Roger Casier

Een memorabel weekend .
Zoals gewoonlijk een drukte van jewelste om alle jonge duiven in de gepaste manden , en op tijd , in de gepaste lokalen te krijgen .
Daarna zou Agen naar huis komen . Gelost om 8 uur voor een afstand van 840 km naar Lissewege en wind op kop van bij de start .
Ik had al gepolst bij een paar deelnemers ...beetje voorzichtig ... Wat denk je ?  Gaan er thuis zijn vanavond ?
Eigenaardig genoeg waren ze overtuigd van een duif thuis te krijgen . Ik geloofde er niet in .  Tenminste toch niet waar ik woon . Ik rekende 14 uur vliegen aan een snelheid van 1000 meter per minuut . De grote vraag hierbij is : Gaan ze doorlopend vliegen en als ze rusten , hoelang gaat dat duren ?
en dus zat ik daar op mijn terras , zonder veel enthousiasme naar de hemel te turen in de hoop op een mirakel .
Een beetje na acht had ik op internet de eerste meldingen gezien in de streek van Arras en een mirakel bleef mogelijk ...
En dan de eerste Belgische meldingen rond halftien ...Dadizele ....Kortemark dat was opeens veel dichter bij huis !
En dan belde ik zoals gewoonlijk naar Kurt van de tandem Vergaerde- Denolf voor een stand van zaken en overleg ...Wat denk je Kurt ?  Het gaat moeilijk worden !
Ondertussen was ik al binnenshuis gevlucht want zelfs met een vest aan was het buiten niet meer te doen .
Een gure noordenwind  recht uit het zeegat . Je kon de zoute zeelucht proeven op je tong !

 
Hierbij een beeld van mijn bamboestruik
genomen rond 20 uur .
Bij windstil weer staat die kaarsrecht !!
Ik heb die trouwens in de helft vastgelegd aan het duivenhok want anders ligt die helemaal plat !!
Baah ..En ik zat daar dan in mijn veranda op 3 meter van de klep waar ze moesten vallen .
( Hier heet dat “ het slag “  of “ de  pier “  of “ de valplanke  “ )
En tijdens het gesprek met Kurt begon het te deemsteren en nam de onzekerheid toe . We vonden steeds minder woorden om elkaar op te peppen en uiteindelijk viel ik bijna van mijn stoel van  vermoeidheid na een zware dag en ik besloot een lekker  drankje te brouwen met wat ijsblokjes en oude jenever nadat ik Kurt slaap-wel gezegd had en tot morgen !
En ik nipte van mijn drankje en tuurde naar het klepje en het werd steeds donkerder en op den duur begonnen mijn ogen te tranen en moest ik mij meer en meer inspannen om iets te zien .
Mijn duifjes in gedachten . Waren ze nog aan het vliegen ? Ergens aan het overnachten rond de grens met Frankrijk ?  Moe gevlogen ? Uitgeput ?


Dat is het zicht op de " KLEP " zittend in mijn veranda .
Ik laat het schuifje op een kiertje staan zodat ik het gemakkelijk met één vinger  kan openen ....
Kwart voor elf . Pikdonker .
Ik had het schuifje van de spoetnik dicht gedaan omdat er , in een onbewaakt moment , geen duif  zou binnen wippen . Op de zware fond speel ik altijd manueel .
Het zal voor morgen zijn ,dacht ik ...en toen ...viel er iets op de klep . Ik dacht ...godverdomme , dat kan niet !
Het duurde een paar seconden voor ik het besefte ....
En ja !! Een van mijn duivinnetjes deed verwoede pogingen om haar hok binnen te dringen . Ik kan met geen woorden beschrijven wat er dan door je hoofd gaat . In 10 seconden vloog ik de veranda uit , naar buiten , de trap op , het hok binnen , schuifje open , duifje schrikt , vliegt weg naar de veranda ...godverdomme ...waar is ze ? Daar is ze terug ...ZE steekt aarzelend haar kopje door de dringels en ik sta te bidden ...” Komaan spring binnen !! “ En hup , daar is het verlossend geluid van de klik van de constateur . Het onbeschrijfelijke geluksgevoel , de zekerheid dat het je gelukt is  . Bellen naar het lokaal . Eerste aanmelding . Bellen naar Kurt . Anja neemt op ...Anja ...stamel ik ...en ze wist het onmiddellijk ...Jij hebt gepakt !! Ik heb inderdaad gepakt ...Gelukwensen , emotie ’s !
Later begint tot mij door te dringen welk een huzarenstukje mijn duivinnetje opgevoerd heeft . Moederziel alleen in het halfduister , beukend en vechtend tegen de wind , in de wetenschap dat de verlossing nabij is , de thuishaven bereikt .
Om jullie een idee te geven van de prestatie . Er was er maar eentje thuis in de regio , eentje van mij en dat bleef zo tot de zaterdagmorgen en toen begon het festival van de grootmeester ...Noel Peiren ....
Op 188 duiven aan de 35e prijs ,15 van de 19 ingekorfde op de uitslag ...
2-3-5-6-8-9-10-21-22-23-30-34-35 . Je moet er niet aan twijfelen .....Ze zaten dat van mij op de hielen .
5 minuten na de plaatsing op de site ’s belde Noël mij al op met gemeende gelukwensen .
Ik kreeg er zowaar de tranen van in de ogen !  


En om de zwaarte van de wedstrijd te omschrijven.... Bij de jaarlingen  wonnen mijn vrienden Vergaerde-Denolf  de 2 eerste  maar de prijskamp  geraakte maar niet afgesloten  . Op zaterdagavond waren er nog steeds 10 te kort om te kunnen afsluiten . Op zondagmorgen  liep er een jaarlingduivinnetje tussen mijn jonge duiven op het dak maar het wilde niet binnen komen . Ik had trouwens mijn toestel al binnen gedaan . Toen het uiteindelijk toch binnenkwam heb ik de ring mee gedaan naar het lokaal , vermits ik toch naar ginder moest voor de inkorving van Barcelona .
Het wint uiteindelijk op zondagavond nog de laatste prijs bij de jaarlingen !!
Het is straf dat ik er nog in slaag om prijs te winnen met een duif die een ganse dag buiten zit . Dat zegt toch genoeg .
De winnares , ondertussen CRAZY  LOVE gedoopt , is een dochter van mijn betreurde KLEINE ZWARTEN x GOUD VAN TIEST . Zusje van ARCHIMEDES  ( mijn eerste van Pau –342/2587 nationaal  ) +
Enkele  van die duiven van 2015 hebben eerst een jaar gekweekt of gediend als voedsters . Toen ik begon te beseffen dat ik veel te veel kweekduiven had heb ik ze opgeleerd in 2017 toen ze al twee jaar oude waren .
Crazy Love was daar bij !
Mijn grootste voldoening nu is de wetenschap waaruit BIJ VOORRANG  te kweken .
De lijn van KLEINE  TIEST uit een koppeling broer x zus  , inteelt op de “ 10 “ van Steketee , die een broer is van de moeder van de beroemde WITSTAART gekoppeld aan de lijn van het TRUTJE THEELEN .
Zij geven mij duiven die met de vingers in de neusgaten per tiental winnen op de zwaarste confrontatie ’s .
Ik heb nooit gedacht dat een eerste nationaal tot mijn mogelijkheden als kleine melker behoorde maar nu is dat veranderd . Als je top-10 kunt halen wordt veel mogelijk !!!


De hoofdrolspelers van Agen 2018 te Gistel en omstreken ....
Vergaerde -Denolf  en Noël Peiren
De gebeurtenissen uit Agen stellen mijn andere uitslagen op de snelheid in de schaduw maar daar ging het toch ook lang niet slecht .
Een probleem is wel om in drie lokalen mee te doen naar de top en daar niet altijd de duiven voor vind .
De goeie liggen niet voor het rapen of wat dacht u ?
Arras drieverbond  1314 jonge duiven  17-52-53-152-181-267-481-506 en  8 op 9
Clermont Aartrijke  532 jonge duiven   74-87-93-134-165-172   en 6 op 6  
Clermont drieverbond 925 jonge duiven 34-122-148-231-325-359-406-418-436-458-   en 10 op 19 .
( jonge duivinnen voor de eerste keer mee op Clermont )
Clermont St Andries 4 mee  , 2 prijsjes
Dat was het voor deze week .
Ondertussen stijgt de Barcelona – koorts . De hoogmis gaat beginnen .....
Ik heb er 10 mee . 9 duivinnen op 10 dagen broeden en 1 duiver .
( Een ouwe taaie van 2011 . Mijn Marseille ! )
Ook Nefertiti is voor de vierde keer mee . 3 ervaren duiven dus en 7 voor de eerste keer .
Het zal opnieuw zwaar worden . Heel zwaar .
Op zaterdag iets thuis krijgen is een hoopvolle wens maar geen zekerheid ....
Ik draag dit artikel op aan mijn naam - en dorpsgenoot , wijlen  Roger Vandycke . Hij was de eerste om mijn nieuwe hokken te bezoeken en mij succes toe te wensen .
We dronken samen een blonde Leffe  op de komende successen . Spijtig dat hij dit niet meer mag mee maken ...
Hij was een groot kampioen ....
mvg
Roger Casier