Artikelen

Als mens- en organisatieconsultant kom je soms wonderen tegen, zoals die keer dat ik door een groot buitenlands bedrijf de opdracht mocht ontvangen om een nieuwe sales manager te zoeken. Het moest iemand zijn met een hoge technische opleiding + aantoonbare werkervaring op het gebied van kunststofvloeren voor o.a. de chemische industrie in Nederland.

Oké, dacht ik dat is vast niet moeilijk, maar de werkelijkheid was wel even anders, want het bedrijf had al meer dan drie hoog geplaatste proefkandidaten versleten in 4 jaar tijd. Om een lang verhaal kort te maken. Ik ben in het bedrijf zelf gaan zoeken en kwam met een zogezegd ongeschoolde man van ver in de veertig aanzetten, die in mijn ogen wonderen kon verrichten in zijn nieuwe functie. Natuurlijk, stuitte dat op veel verzet en zelfs hoongelach uit de organisatie, alleen na enkele gesprekken met de directie kreeg deze man een eenmalige kans. Kortom, bij mij weten zit hij nog steeds op zijn troon als een van de meest succesvolle kommersanten binnen zijn vakgebied.

Nu terug naar de duivensportontwikkeling, waarover ik gisteren een enigszins gewaagde methode heb geïntroduceerd: de A-B-C-D piramide. Met als achterliggende idee om de mindere prestatieduiven de weg omhoog te wijzen. Onder het mom van: maak van een D-duif bijvoorbeeld een C-duif enzovoort. Ik vermoed vanuit de alchemie dat stress de belangrijkste factor is waardoor een wedstrijdduif met enkele 1 op 4 prijzen achter zijn naam niet de kans krijgt om zijn actieve vluchtcarrière te verlengen. Dus is de logische vraag: hoe verlaag ik deze onfortuinlijke stressfactor. Nou, voordat ik hier een mogelijk antwoord op geef, vertel ik eerst wat de hoofdoorzaak is van stress: in een D-duif komen de organische en anorganische zuren niet in balans. En bij een succesvolle 1 op 100 prestatieduif naar mijn mening wel.
Stress is een van de meest slechte zaken, die een wedstrijdduif kan meemaken, want het ontregelt de stofwisseling in de bijnieren, lever, alvleesklier en nieren. Dus luidt het tijdens de wedvlucht een terugval in van ondermeer: snelheid en concentratievermogen. Maar zodra we zijn stressniveau vooraf kunnen verlagen, moet het mogelijk zijn dat deze D-duif een voortaan beter prestatierecord laat zien. Ik denk dan aan de volgende stressverlagende supplementen over het voer:
- Stevia
- Koolzaadolie
- Vit. E + seleen
- Magere melkpoeder
- Een minimum aan gemalen pinda’s

Voor degenen die interesse hebben in spijsvertering en stofwisselingszaken: een duif die tijdens de vluchten zijn organische zuren niet voldoende in balans krijgt met zijn anorganische zuren. Die overprikkelt zijn maag- en darmwand, waardoor uiteindelijk de slechte bacteriën de darmflora doen dichtslippen met kleine hoeveelheden giftige ontlastingen. En hierdoor komen onvoldoende lichaamseigen aminozuren in de lever terecht, waardoor voornamelijk de galproductie onder druk komt te staan. Maar door een zekere verzoeting van het bloed zullen de goede bacteriën de overhand krijgen en de lever optimaal in functie houden. Met als gevolg dat de negatieve stressprikkels in de maag- en darmwand afneemt.

Nawoord: het idee om het bloed te verzoeten is terug te voeren op het belang aan glucose en glycogeen in de spieren. Mede daarom heb ik de zoetstof Stevia als eerste supplement opgenomen. De koolzaadolie is zeer rijk aan Omega 3 en daarmee een antioxidant die een cel beschermt tegen de aanwezige disbalans in het zuurorgaan de maag van een wedstrijdduif. De vit. E + Seleen is eveneens een krachtige antioxidant maar die beschermt op zijn beurt de maagwand tegen een tekort aan pepsine/aminozuur. Wat misschien wel een van de belangrijkste zaken is om onverzadigde zuren te verlengen in levensduur, waardoor de anorganische zuren als bv lichaamseigen boterzuur makkelijker in balans blijft met de organische zuren als zijnde het lichaamseigen mierenzuur. Magere melkpoeder doet enkel en alleen dienst om de eventueel aanwezige dierlijke eiwitten in een gestreste duif te kalmeren. En gemalen pinda’s zorgen voor voldoende plantaardig organisch zuur om hiermee de lever zacht en soepel te houden, want stress verhard dit meest belangrijke stofwisselingorgaan.