Onderschatting en inschattingsfouten

Onderschatting en inschattingsfouten

Zondag 28 mei 2017. De klok geeft aan dat het nog ruim voor acht uur in de morgen is. In tegenstelling tot andere zondagen ben ik al wel even kort bij het hok geweest. Niet om te beginnen met de dagelijkse werkzaamheden omdat ik zoals bekend de buren niet te vroeg wil storen, maar om te checken hoe het met de nakomers was van onze eerste dagfondvlucht vanuit Gien. Tot mijn verrassing waren er 4 duiven gearriveerd van de 29 die nog achter waren.

Het viel mij gek genoeg eigenlijk mee dat er al 4 gekomen waren. En ja u leest het goed, er waren zaterdagavond nog 29 duiven achter. Van in het totaal 68 duiven die ingemand werden voor de vlucht vanuit Gien. Een bizar aantal na een vlucht onder, achteraf, bizarre omstandigheden.

Bizar moeilijke omstandigheden voor snelle duiven want onder de achterblijvers bevindt zich de hele ploeg duiven die mij de laatste jaren met name op de Midfond en de snelle Dagfond zoveel plezier deed beleven. Hieronder bijvoorbeeld de kampioensduif Midfond van Rayon F van het afgelopen jaar, al mijn eerste prijswinnaars in groot verband die nog op het vlieghok zaten plus een grote groep gewoon goede duivinnen die jaarlijks goed waren voor 12 tot 15 prijzen.

Allemaal nog onderweg om het mooi te verwoorden, maar ik vrees het ergste gezien de harde aflandige wind die er gisteren stond. De eerste foto’s van duiven onder de olie en foto’s van duiven op schepen geven namelijk aan wat er zich heeft voorgedaan. Ook de gaten tussen de duiven en richting waaruit mijn eerste en vooral latere duiven kwamen vormden al een duidelijke indicator van het feit dat de duiven, of in ieder geval een groot deel hiervan, weer boven zee terecht zijn gekomen.

Omstandigheden die op voorhand al in te schatten waren, helaas was bij mij sprake van onderschatting van de moeilijkheidsgraad van de vlucht. Ondanks dat ik op de inkorfdag uitgebreid de weersverwachtingen bestudeerde. Deze weersverwachtingen waren naar mijn, achteraf foute, inschatting niet zo dramatisch. Er werd voor de eerste 200 kilometer in Frankrijk een kalme Zuidelijke wind werd verwacht en dit in combinatie met het uitwijken naar het 60 kilometer Oostelijker gelegen Gien deed mij de conclusie trekken dat het niet zo’n moeilijke vlucht zou worden.

531 Kilometer met wind op de staart en de mogelijkheid tot een vroege lossing betekenden naar mijn inschatting dat het gros van de duiven voor het heetst van de dag thuis zou moeten kunnen zijn. Tenslotte deden het feit dat er geen tweede, korte, vlucht op het programma stond plus het feit dat dit het laatste jaar is mij besluiten “moedig” in te korven. Alle oude duivinnen uit het grote vlieghok behalve enkele notoire laatkomers en licht geblesseerden werden vol goede moed ingekorfd. Vooral omdat de duiven deze week voor het eerst dit seizoen aangaven in goede conditie te zijn. Ze trainden super. Op donderdagavond bij de training voor de inkorving vlogen ze uitstekend op tempo, torenhoog en met gemak een uur.

Het bleek een kardinale fout deze ploeg duiven te formeren. De omstandigheden bleken gisteren veel moeilijker dan verwacht. De wind blies direct vanuit de start vanuit het Zuidoosten en al snel op de rest van het traject veel krachtiger dan ingeschat. Ook de temperatuur liep sneller op dat voorspeld was op donderdag.  Omstandigheden die mijn driftige Midfondploeg duidelijk niet aankon. Door hun natuurlijke wijze van vliegen, op hoge snelheid, moeten veel snelle duiven een te Westelijke koers gevlogen hebben want anders kan ik het vluchtverloop niet verklaren evenals het feit dat er nu nog steeds geen enkele van mijn geroutineerde topduivinnen terug is.

Ook de aankomsten op eigen hok en in mijn directe nabijheid tonen naar mijn mening duidelijk aan dat een groot aantal kopduiven gisteren een foute koers volgden. Bij mij op het hok was het duidelijk de tweede garnituur die als eerste thuis kwam.

In de uitslagen viel wel op hoe goed de echte dagfondspecialisten en de overnachtfondspelers draaiden. Kennelijk zijn hun duiven beter geschikt voor deze omstandigheden, vooral van de overnachtfondduiven is bekend dat deze meer hun eigen pad kiezen en niet zo snel in paniek raken.

De vroegste duif werd voor de tweede achtereenvolgende week geklokt in Zandvoort. Dit keer was het Fred Spronk die de winnaar van het afdelingsconcours mocht begroeten. Zijn duif was “maar” 1 meter per minuut sneller dan de nummer twee, van Bas Thiele uit Velserbroek. Fred Spronk pakte overigens 3 vroege duiven want met 16 duiven mee waren ook plaats 4 en 57 voor hem (tegen 8.513 duiven). De derde plaats op het fictieve podium was voor Jan en Joke Kaman uit Wormerveer.

Jan en Joke Kaman

Jan en Joke toonden aan echte specialisten te zijn want waar bij anderen de aankomsten stil vielen klokten zijn gestaag door. Dit laatste gold ook voor een aantal overnachtfondspelers. Bij de eerste 100 duiven van de afdeling vind je een aantal mannen van de lange adem die hun duiven aan het inspelen waren. Bijvoorbeeld Gertjan Rigter, uit Ouderkerk aan de Amstel, die begon op plaats 48 en er 21 van de 83 indraaide of IJsbrand Kaptein, uit Akersloot, die klokte als 67e en van zijn ploeg van 79 er 33 in de prijzen had.

De vroegste duif per Kring:

Kring 1: Rob Schouten, Warmenhuizen – 1427 mpm

Kring 2: Ton Snoek, Volendam – 1378 mpm

Kring 3: Fred Spronk, Zandvoort – 1475 mpm

Kring 4: Jan en Joke Kaman – 1467 mpm

Kring 5: Henny La Grouw – 1439 mpm

OP EIGEN HOK

Hierover is het meeste hierboven reeds geschreven behalve de klassering en de toekomst.

De klassering was de slechtste in veel jaren op de eerste Dagfondvlucht. Ronduit laat, 62e in de Kring tegen 1729 duiven en slechts 11 prijzen.

Echter zoals al geschreven lieten de kopduiven het niet alleen afweten maar zijn ze op het moment dat ik dit schrijf nog niet thuis. De vraag is dan ook hoe het in de toekomst, dat wil zeggen de rest van het seizoen, verder moet. In het hok zitten feitelijk nog meer dan genoeg duiven maar het vet is wel van de soep als er zich vandaag en de komende dagen niet nog een paar topduivinnen melden. Alle duiven die terug gekeerd zijn of thuis gehouden werden zijn meerjarigen van de tweede garnituur of jaarlingen die nog niets bewezen hebben. Kortom als er geen wonder gebeurt is mijn rol op het hoogste plan in mijn laatste jaar voortijdig uitgespeeld. Zoals altijd afwachten maar weer …..

Tot volgende week,

Michel Beekman

P.S. Inmiddels is het 9:15 uur en staat de teller op -19. Ook zijn er 3 goede duivinnen terug. Hopelijk volgen er een meer ….