Door Anke Ouwehand

En zo zijn we alweer toegekomen aan de laatste middaglossing van het seizoen. Vanuit Cahors stonden 1148 duiven klaar om aan de terugreis naar Noord-Holland te beginnen. Na een dag uitstel werden de duiven op zaterdag om 13:15 uur gelost. De winnende duif in de Fondclub zou vallen op één van de verste afstanden, namelijk in Den Helder. En niet zomaar een winnende duif, maar eentje die al eerder de winst wist te pakken.

De winnende duif valt bij Aris Louwe op de klep om 9:30 uur op een afstand van 1003 kilometer en maakt een snelheid van 1336 meter. Deze winnares wist eerder dit seizoen al Agen op haar te naam te schrijven. Het moge geen verrassing zijn dat Aris deze duivin dan ook als eerst getekende in de mand had gestoken. In de eerdere reportage lazen we al dat de winnares een laat jong van 2013 is. De vader is afkomstig van Henk Blokker uit Den Helder en de moeder is een dochter van zijn Barcelonaduivin.

Over deze tweede overwinning van Aris en zijn winnares willen we natuurlijk meer weten en namen contact op met Aris om de felicitaties over te brengen.

Aris voert in de wintermaanden een gewone standaard mengeling van Mariman. In de zomermaanden voert hij ook Mariman, maar dan de betere soorten. De duiven die meegaan worden in de broedbakken bijgevoerd. De duiven die thuisblijven moeten het eten halen uit de bak. Ook worden de duiven die de mand ingaan bijgevoerd met onder andere snoepzaad en tovo (geen pinda’s).

Ook deze keer is de winnares op een jong van ongeveer 2 dagen oud ingekorfd. De duivin is een snelle legger en kon zo nog een keer op haar perfecte stand worden ingekorfd.

De zomerjongen gaan het volgende jaar de mand in en krijgen zo de opleiding die ze nodig hebben. Aris speelt ze dan wel gespreid over de vluchten, het hok is dus nooit helemaal leeg. Door te spreiden worden hele grote verliezen automatisch vermeden. Als tweejarige gaan ze voor het eerst mee op de overnacht en mogen ze hun talenten laten zien.

We willen natuurlijk heel graag weten wat Aris voor plannen heeft met deze topper, maar daar is hij nog niet helemaal over uit. Als je bedenkt dat de winnares zonder staart thuis kwam van Cahors en toch de winst wist binnen te slepen, dan zet je dat wel tot denken. Maar Aris geeft aan dat een goede vlieger niet altijd een goede kweker hoeft te zijn. Kortom, twijfel en nog eens twijfel. Gaat ze nog de mand in volgend jaar of gaat ze naar het kweekhok? Volgend jaar weten we het antwoord.

Bij de nachtelijke aankomst van Agen was het allemaal een beetje raar, maar dit keer heeft Aris er meer van kunnen genieten. Hoe mooi moet het zijn om wederom weer met dezelfde duivin de winst te pakken. Aris, geniet van deze geweldige overwinning en op naar volgend jaar!

Dan volgt de rest van het podium: Het zilver is voor R. van der Pijll uit Hobrede, die met zijn ‘168’ eerder al in het seizoen op Agen de 7e plaats pakte. Het brons is voor Gebr. Brugemann uit Assendelft die met een jaarling trots de derde plaats pakken.

Allen van harte gefeliciteerd!

DE TOP 10
1.
Aris Louwe, Den Helder 2. R. van der Pijll, Hobrede 3. Gebr. Brugemann, Assendelft
4. Henk Bos, Purmerend 5. W. Klaverstijn sr., Amsterdam 6. Gebr. Jacobs, Nes a/d Amstel
7. Th.B.W. Renting, Westzaan 8. Comb. Hensen- de Nijs, Velsen Noord
9. Peter Schellevis, Uitgeest 10. J. Bruine-de Bruin, Aalsmeer