Artikelen

Zoals eerder door Pitts aangekondigd: de KBDB organiseert op woensdag 11 januari een persconferentie over de doping.

 

De leden van de nationale raad van beheer en bestuur nodigen u uit op een persconferentie die wordt gehouden in het kader van de doping. Deze persconferentie vindt plaats op woensdag 11.01.2017 om 15u00 in de KBDB-burelen gelegen te 52-54 Gaasbeeksesteenweg, 1500 Halle.

Voila, het is zover: op woensdag 11 januari - zoals eerder aangekondigd op deze site - houdt de KBDB de persconferentie waarin de hele problematiek door de bond én door dopingspecialisrten uit de doeken wordt gedaan.

Uit eigen eerdere berichtgeving: op voorstel van de WAC krijgen de drie morfine-gevallen geen straf opgelegd, ondanks dat er zowel in hun A- als het B-staal morfine is gevonden. Die uitspraak met uiteraard zeer ver dragende gevolgen lokt tal van reacties uit bij de liefhebbers. Daarbij wodt veelal uitgehaald naar de onbekwaamheid en de arrogantie van de KBDB-top. De roep om onafhankelijke wetenschappers wordt met de dag groter. In dat verband zijn er veel vragen bij de werking van de WAC, die althans volgens de vele reacties, te veel commerciële bindingen om onafhankelijk en objectief te oordelen over deze materie. Dat de liefhebbers vooral bekommerd zijn om hun duivensport, is de leidraad van de massa reacties. 
Bij de doorsnee liefhebbers klinkt het zoals al maanden wordt voorspeld: die mannen hebben alle mogelijke middelen zowel juridisch als wetenschappelijk (maanzaad in Matador), uitgeput om hun gelijk te halen. Het staat bovendien vast dat er nog meer morfine-gevallen waren, maar die werden na de eerste heisa om de drie bekende tenoren, al snel met de mantel der liefde bedekt.

Bij de KBDB is er zoals gebruikelijk geen communicatie voorzien. "Voor wat de doping betreft kan ik u verzekeren dat we niet over één nacht ijs zijn gegaan, We hebben beslist om alle dopinggevallen op hetzelfde tijdstip uit te spreken," schrijft de nationale voorzitter in het Bondsblad."  
In de zaak van atropine en scopolamine adviseerde de WAC dan weer wel schuldig. De uitleg zou wetenschappelijk onderbouwd zijn: de verhouding atropine/scopolamine ligt hoger dan bij gewone contaminatie (o.m. mogelijk via Wolfskers). Daardoor is Olivier Poussart uit het Henegouwse Vaulx-les-Chimay helemaal de kop van jut na zijn nationale zege Bourges I bij de jaarse, tevens snelste van in totaal 39.620 duiven in de eerste nationale race van 2016. Hij krijgt een schorsing van 36 maanden waarvan 12 maanden effectief en 24 maanden voorwaardelijk, en een boete van 2.500 euro. 

 

Bron Pitts be