Maarten Hakvoort

 

Dit weekend was dan de eerste jongen duiven vlucht die telt voor de afdeling, wil je dus hoge ogen gaan gooien in de afdeling dan zal je er vanaf nu bij moeten zitten in de afdeling 5 rayon rood.Ook zal je dan twee weken langer door moeten vliegen met de jongen want het kampioenschap voor het stedelijk samenspel leiden duurt nog twee vluchten en is dan klaar. Het kampioenschap voor de afdeling gaat nog twee weken langer door. De jongen duiven stonden deze week in Pt. St. Maxcence met een gemiddelde afstand van 343 kilometer voor het stedelijk samenspel leiden.
De voorspellingen voor het weer waren goed in de ochtend maar toch trok het aardig dicht en viel er hier en daar een buitje. Om 07:15 uur werd het startschot gegeven en konden de ruim 18000 duiven van afdeling 5 hun weg richting zuid Holland afgaan leggen. De wind was weer west/zuidwest dus konden we zomaar voor de tweede week oprij hoge snelheden verwachten. Ook was deze week dus de start van de natoer, een weekje later dan de bedoeling was maar ook hier zijn we nu begonnen. Tegenwoordig veel duiven op de natoer omdat een hoop liefhebbers niet inkorven met de jongen duiven vluchten maar hun jongen om een of andere reden alleen op de natoer spelen. De natoer duiven stonden op Duffel die nu wel telt maar bij de vitesse en jonge duiven niet. Om 08:15 uur werden de ruim 12000 duiven van Rayon Rood gelost en konden ze hun weg vervolgen.
Op PT. St. Maxcence dus een stuk minder duiven, een hoop liefhebbers zetten jongen terug omdat ze het niet doen of om zo niet een jong te draaien buiten de eerste 30. Ook als je voor het generaal er goed bij staat is het logisch dat je je kansen splits. Om 10:48 uur arriveert de eerste jongen bij de Combinatie W.Rietkerken & Zn en zijn hiermee hun directe concurrente voor het jongen duiven kampioenschap te snel af. De winnende duif is de 18-1029739 ‘’ DEBMAN’’ en maakt een snelheid van 1605 meter. De 739 is een Classic en doet dus goede zaken voor Nico, gekweekt door F.Ladan uit zijn beruchte lijn. Vader is de 13-1255808 rechtstreeks A M vd Rhee, Moeder is de 14-1879864 een volle zus van de 49 en komt uit Fer zijn President x First Lady.
De jonge duiven worden verzorgd door Nico Rietkerken en Willen Rietkerken doet de oude duiven. De Jonge duiven zitten op een hok van 5 meter, het hok kan eventueel verdeeld worden in 3 afdelingen waar nu ook gebruik van wordt gemaakt want de jongen worden op weduwschap gespeeld. De jonge duiven worden s, morgens uit gelaten sinds Nico vakantie heeft en worden twee keer per dag gevoerd. Het voersysteem bestaat uit 4 seizoenen voer van Patagoon,kippencorel,snoepzaad en Cardyzaden. Na de vluchten worden de duiven ontsmet met SA Mix van Nanne de Wolff en krijgen ze bij warmweer elektrolyten. Ook worden de jongen een keer per week gelapt in Rotterdam als het weer het toelaat. Op de dag kunnen de jonge gebruik maken van de ren waar ze natuurlijk graag in zitten en op zondag ochtend lekker in bad gaan. Dat de mannen er alles voor over hebben blijkt wel want ze zitten iedere drie weken bijna twee uur in de auto om met de duiven naar Nanne de Wolf te rijden. Helaas zijn ze dit jaar in het begin van het seizoen een hoop goede duiven verspeeld maar dat gaan ze wel opvangen want ze hebben dit jaar weer flink geïnvesteerd bij Enrico Doldersum.

Tot volgende week namens de Witte Duif.