Artikelen

Ter kennisneming vindt u onderstaand de brief welke de Olympiadecommissie gepubliceerd wilde zien in " Op de Hoogte " alsmede " Het Spoort Der Kampioenen " van afgelopen weekend Echter door censuur vanuit bestuur N.P.O. zien wij ons genoodzaakt langs deze weg de Nederlandse liefhebbers van e.e.a. kennis te laten nemen.

Met vriendelijke groet,

Olympiadecommissie

Weeffout in uitzending sportduiven Olympiade Brussel Sinds jaar en dag werkt de Olympiadecommissie onder verantwoordelijkheid van het bestuur NPO en bestaat de commissie immer uit leden van de Nederlandse Groep van Keurmeesters van Postduiven. De taak van de commissie is om voor elke Olympiade zowel de standaard- als de sportduiven te selecteren.

De standaardduiven worden altijd in twee rondes geselecteerd: een voor- en eindronde. De laatste daags voor de keuring op de Olympiade.

De selectie van de sportduiven vond tot aan dit jaar plaats door individuele schriftelijke opgave aan de Olympiadecommissie. De toetsing van de prestaties van zowel de standaard- als de sportduiven vond plaats aan de hand van de afgegeven uitslagen, die steeds moesten voldoen aan het gestelde in Wedvluchtreglement NPO. Bij elke inzending werden er als gevolg hiervan enkele uitslagen terzijde gelegd. Als voorbeeld: een duif werd als 1e opgegeven van de totale afdeling, terwijl op die vluchten de afdeling in Noord en Zuid verdeeld was. Er was dan vaak wel een geheel/gedeeltelijke uitslag van de totale afdeling, maar deze werd niet als officieel aangemerkt. Temeer ook, omdat uit deze uitslag geen dienst deed voor berekening van enig kampioenschap.

Selectie sportduiven door Compuclub

De selectie van de standaard duiven voor de Olympiade Brussel vond/vindt op gelijke wijze plaats als bij voorgaande Olympiades. De selectie van de sportduiven voor de Olympiade 2017 is in overleg met bestuur NPO in handen gelegd van de nationale rekenaar Compuclub. Wel was het mogelijk daar uitslagen aan toe te voegen, die niet door Compuclub zijn berekend. In enkele gevallen is hier ook gebruik van gemaakt.

Fout in definitieve uitslag

Nadat de definitieve uitslag van plaatsing van de sportduiven Brussel bekend was gemaakt, werd door de commissie ontdekt dat Compuclub in de klasse G:

jaarlingen de duif van Hok H. te H. berekend had met drie uitslagen van wedvluchten, die niet voldoen aan het gestelde in het wedvluchtreglement NPO. Na herberekening met vijf geldende uitslagen komt de desbetreffende duif op een coëfficiënt van 9.293 en belandt op plaats zes. De Olympiadecommissie heeft bestuur NPO daarvan op de hoogte gebracht bij schrijven per mail op 23 dec. ll..

Besluit bestuur NPO

Nadat het bestuur NPO bij monde van hun voorzitter M. v.d. Kruk en lid J.

Voorn de Olympiadecommissie in deze gehoord heeft op 12 jan. jl., heeft het bestuur NPO ons meegedeeld, dat zij op dezelfde avond unaniem besloten heeft om de duif van Hok H. te H. te handhaven op de gepubliceerde definitieve uitslag op plaats twee met de motivatie: de FCI hanteert andere/geen reglementen betreffende de uitslagen dan de NPO.

Onverkwikkelijke zaak

De Olympiadecommissie heeft alle schriftelijke en telefonische reclames/vragen inzake uitslagen Olympiade 2017 beoordeeld naar het wedvluchtreglement NPO. Daardoor zijn verschillende reclames niet gehonoreerd. Een deel van deze reclames is door ons door het recent besluit bestuur NPO achteraf onterecht afgewezen. Bovendien als voor de berekening en mogelijke opgave van uitslagen bekend was geweest dat het wedvluchtreglement NPO t.a.v. uitslagen niet geldt voor de Olympiade 2017, dan was er zeker een andere uitslag geweest in de categorie sportduiven.

Voor ons als commissie een onverkwikkelijke zaak.

Verantwoordelijkheid

De Olympiadecommissie heeft in haar eerder genoemd gesprek met delegatie bestuur NPO hen nadrukkelijk gewezen op hun consequente aanpak in deze over vele jaren en de mogelijke gevolgen van het afwijken van het wedvluchtreglement NPO.

Bij de Olympiadecommissie zijn de reglementen FCI betreffende de uitslagen niet bekend. Overigens de beide aanwezige bestuursleden NPO waren ook niet op de hoogte. Om eenduidig, rechtvaardig en objectief naar iedere liefhebber te kunnen handelen is door de Olympiadecommissie steeds gekozen voor de uitslag zoals beschreven in Wedvluchtreglement van de NPO.

Dat het bestuur NPO daar met hun besluit nu van afwijkt, betreuren we ten zeerste, verwerpen we en we nemen daarvoor geen enkele verantwoordelijkheid.

De Olympiadecommissie,

Aike Jan Veninga

Wout de Vries

Theo Hutten