dat je duiven te licht waren dan vermoed ik dat hij over weinig verstand  over duiven in wedstrijdconditie beschikt. Ik heb nog nooit een vent van 150 kg de marathon van Rotterdam zien winnen, wel vaak van die magere zwarte mannekes uit Kenia of Ethiopie.  De spieren van je duiven moeten vol zijn maar niet hard wel soepel. Duiven vetmesten is voor de poelier maar voor de vluchten moeten er wel bouwstenen in om de prestatie te leveren en uiteraard de lucifer om dat proces tijdens de vlucht aan te steken. ik doe dat op mijn manier en hoe? Daar laat ik mij niet over uit. Goed luisteren bij forums en goed lezen van de diverse websites en wat je leest goed selecteren in, logisch, zou kunnen, daar heb ik wat aan. Dan toetsen op eigen hok en bij goed resultaat erin blijven volharden, uiteraard op een goed hok met de beste duiven die je hebt kunnen bemachtigen. En de een zijn budget is weer iets ruimer dan die van een ander, maar een dure duif is nog geen garantie voor een goede duif al geeft het aankopen bij succesvolle melkers meer kans op resultaat als aankopen bij een misvlieger met een grote mond over resultaten. Google altijd de liefhebber even voor je iets aanschaft, bekijkt de prestaties van de melker met zijn duiven in het grootste spelverband met de sterkste concurrenten en ga dan pas beslissen.

Zaterdag vlogen we Pointoise in de afdeling 5 met een N.O wind en om 8.30 uur los, de snelheid die de duiven maakte had ik vooraf goed ingeschat en het verloop ook. Een strak blauwe lucht met weinig thermiek, en hoe warmer het wordt hoe minder thermiek en hoe moeilijker het vliegen en oriënteren wordt, ik had een zeer vroege lossing gedaan met weinig ontzag voor de andere afdelingen want als je nu moet wachten tegen beter weten in op anders denkenden afdelingen of NPO dan bepaal je ook het lot van de duiven van jouw leden die je als LC zijn toevertrouwd. dus je moet gewoon eigenzinnig je beste keuze als LC bepalen.

Hier hadden we weer een zeer vroege duif maar binnenlopen ho maar en weer was het de jaarling duivin ,, Jesus ,, genaamd en kind uit de Lady Bolt, ze heeft naast vele andere prijzen inmiddels al een 2 — 6083, 88-3493 , 67–4285 en nu 35– 10995 weg. Maar de motivatie van de jonge duivin is nog niet oké, de doffer waar ze mee gekoppeld was is niet echt haar favoriet , de trek naar haar oude jonge duivenhok is nog steeds te groot, wekelijks verspeelt zij veel tijd en steeds gaat ze bij thuiskomst overal lopen kijken en wandelen over het dak van de bergingen waar Ienepien dan op klimt en haar als pigeondriver naar de rand stuur en haar dan aanzet om naar de plank met antenne te springen. elke week is het gewoon een spannende film waarin ik steeds gelatener wordt omdat je in deze wel probeert te regisseren maar wat zelden goed lukt , maar we blijven wel volharden, ondanks onze eigenwijze duiven. Ik denk niet dat die duiven eigenwijs zijn maar de echte goede motivatie gewoon ontbreekt dus zal deze melker we nog heel veel moeten bijleren cq lezen.

Maar na Jesus moesten we toch wel zeven minuten wachten en dan weer tien minuten dus inderdaad zoals verwacht een traag verloop met als het donker wordt nog drie duiven onderweg. Zondagochtend zat ,, de 694,, me al op te wachten en terwijl ik aan het schrappen was viel de blauw bonte duivin ,,Bony,, Nu zondagavond is alleen ,,De blauw witpen ,, de Slimste,, van 2014 nog onderweg. We wachten gewoon af en bereiden onze duiven voor naar de vlucht die komen gaat.

We viel vanochtend de 931 ofwel ,,De nieuwe Merckx,, genoemd een jaarling duivinnetje wat op de eerste jonge duivenvlucht in 2017 verspeeld werd vanaf Duffel. Ik verspeelde toen de eerste weken veel jonge duiven en nu bijna een jaar later valt ze weer in topconditie op de plank, in één keer naar binnen. En de vraag zal altijd blijven waarom is ze toen niet gewoon naar huis gekomen als je het na een jaar wel weet te vinden, vast gehouden , uit gekweekt, ik geef geen mening maar duivensport, Pfffft.

Tot de volgende rondom en komend weekeinde allemaal veel succes.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.