We zijn weer een week en een vlucht verder en het was me het vluchtje wel. Onze duiven moesten de afstand Fontenay sur Euro overbruggen dus ruim 450 km en werden daar gelost om 8.00 uur met een kalme ZO wind. Zelf had ik al geconstateerd dat hier in Rotterdam de wind westelijk was en hoorde van melkers uit het Zeeuwse dat hij daar iets zuidwestelijk was, dus een draaiende wind tijdens het concours is nooit bevorderlijk. Ook zou er een bewolking optreden in de middag. Blijf erbij dat de duiven er om 7.00 uur uit hadden gemoeten. Duiven vliegen nu eenmaal het liefst zo vroeg mogelijk ook als je ze zelf in de week in de ochtend thuis loslaat, ze trekken dan makkelijker weg.

Maar de snelheid die de duiven maakte had ik goed ingeschat al werd ik even onrustig omdat afdeling 6 vanuit Laon tegen de 1600 mpm maakte, hier op het hok maakte de  jaarling duivin 919 ofwel ,, Crazy Bolt ,, genaamd 1337,754 mpm dus ook deze keer een mooie prijs. Enkele weken terug zat ze ook al vroeg en als jonge duif tekende ze vorig jaar op Fontenay voor de eerste prijs. Crazy Bolt is een kind van de bekende ,,lady Bolt,, bij de gebroeders Kat & zn vandaan, gekoppeld en hoe kan het anders aan een doffer met het bloed van Willem de Bruijn.

En laat nu ook de gebr. Kat & zn vanuit Laon zeer vroeg pakken met een jong uit een kleinkind van de Hurricane van Willem de Bruijn, ook deze duif had al eerder een eerste in groot verband weg. Van deze berichten ken ik als duivenhobbyist genieten en koppelt dit dan gelijk terug naar de mentor. Het bloed uit die Hurricane lijn is inmiddels hier ook op het hok beland al begin ik me nu af te vragen of ik ermee zal gaan spelen. Spelen is mooi dat is onze hobby maar goede duiven kweken is belangrijker om daarmee weer goed te spelen. Goede kweekkoppels zijn de basis voor goed succes en met enkele goede speelduiven is het succes van korte duur. Een goed kweekhok is ook de basis dat je met spelen verliezen voor de toekomst kunt opvangen. Gebr Kat en Jannus gefeliciteerd met het succes en uiteraard Willem gefeliciteerd dat jij met je kennis van de basisvoorwaarden in de duivensport zoveel mensen het geluk in hun hobby laat beleven.

Deze postduivencoach krijgt vaak te horen dat hij teveel rommel aan zijn duiven geeft, een voormalig compagnon noemt mij altijd gekscherend ,, de giftmenger van Rotterdam,, of ,,de druïde van Rotterdam,, De duiven zouden door medicatie naar de klote gaan enz enz enz. Zou kunnen , maar waarom heeft ,,Bonte Hukkie ,, inmiddels ,,opoe,, genoemd, een bonte duivin van 2013 en inmiddels ongeveer 57 prijzen verdiend dit seizoen dan alweer 5 x prijs dus slechts 1 x mis. Het is de enigste duif uit 2013 en dus tevens de oudste duif die op de prijslijst van de RMO afd 5 staat vanuit Fontenay, waarmee ik wil aangeven dat sommige melkers gewoon maar wat voor zich uit lullen en altijd hun best doen om je af te katten. Ze gaan hun gang maar ze hebben er schijnbaar plezier in op om deze manier hun hobby te beleven.

Prachtig vond ik om te zien dat John Willems met 6 duiven mee deze allemaal op de lijst draaide met een mooie vroege erbij en zowel in de RMO , Midden Oost , midden en afd 5.  Ik vind het toppie. Met één of twee mee kan dit maar dan gaat het alweer moeilijker worden, in een zwakke club kan het ook maar om het te flikken in de pv Blauwe Doffer Rotterdam moet je van goede huize zijn , ehh maar dat is John ook zijn vader Maarten gekend hebbende als icoon in/van de duivensport.

Als tip op de vraag van enkele liefhebbers, het beste voedingssupplement in de duivensport is ,,zuurstof,,.

tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Racing Pigeon Whisperer.