Woerden is een stad en gemeente in het westen van de provincie Utrecht en gelegen in het oosten van het Groene Hart. De gemeente bestaat uit de kernen Woerden, Harmelen, Kamerik en Zegveld.

Woerden stamt uit de Romeinse tijd, toen rond 41 na.Chr het castellum Laurium op deze plek werd gesticht, op een natuurlijke hoogte. Dit castellum was een legerplaats langs de noordgrens van het Romeinse Rijk, die gevormd werd door de Rijn, tegenwoordig de Oude Rijn. Laurium is in gebruik geweest tot omstreeks 270. Er zijn een aantal Romeinse schepen in Woerden gevonden, en een replica wordt sinds 2009 gebruikt voor rondvaarten. Een aanrader.

In deze mooie stad, waarin uw reporter ook naar school is geweest en zijn duivenmaat Paul vd Boogaard is geboren, gaan zij gezamenlijk naar de overwinnaar van St. Vincent toe.

Henk Gerritsen 71 jaar en in zijn werkzame leven altijd in de bouw gewerkt, in welke vorm dan ook. Al vanaf zijn 8e jaar in het bezit van duiven. Op deze jonge leeftijd kreeg hij van zijn vader zijn eerste duiven. Hij werd lid bij de duivenvereniging “Ons Genoegen” waar hij 33 jaar lid van is gebleven. Hierna vertrok hij naar de “Gevleugelde Vrienden”, de zuster duivenvereniging in Woerden. Dit is tevens het sterke ZLU-inkorfcentrum van de regio Woerden.

Henk had voor de vlucht vanuit St. Vincent 3 duiven ingekorfd. De uiteindelijke winnares ging als 2e van de lijst de mand in. Deze rode duivin, klein van stuk, met het ringnummer 14-1095287 verdiende deze plaats omdat ze voorheen al 5 keer mee was geweest op de overnachtfond en 5 keer prijs. Met deze 1e plaats bij SMN en 8e plaats van nationaal St. Vincent met 12.541 duiven in concours heeft zij haar plaats op het vlieghok meer dan verdient. Wat geweldig om zo’n duvin op je hok te hebben. Op de dag van aankomst had zijn vrouw ’s morgens tegen Henk gezegd dat er al duiven gevallen waren. Dit had zij al op de computer gelezen. Ja, dat zal wel zei Henk vervolgens, want hij dacht dat hij in de maling werd genomen. Echt waar zei ze, Peter van Sintmaartensdijk heeft er al èèn. Nou, dan ga ik nu naar buiten en als er dan èèn valt zit ik vroeg. Net op het moment dat hij dat zei en naar buiten loopt ziet hij een duif aankomen. En zag hij direct dat het zijn kleine rode duivin was. Daar is er èèn zei hij tegen zijn vrouw. Nu dacht zij dat ze in de maling werd genomen. Maar ook Henk had niet gelogen. De winnares draagt in het vervolg de naam van Henk zijn 5 jarige kleindochter “Liz”. Dit is ook de eerste en enige keer dat een duif van Henk een naam mee krijgt. Met deze overwinning wordt het seizoen 2018 behoorlijk goed gemaakt. In de afgelopen periode is Henk namelijk al 3 supers kwijt geraakt op de vluchten voorafgaand aan St. Vincent.

14-1095287 (Liz)
De vader is de 06-1120741. Dit is èèn van de duiven waarmee Henk is begonnen op de overnachtfond. Deze doffer stamt weer af van de 05-2200521 ( vader van 7 maal 1e prijswinnaars op de overnachtfond) van de bekende fam. Huizer uit Rhoon en een duivin van Jaap vd Kamp. Toen nog woonachtig in Woerden. Hierin zien we de “Marina” van Jaap staan die hij samen met Paul vd Boogaard gekweekt heeft. De “Marina” heeft zelf twee keer op teletekst gestaan.

De moeder van Liz is de 12-1617085, een duivin die Henk via een ruil met Paul vd Boogaard verkregen heeft. Dit is een 100% inteelt product. Want haar vader en moeder zijn broer en zus. Bij haar vinden we in de afstammeling de Misty van Paul terug, die in 2004 de beste overnachtduif van Nederland was. En verder zien we de Brutus diverse malen terug komen in de afstammeling. De Brutus is een product van kweekkoppel 2 van Paul. Wat zijn daar al vele goede duiven uit voortgekomen.

Henk begint het vliegseizoen met 25 koppels. Hiervan waren er dit jaar 13 duiven twee jaar of ouder. De rest van zijn vliegploeg bestaat uit jaarlingen. Hieruit blijkt dat hij streng selecteert. Hij speelt zowel de doffers als duivinnen op het nest. Bij het maken van deze reportage zat de winnares op een jong van ongeveer 12 dagen oud.

Vragend naar de medische begeleiding is Henk resoluut. De dierenarts zal van mij niet rijk worden. Ik geef nooit een kuur. Ik selecteer streng op gezondheid en degene die die met mijn systeem niet gezond kan blijven gaat eruit.

Bovenstaand las u het verslag van de winnaar van St. Vincent bij Marathon Noord in 2018. Henk Gerritsen een duivenmelker in hart en nieren. En met zijn hart op de goede plaats. Ik hoop dat hij samen met zijn vrouw nog lang van onze mooie hobby mag blijven genieten.

Pieter Vreeling