Artikelen

We  zijn weer een weekje verder in duivenland en de maand Oktober heeft haar intrede gedaan met een in mijn ogen lekkere dag met een zonnetje erbij, vanochtend eerst de duiven gedaan en daarna gezellig bij Koos en Phil op hun duivenonderkomen een bakkie koffie wezen drinken . Het is daar altijd gezellig en meestal staat het garant voor een paar prettige uurtjes. Ook worden er wetenswaardigheden over de ontwikkeling van de moderne duivensport met elkaar gedeeld , eerlijk en open zoals duivensport hoort te zijn met respect voor elkaar. Ik kijk altijd uit naar die ochtenden als ik naar de mannen gaat. Deze week had Teun zelfs het kampioenen overzicht van de club voor mij meegenomen en het zag er weer zoals een goede club betaamd perfect verzorgd uit. Ook een prijs voor de aangewezen duif was aan Teun meegegeven, dus ook dat is correct afgehandeld. Enkele dingen had ik echt niet op gerekend en dat was dat wij ook de beste jonge duif 2017 hadden met drie duiven in de top, wat aangaf dat we echt goed gevlogen hebben met de jonkies zoals denkelijk nog nooit eerder gebeurde.

Net even de prijspercentages van de door ons zelf gekweekte jongen achter de jongen die mogen blijven ingevuld en dan is de minste 22 % gevolgd door 27 % oplopend naar 73 % bij de blijvers van de oude duiven lopen de percentages van 21% tot 56% met de doffers betere percentages dan de duivinnen. Kortom ik kan zeggen dat de selectie rond is al bouw ik wel een reservekoppel in om eventuele opstekende doffer of duivin te kunnen vervangen. Mijn basisuitgangspunt van 16 koppels voor het programma blijft gehandhaafd onder ons motto,, beter kwaliteit dan kwantiteit,,.

De boost aan ons hok kwam vooral door de duiven die de lijnen van Willem de Bruijn  in hun genen hadden ( Antoon van de Burg , Everling & Zn, Gebr Kat & zn ) en dan vaak vanuit zijn Heremans duiven.  Ook de duiven van KC de Walden ( Henk Wiersma ) bevatten grotendeels de lijnen van Leo Heremans en in eentje van  de twee ( goede) doffers van Albertus Scheffer zat ook een lijn vanaf Reeuwijk. Ons uitgangspunt is dus geslaagd en ik volg dan ook graag de adviezen van de grootmeester uit Reeuwijk op want deze zijn eerlijk en voeren je als je wilt en de inzet toont naar een beter en hoger plan in de sport.

Ook op het gebied van de begeleiding werd er veel veranderd, er werd totaal over gegaan op producten die kruiden bevatten , alleen werden bij thuiskomst de duiven ontsmet  met een ontsmettingskuur. Verder geen gezeur meer. uiteraard wel in September de jaarlijkse paratyfus kuur.

Enten deden we vrij laat en zijn dat komend seizoen weer van plan. Denk dat we daarmee de coli uit het hok hebben kunnen houden als is dat niet te bewijzen maar wel mijn vermoeden.

Ook het verduisteren en bijlichten is goed bijgehouden en zal volgend seizoen hetzelfde zijn, wel zullen dan ook de oude duiven verduisterd gaan worden en bijgelicht iets wat dit jaar niet gebeurde.

Al met al het kampioenenboek doornemend kan ik stellen dat wij een goed verlopen seizoen op de nalijn (minder) en dagfond (slecht) na hebben doorgemaakt, hopelijk volgend jaar weer een stapje erbij zetten al zou ik tevreden zijn met een evenaring van dit seizoen.

Jammer is dat succes ook zijn schaduwkant heeft en dat ik daarmee zal moeten leren leven maar ik ga er vanuit dat echte vrienden altijd vrienden blijven.

Tot de volgende rondom.

Kees Commijs

Postduivencoach.