Artikelen

Topdrukte op de TopPigeons.nl site
Het is nog topdrukte bij TopPigeons dus is er zoals altijd in deze periode nog weinig tijd voor de eigen duiven. Er zijn dit veilingseizoen weer veel prachtige veilingen geweest, boordevol topaanbiedingen en met mooie prijzen. En er zijn de komende twee maanden nog een flink aantal op komst. Mijn tip is om daar extra op te letten omdat er in februari en zeker maart extra kansen zijn om voor zeer redelijke bedragen topmateriaal aan te schaffen!
Ik moet zeggen de vele geselecteerde aanbieders komen met prachtige duiven van extra komaf. Meestal prima gebouwd (vaak is dit erg subjectief en niemand kan erin kijken, ook hebben jonge fondduiven vaak wat tijd nodig om duif te worden) en wat heel belangrijk is in goede conditie. Een goed selectie van het aanbod en aanbieders (bijna allemaal topspelers) werpt zijn vruchten. Deze aanbieders begrijpen donders goed dat wil het blijven duren dat uiteindelijk maar één ding telt. Tevreden kopers die slagen met hun aankopen.
Momenteel is er een geweldige verkoop van Benno Kastelein boordevol Jellema en Beens duiven. Nauwelijks meer aan te komen zo kort in de lijn en zo dicht bij de toppers. Afgelopen zondag was er een druk bezochte kijkdag waar vele geïnteresseerden acte de presence gaven. Waaronder vele topliefhebbers! Een veiling boordevol klasse duiven, daar was iedereen het wel over eens. Met vele unieke kansen om uw fondkolonie sportief en commercieel een boost te geven!

Het winterseizoen; fondsnippers, vele mooie prijsuitreikingen, Jan Ouwerkerk en Rik Ros, Forums en Ronde Tafel met Arjan Beens

Traditioneel ben ik zelf ook weer druk geweest om op verschillende uitreikingen mijn gewonnen prijzen op te halen en nog belangrijker lekker bij te kletsen met vele sportvrienden. Regelmatig werd ik daarbij aangesproken op het feit dat er geen Fondsnippers meer verschenen. Ooit eens begonnen op de TopPigeons site en ook een periode in het Spoor heb ik dit zo’n kleine 10 jaar gedaan. De laatste jaren ontbrak het aan de tijd maar ook wel een beetje aan de zin om dit nog frequent te doen. Toch is het leuk om te horen dat er toch veel mensen waren die deze Fondsnippers erg op prijs stelden. Gezien de huidige problematiek in de duivensport en dat het wellicht nog in een behoefte voorziet heb ik besloten om toch weer met enige regelmaat een Fondsnippers te schrijven.
Hoewel het in deze drukke periode van mijn bedrijf TopPigeons het onmogelijk is om alle uitreikingen te bezoeken ben ik toch weer meerdere malen op pad geweest. In dat opzicht was het voor mij weer een boerenjaar. Veel mooie bokalen gewonnen en eerlijk is eerlijk best weer trots op! Uiteindelijk een bevestiging dat je goed bezig bent en vooral dat je goede duiven onder de pannen hebt . Het ZLU weekend hoort daar natuurlijk standaard bij en dat is een prachtige gelegenheid om vele sportvrienden te ontmoeten en weer gezellig bij te kletsen. Zo hoort het ook. Prima georganiseerd en als hoofdsponsor van het 1e Prijswinnaarsproject en de ZLU Fondspiegel weer ruimschoots de aandacht gekregen. Dit jaar ook naar de FBZ en Afdeling 5 geweest. Prima georganiseerd, gezellig en aandacht voor de winnaars. Bij Afdeling 5 kan je zien dat er een andere wind waait. Afgelopen zaterdag stond het bezoek aan St. Noord en Zuid Holland op het spel. Een machtig fondbolwerk, zeg maar de ZLU van het westen (40% van de liefhebbers en duiven) waar ik gehuldigd mocht worden als 1e Keizerkampioen ZLU 2016. Op een prachtige locatie in het Groene Hart bij Oud Ade heeft het SNZH bestuur olv Michel Verweij prima zijn best gedaan om iedereen in het zonnetje te zetten. Leuke locatie, hapje drankje, goede zanger. Wat wil een mens nog meer. Persoonlijk vond ik het erg leuk om good old Jan Ouwerkerk weer eens te spreken. Nog altijd bij de kampioenen. Groot respect voor die man en let op mijn woorden ook zijn schoonzoon Rik Ros komt er weer aan. Na jaren van andere prioriteiten gaat hij weer wat meer met de duiven bezig.
Ook heb ik 1 x opgetreden als Forum voorzitter (doe ik ook niet veel meer) bij de Fondclub Utrecht en daar een prima avond gehad met de interessante forumleden Jan Eskes, Tim Hage en Paul vd Boogaard. Binnenkort ( vrijdagavond 17 Februari) in mijn eigen club een Ronde Tafel gesprek met Arjan Beens. Het fondkanon met de uitgesproken mening uit Genemuiden. Baanbrekend op de fond. Na Frans Bungeneers – Bas verkerk de 3e absolute topper die we in zo’n setting aan tafel krijgen. Doe er uw voordeel mee!

Nog rust op de eigen hokken
De duiven zitten op de eigen hokken rust en op rantsoen. Ze vliegen niet uit en deze maand is bedoeld om weer terug te gaan naar de natuur. De duiven wat harden en ook door krap voeren alles eens op te schonen (darmen). Zoals Ko van Dommelen altijd zie. Een huis bouw je op vanaf een goede fundering. Forme bouw je op vanaf de basis. Daarbij komt dat voor ons spelletje de forme er moet zijn in de periode van 6 weken van medio juni tm eind juli. En dat vereist geduld en een plan en planning. Tevens vinden in deze periode de entingen plaats. Dit jaar Paratyphus (zoosal) en paramyxo. Het is de kunst vind ik om zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven en de periode buiten het vliegseizoen na de rui te gebruiken om je duiven te harden. Ja en dan valt er ook wel eens een enkele duif af maar alles wat niet tegen zo’n regime kan is ook niet bruikbaar voor de zware fond.
Duivenspel op nivo blijft een selectiespelletje. Elke dag weer blijf ik zoeken naar duiven die niet aan mijn standaarden voldoen (gedrag, bouw, gezondheid en prestaties). En alleen met sterke vogels die tegen een stootje kunnen kan je naar het front! Tenminste dat is mijn mening.
Met 15 minuten per dag aandacht houd het nu dus wel op hier en ze zitten op 1x matador rust per dag met dagelijks ver grit soms met wat kiezel. 5 dagen in de week schoon water. 2 dagen per week wat Vior van BIFS (aanzuren van het water). Over het voer 1-2 x in de week wat eigen mengsel (knoflook, ui, jenever) met biergist. Aangevuld met wat allerhande, snoepvoer en sinds deze week ook weer de TopPigeons Pe korrel. De hokken zijn zo open mogelijk. De duiven hebben rust en de baas ook! Volgend week wil ik starten met ze af en toe eens los te laten en op de bakken te zetten. De 1e koppelingen zijn gepland rond 12 februari. Hiervoor zullen ze een week wat eiwitrijker worden gevoerd en ook weer sedochol en APF over het voer krijgen.
Omdat ik ervan overtuigd ben dat er een geweldige lichting zit van 2016 zal dit jaar de aandacht hier primair op zijn gericht. Zij zullen hun plaatsje moeten krijgen op het oude duivenhok en een mooi oefenprogramma te draaien. Waarschijnlijk zullen ze in 3 afdelingen worden gehuisvest en komen de resterende oude duiven in 2 afdelingen. Er zijn weinig hokken beschikbaar voor vroegere jonge duiven dus in het begin van het seizoen zullen er niet veel voor mezelf worden gekweekt. Later in het seizoen komt er nog een ronde in het duivinnenhok. De meeste jongen voor eigen gebruik zullen uit specifieke Barcelona koppelingen komen.
In het jubileum jaar 2018 van de ZLU en de jaren hierna hoop met de prachtige 2016 lichting te knallen. Met de beperkte oude ploeg zal er gegaan worden voor een dagsucces. Anders dan anders maar dan ook wel lekker om eens wat meer ontspanner aan de slag te gaan.

Zorgen om de sport maar ook om mijn sport het fondspel.
Als ik alle commentaren zo lees maak ik me wel een beetje zorgen en is het me eerlijk gezegd niet geheel duidelijk waar de NPO op aankoerst. In het Spoor las ik wat over de route en de organisatievoorstellen. Mooi op papier gezet maar papier is geduldig. Ook de nodige conflicten rondom invliegduiven – Olympiadecomissie. Nu gaan veranderingen vaak niet zonder slag of stoot maar toch jammer dit. Zeker op dit moment waarop de neuzen één kant op moeten staan en krachtig leiderschap vereist is. Wie er nog niet van doordrongen is dat de duivensport aan het randje van het ravijn staat moet echt wakker worden. Dat er ook gesaneerd moet worden en dat verschillende partijen moeten inleveren is ook wel duidelijk.
Wil het echt wat worden dan moeten de kiesmannen zsm aan de kant (let op persoonlijk heb ik niets tegen deze mensen maar een getrapt beslissingsmodel werkt niet meer in "crisistijd") en moeten de spelonderdelen mede blauwdruk maken voor hun eigen spel en sportplezier. (Die ligt al voor 90% in de la trouwens, Vlucht naar de toekomst!!) Fond moet echt los getrokken worden van het programma en er moet zsm een commissie worden gevormd met invloedrijke fondspelers die hiermee aan de slag gaan.
En op korte termijn moeten die zaken die plezier en gemak opleveren niet rucksichtlos afgebroken worden als er geen goede alternatieven zijn. En er zijn veel goede dingen in de duivensport en die moet je zoveel als mogelijk is in stand laten. Ze hebben in de praktijk hun waarde bewezen!
Uiteindelijk draait het om kwaliteit, sfeer, beleving en trots zijn waarmee je bezig bent. Je moet er bij willen horen en daarom moeten we oppassen dat het allemaal niet te technocratisch wordt maar dat het mensenwerk blijft! Wie wil er bij een sport horen waar het ene conflict het andere conflict inhaalt en waar op sociale media zonder enig respect en schaamte de meest lompe grove dingen te lezen zijn. Ik niet in ieder geval.

Piet de Vogel
Gepassioneerd Fondspeler sinds 1990
Duivenmelker sinds 1975
Initiatiefnemer en mede eigenaar TopPigeons

Nieuwsbrief Peter Boskamp

10 maart 18
Nieuwsbrief duiven - Februari 2018 Microbioom   Een goede gezondheid begint bij een optimale darmwerking. De uitspraak dat ‘de dood in de darmen schuilt’ is geen loze kreet. U wilt niet weten...

Columnist in Spotlight

20 augustus 18
Wie zong dat ook alweer? Dat liedje over die...
07 augustus 18
23 juli 18
Dat ging dus niet goed, die coupe special die ik...
19 juli 18
Hoogtijdagen in de duivensport, de maanden juni...
10 juli 18
04 juli 18
Morgen inkorven voor Dax, hier eentje mee. De...
26 juni 18
Raceday, het weekend in juni waar ik kan...
18 juni 18
Zaterdagavond, net terug van een bezoekje aan...
12 juni 18
    Ik had er al naar uitgekeken. Een zaterdag met twee...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new HobbyshopvanTilburg185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new Pigeonsports185x75 GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new PatrickSchepens185x75new msmduivensport185x75new komkom185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

17 september 18
Zoals U in het 3e periodiek  van de ZLU heeft kunnen lezen zou er medio sept. 2018 de...
17 september 18
H en J Romijn zegevieren vanuit Bergerac De titel van de reportage kon ik zo overnemen...
14 september 18
Beste sportvrienden,Bijgaand de tweede uitslag van de Golden Regio 4 Race 2018...
10 september 18
Peet Solleveld & Paloma zegevieren op Marseille Zeer bijzonder dit keer geen uitstel van de...
09 september 18
Beste sportvrienden,Bijgaand de eerste uitslag van de Golden Regio 4 Race 2018...
08 september 18
Door Chris den Braber Afgelopen zaterdag ideale weersomstandigheden. Temperatuur van 22...
05 september 18
Wefo – LimburgWedvlucht Sens op 25 aug. voor 966 duiven. Los 11.15 uur. 1e duif 15.11.18 uur....
03 september 18
Vincent Vork: Op St. Vincent ZLU weer de sterkste! Het jaar 2018 zal de boeken in gaan...
31 augustus 18
Vandaag waren er weer twee vluchten een vlucht vanuit het Belgische Asse Zellik en een...
28 augustus 18
Het einde van het jongen duiven seizoen nadert want na dit weekend hebben we nog een...
26 augustus 18
AP Overwater overwinnaar op Dax tevens 1e nat sector 2 Als je al enkele jaren voor de...
23 augustus 18
Ad Pegels Numansdorp neemt met eerste Barcelona afscheid van de duivensport. Al bij...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40