Zondag 1 april - Mistig -

Hadden jullie ook zo'n last van het slechte weer gister, zag er inderdaad echt wel uit om drie dagen vooraf de trainingsvluchten af te lassen, was een ramp geworden... Maar goed dat zulke misvattingen gelijk maar achter de rug zijn, nu amper iemand er last van gehad heeft, maar wel een afgang natuurlijk. Als het hele voorjaar er uitziet als gister, man dan heb je pas een mooie start van het seizoen. Ben wel benieuwd welke paniekgeest het aflassen en niet inkorven van een vlucht initieert? Hoe belangrijk vind je jezelf dan je een bestuur of LC zo kan overtuigen dat ze vluchten gaan pushen om af te lassen. Man kruip toch terug onder die steen, laat de sport met rust. Er is altijd een reden om af te lassen, maar door laten gaan is waar de sport om gaat, angst als raadgever, nee dank je. Genoeg daar over, mogelijk is er wat geleerd... voorlopig dan.

Rustdag vandaag, niet omdat het Pasen is of de april fools day, gewoon omdat er nog voetbal op tv is en de seizoenstart nog ver weg is. De ouden zitten gekoppeld, toch mooi om te zien dat er in de hele winter geen veer gegrepen is, maar vertel dat maar niet verder. Al eerder meegemaakt dat anderen dat niet zo goed kunnen verdragen, het verwijt naar mijn kop geslingerd met 'dus ik heb slechte duiven omdat ze gepakt worden?' Dat zei ik niet, ik zei dat de methode die ik hanteer bij mij wel werkt. Het eerste jong, en misschien wel al meer hoor, is wel verdwenen, ja die moeten er nog door, leren overleven. Ben je nu gerustgesteld? Gisteren de jaarlingen buiten, eerst meldt grote kromsnavel zich tussen het vliegend spul, en een paar minuten later de kleine kromsnavel, lees stootvogeltje. Beide niet vies van een hapje, beide met lege nagels terug naar huis. Niets stoers aan, wel blijven selecteren op de natuurlijke manier, naar buiten, naar buiten, naar buiten. Zelf om koffie gaan en niet tellen, gewoon je leger blijven aanvullen, een groot deel wordt als voedsel geboren, een klein deel als vooruitstrevend competitief wedstrijddier, statistisch niet aan te tornen.


Donderdag 29 maart - Sinne en wille -

Zo snel er weer iets van conditie op zit, heeft vast weer geholpen de hele winter, of toch tenminste het grootste deel van de winter blijven trainen. Of het goed is om ze nu al iets qua training op te voeren, geen idee, bij de buren zie ik de grote ploeg nog niet in de lucht staan, heeft ze nog op factor schraal staan vermoedelijk. Niet doorslaan bij een beetje warmte en kwetterende kleine vogeltjes. Eerste kievitsei werd al gevonden, zat bij toeval vanochtend naast de vinder, een duivenman uiteraard, blijkt toch wel veel aandacht voor te zijn, man had er bijna een hartbibbering van overgehouden, ook een vorm van spanning. Net als bij onze sport, bijna niet uit te leggen aan de buitenwereld, dan de moeite ook maar niet nemen, of juist dan wel? Het aanleveren voor de grootste eenhoksrace is vorige maand begonnen, de twee grote transporten staan voor de deur, uiterste best om de machine zo geolied mogelijk te laten lopen qua organisatie.

Morgenmiddag de ouden nog maar eens los en dan de ouden bij elkaar voor een rondje broeden. Vorig jaar zonder voorbroeden het seizoen ingegaan, je leest eens wat en wilt eens wat proberen. Had bij zuiderburen toch al eens mijn oren laten hangen naar het chaos systeen en vernomen dat het toch geen rozengeur bleek te zijn, weet nu uit eigen ervaring dat het hier ook niet gaat werken. Heeft mogelijk met totaal weduwschap of gewoon het soort, selectie uit voorgaande jaren te maken. Ik kreeg er geen of amper druk op, minder trek naar het hok, losse flodders, hoe ik het anders kan omschrijven geen idee. De resultaten waren er in ieder geval na, of gewoon naar. Wel jammer, kwam mij anders wel lekker uit, maar als het niet werkt, gewoon kappen. Dus de broedschalen in de week en poetsen maar weer. Eerste africhting al afgelast, jammer voor degenen die er klaar voor zijn, als het maar geen trend wordt, zachte heelmeesters...

Vliegploeg blijft tot eind april nog op de rustmengeling gevoerd worden, kwekers en jonge duiven op de superkweek, hou het simpel. Als eenmaal begin in te korven overschakelen op de drie eenheid - Start - Fond - Turbo, twee dagen, twee dagen, twee dagen + dag van thuiskomst. Speel je vitesse/midfond dan pak je Sprinter ipv Fond, en speel je vitesse/midfond/dagfond dan pak je Athletic ipv Fond, de Start en Turbo blijven op dezelfde stek in het systeem. Iets met een kind en de was...