Peter met kleinzoon

Na de tweede Dagfondvlucht wordt de trainingsintensiteit verhoogd. De duivinnen trainen dan ’s morgens een uur samen met de jonge duiven en ’s avonds wederom een uur, maar dan alleen. Het feit dat de jonge doffers na een paar weken de weduwen een beetje het hof maken, maakt Peter niets uit. Wellicht zorgt dit nog voor een beetje extra motivatie. Temeer daar de duivinnen in deze tijd vaak de oude doffers niet zien omdat die dan te driftig worden. “Het is een verandering van spijs die doet eten”. Het lijkt er op dat door de variatie in het systeem de duiven nog beter worden. Ten tijden van de jonge duivenklassiekers wordt dit systeem overigens ook toegepast om de jonge duiven weer even op te peppen.
Er wordt goed gekeken of de training niet uit de hand loopt. Ditzelfde geldt voor het spelen op de Midfond. Gezien de overvlucht kent Den Helder een ritme van 400 km de ene week en de week daarna 600 tot 745 km. Dit helse ritme is slechts voor enkele duiven weggelegd. De rest, de ruime meerderheid, blijft thuis en wordt op de tussenliggende zaterdag gelapt op een afstand van 45 minuten vliegen. Het afgelopen jaar is deze vliegduur wat ingekort en werd er gelost in Schoorl (een kleine 30 km) omdat er vaak sprake was van gewonden door draden of door roofvogelaanvallen. Peter noemt dit een zogenaamde snelheidstraining!

                                De o zo belangrijken klep


Het voer. Het voer is in het seizoen 2016 simpeler gemaakt. Vroeger mengde Peter alles zelf door elkaar, maar bij voorkeur voert hij uit een zak. Dit was in het verleden al makkelijk toen hij nog 24 uursdiensten liep want dan kon zijn vrouw Helma eenvoudig de verzorging overnemen. Tegenwoordig dient het gemak de mens. De keuze viel op de Championsmix van Peter Embregts, een basis mengeling die het hele jaar door gevoerd kan worden. Deze mengeling wordt dan vervolgens een beetje aangevuld met de NPO-mix van dezelfde liefhebber. Dit betreft wat klein voer.  
Ook krijgen de duiven zomer en winter een beetje vette mix. In het geval van de duivinnen is dit in het seizoen een beetje in het hoekje van het kleine hokje waarin ze zitten opgesloten. Deze mengeling bestaat uit 50% Beyers snoepzaad (de fijne mengeling) en de andere 50% bestaat uit hennep, gepelde zonnepitten, sesamzaad en Tovo. De duiven krijgen het hele jaar dit dieet hetgeen er in resulteert dat de reserves altijd gevuld zijn. Waarschijnlijk hierdoor pakt Peter op moeilijke vluchten altijd vroege duiven.
In het vliegseizoen krijgen de duivinnen bij thuiskomst wat klein zaad plus wat vers grit. Op zondag en maandagavond volgen ook stukjes kaas om sneller te herstellen! Oude kaas welteverstaan want hierin zit minder water en dus meer vet! In de week voor het inkorven krijgen de dames iedere dag meer dan voldoende pinda’s! “De voorwaarde is wel dat de training van een uitstekende kwaliteit is anders vetten ze te veel aan”!

       Het hok met zijn ingenieuze voliere spoetnik


Het water. In het seizoen zit er in de drinkbak alleen schoonwater behalve als er gekuurd moet worden tegen Het Geel of de Ornithoses en op warme zaterdagen wanneer er elektrolyten in het water zitten. Alle natuurproducten, waarover eerder gesproken werd, worden verstrekt over het voer. Dit voer wordt geconcentreerd aangemaakt omdat de duiven het niet zo graag eten en ze hierdoor toch voldoende binnen krijgen. Op dagen dat er wat “op het voer zit” wordt er “na gevoerd met schoon voer”.        
De road to Argenton! Het succes op Argenton in 2016 kwam bepaald niet uit de lucht vallen. De beste dagfonduitslag van het seizoen (niemand in Nederland haalde meer punten per duif op een dagfondvlucht)  was als het ware een aangekondigd succes. Al drie jaar is Argenton de beste dagfond vlucht van het jaar, de duiven zijn “afstandsgeschikt” en dit jaar moesten de duiven ook nog opboksen tegen een pittige Noordwesten wind. Een factor die voor de methode van Peter zeker geen nadeel is. Echter ook de voorbereiding voor Argenton is ieder jaar een beetje speciaal.
De week voor Argenton vlogen de duivinnen namelijk niet naar het zin. ’s Morgens samen met de jonge duiven ging het nog wel maar ’s avonds was de snee er vanaf. Ze vlogen tekort en niet hard genoeg. Reden genoeg om ze dan direct binnen te halen, een beetje te voeren om ze hierna nog even naar Schoorl te brengen voor een snelheidstraining. Dit gebeurde in de week voor Argenton drie keer! Zelfs nog op de woensdagavond voor de dag van de inkorving!

                        Winterkweek


Overigens was Peter in eerste instantie helemaal niet tevreden met de uitslag op Argenton. Bij het melden bleek dat vriend en grote concurrent Cees Nagel hem juist voor zat. Toen de aankomsten elkaar echter in hoog tempo opvolgden nam de tevredenheid zienderogen toe. Vooral toen bleek dat alle 12 dames zich ruim in de prijzen klasseerden. Een zeldzame clean sweep! Niet alleen in de regio Noord maar ook in de gecombineerde uitslag met de regio zuid. Niet helemaal toevallig waren tien van de twaalf duivinnen nauwe verwanten van Okidoko! De eerste twee waren zelfs directe kinderen (half zusjes).  
De jonge duiven. Tenslotte nog enkele woorden over het spel met de jonge duiven. Ook dit gaat deze uiterst gedreven melker goed af. Met kunst en vliegwerk worden er door veel over te leggen zo’n vijfendertig tot vijfenveertig jongen voor eigen gebruik gekweekt. Om makkelijker aan jongen te komen doet Peter dit jaar voor het eerst aan echte winterkweek!
Als de jongen eenmaal goed trainen en geconditioneerd zijn zodat ze in één keer op de klep vallen begint het wegbrengen. Hier wordt wederom veel werk van gemaakt. Steeds een klein stukje verder. Uiteindelijk wel vijftien keer. De junioren worden bij deze training altijd één voor één losgelaten. Het doel is om ze zoveel mogelijk zelfvertrouwen op te laten doen door ze als jonge duif al te leren om alleen te vliegen. Als de jonge duiven eenmaal goed thuiskomen wordt er deel genomen aan het opleidingsprogramma van de afdeling. De eerste vluchtjes dienen in principe om te leren voor de drie vluchten met twee nachten mand. Hierop wordt gepiekt maar dit jaar kwam de jonge garde het hele seizoen prima! De begeleiding van de jonge duiven op de drie vluchten waarom het om draait is identiek aan die van de duivinnen!

.

      Binnen aanzicht ingang van ren


Tenslotte. Uw verslaggever is al op vele hokken geweest maar nog niet eerder trof ik een dergelijke fanatieke melker. Peter haalt alles uit zijn kleine kolonie die huist op een al even zo kleine accommodatie. Eens te meer blijkt dat het de duiven zijn, die in combinatie met de melker het verschil maken. De concurrentie is gewaarschuwd want Peter Crans brandt nog steeds van ambitie..

                                Duivinnen in ren
Aalsmeer, Michel Beekman