Artikelen

 

Grondstof in de kijker:

tarwe

Tarwe is één van de meest gebruikte grondstoffen in ons bedrijf en wordt breed ingezet in bijna al onze dierenvoeders. Er zijn verschillende soorten en afgeleiden van tarwe. Zo gebruiken we voor de duivenvoeders specifieke 'witte tarwe'. Andere afgeleiden zijn: kortmeel, tarweglutenvoer, tarwenameel, tarwegluten, tarwekiemen, tarwezemelen, durum tarwe, gepofte tarwe, tarwevlokken, paneermeel, ...

Wist je dat...

 de tarwe die wij gebruiken, voornamelijk uit België of Frankrijk komt.

 tarwe gezaaid wordt van oktober tot december. De tarwe wordt geoogst rond juli-augustus. De opbrengst bedraagt gemiddeld 10 ton per hectare.

 tarwe rijk is aan zetmeel (60%), maar arm aan vet 1.5%).

 het eiwit (10.5%) een specifieke structuur heeft.

 tarwegluten(eiwit) sterk bindende eigenschappen hebben, waardoor het ook in menselijke voeding veel toepassingen kent.

 

 

Millet

Millet (Latijnse benaming: Panicum miliaceum) behoort tot de familie van de grassen en is ook gekend als gierst of rondzaad. Er bestaan veel soorten gierst: pluimgierst (meest voorkomend in Europa), parelgierst (wereldwijd het meest geteeld), trosgierst, vingergierst, etc. … in diverse kleuren: wit, beige tot geel, rood, grijs en zelfs zwart.





Belangrijke voedselbron

Millet is een zeer oude graansoort. Nog voor rijst zijn intrede deed, werd millet al in China verbouwd. Vooral in Afrika en Azië is deze graansoort nog steeds een belangrijke voedselbron voor de mens. Het is namelijk een belangrijke bron van eiwit, fosfor en vitamines B1, B2, A en C. Je kan het malen of in water koken.

Aandeel in graanproductie


In de westerse wereld heeft millet gaandeweg zijn vooraanstaande rol als graan voor humane consumptie verloren aan maïs, tarwe en gerst. Vandaag vertegenwoordigt millet nog slechts 1,5% van de wereldwijde graanproductie. In de meer ontwikkelde landen dient millet vooral als voeding voor kooivogels. Wist je dat Versele-Laga jaarlijks zo’n 15.000 ton millet aankoopt om in vogelvoer te verwerken? We importeren vooral uit Oekraïne, USA en Frankrijk.

Zuiders klimaat In het zuidwesten van Frankrijk teelt men millet vooral in armere, drogere gronden. Het inzaaien gebeurt in mei en de oogst hoofdzakelijk in september. In de eerste weken na het zaaien heeft de millet wat water nodig om te kunnen kiemen. Daarna verdraagt het de droogte vrij goed, niet onbelangrijk in zuidelijke regio’s. De plant wordt maximaal 1,30 meter hoog. Het rendement per hectare ligt tussen 3 à 4 ton. Ter vergelijking: voor tarwe is dit ca. 8 ton en voor maïs ca. 10 ton.