Artikelen

foto van Piet de Vogel.

Team TopPigeons feliciteert de winnaar van categorie 3 in de TopPigeons Meerdaagse Fondspiegel 2016!

Gerard Koopman.

Lees de prachtige reportage van Ad van Gils!

C. en G. Koopman, Ermerveen
Winnaars categorie 3 van de Nationale Meerdaagse Fondspiegel 2016 van Toppigeons

Wat een hoge toppen heeft de overnachtfondploeg van Gerard Koopman uit het Drentse Ermerveen in 2016 weten te scheren! De droge cijfers spreken in deze boekdelen. Op de drie vluchten voor de Nationale Meerdaagse Fondspiegel van Toppigeons had men op St. Vincent (18-6) 11 van de 18 in de prijzen, op Albi (8-7) 10 van de 14 en op Cahors ((29-7) 15 van de 16 als prijsduif. Totaal 36 prijsduiven met 48 gekorfde duiven en van die 36 prijzen zijn er 25 stuks 1 op 10. Vijf duiven vliegen 3 op 3 over deze drie vluchten en op Cahors vliegen drie andere duiven hun vierde prijs op een marathonvlucht van het seizoen 2016 en eentje zijn derde prijs. In totaal werd er in Ermerveen aan zeven marathonvluchten deelgenomen en naast de ‘nationale’ drie waren dat Limoges (5-6), Perigueux (24-6), Orange (15-7) en Bergerac (5-8) en op deze vier vluchten werd ook ijzersterk gescoord. Op Limoges had Gerard Koopman 10 van de 18 als prijsduif, op Perpigueux 9 van de 13, op Orange 9 van de 11 en op Bergerac 11 van de 15 als prijsduif. En dat zijn schitterende uitslagen met hoge puntgemiddelden per gekorfde duif op elke vlucht. Het nationale hokkampioenschap onaangewezen wordt ook volgens het fondspiegelformule berekend en gaat over vijf vluchten (niet tellen de eerste vlucht Limoges en de laatste vlucht Bergerac mee) waarvan de vier beste resultaten tellen en die nationale zegepalm is met brio door Gerard Koopman gewonnen. Totaal scoorde hij 2148 punten over de vier beste vluchten en dat is 537 punten per gekorfde duif. De ‘slechtste’ vlucht was St. Vincent met een gemiddelde van 408 punten en die is afgevallen. De beste was Cahors met 608 punten gemiddeld. Bij het nationale aangewezen kampioenschap werd minder goed gescoord en is Gerard Koopman op een 70e plaats geëindigd en hiervoor tellen 2 van de bovenste 3. Op St. Vincent werd nog heel sterk geopend met de prijzen 4 en 13 met de 1e en 3e duif van de lijst maar de volgende vier vluchten werden de getekenden minder vroeg gepakt. Om meer over zijn marathonduiven te weten te komen hebben we Gerard wat vragen gesteld.
Gerard, dat was me even pakken op de zeven marathonvluchten in 2016!!!! Heb ik het goed gezien 6 duiven met 4 op 4 hebt?
Dat klopt.
Zit in alle presterende duiven het bloed van Red Bullens? En dan hebben we het over de ploeg van 3 op 3 en wel : 12-011, 12-485, 13-166, 13-110, 13-656. En de ploeg met 4 op 4 en wel de 14-653, 14-875, 14-769, 14-803, 14-670 en 14-660. De 12-563 was je 2e duif op Albi en Cahors en miste ze op St. Vincent? De 13-627 was je 1e-getekende op St. Vincent en Albi en was je eerste duif op St. Vincent en miste hij op Cahors? De 12-486 was je 2e duif op St. Vincent en is die daarna verspeeld ? Je eerste duif op Limoges de 14-671 zie ik daarna niet meer is hij verspeeld? Wat is de afstamming van al deze prestatieduiven. Hoeveel kinderen van de ‘Red Bullens’ zitten hier tussen?
De 12-011 heeft niets met Red Bullens, de 12-485 is een zoon Red Bullens maal zus Miss Waalre, de 13-166 is een zoon Red Bullens ( broer Noël), de 12-110 is zoon Noël (kleinzoon Red Bullens), de 13-656 is een dochter Red Bullens, de 14-653 ‘De Staart’ is een zoon van Noël (kleinkind Red Bullens), de 14-875 is een zoon Red Bullens, de 14-769 is een zoon Red Bullens (broer Noël), de 14-803 heeft niets met Red Bullens, de 14-670 is dochter van Red Bullens ( zus Noël), de 14-660 heeft niets met Red Bullens, de 12-563 is dochter van Red Bullens en zij werd van St. Vincent geklokt om 17.21 uur aan 885 m.p.m. buiten de prijzen. De 13-627 (zoon Red Bullens) werd van Cahors geklokt om 18.15 uur aan 825 m.p.m. buiten de prijzen. De 12-486 (zoon Red Bullens) kwam gewond terug van Albi en is daarna niet meer gespeeld. De 14-671 is verspeeld van Perigeuex (zoon van Noël).
Hoe groot was de vliegploeg voor de marathon in 2016? Ik las ergens 25 koppels terwijl op de afdeling 36 bakken tegenover elkaar staan. Geen 36 koppels en hoeveel jaarlingen zaten daarbij? Op Bergerac pakte je 4 jaarlingen in de prijzen. Zaten deze jaarlingen ook bij deze ploeg? Of worden er jaarlingen op een andere afdeling in reserve gehouden of ingespeeld?

Die was 24 koppels groot en er staan 32 bakken op het hok. In deze groep op het ‘marathon-hok’ zaten 10 jaarlingen. De overige jaarlingen zijn meestal als zomerjong of in het laat geboren en worden het jaar erop opgeleerd/gespeeld vanuit de rennen achter de bestaande vlieghokken. De duiven die dit traject goed doorlopen worden dan het volgend jaar gespeeld vanuit het ‘marathon-hok’ .

Worden ze half februari gekoppeld en als ze jongen van zo’n 15 dagen hebben weer gescheiden? Dus geen tweede keer eieren? Worden de jongen van de vliegers aangehouden?

Half februari gekoppeld, als de jongen 12 dagen oud zijn worden ze gescheiden. De jaarling-doffers brengen dan zelf 1 jong groot. De jongen van de vliegers worden niet aangehouden.

Trainen de marathonduiven gelijk met de andere vliegers? Dus alle weduwnaars en alle weduwduivinnen tegelijk los. En wanneer trainen de marathonduiven dagelijks naar geslacht en hoelang?
Trainen samen. In het begin van het seizoen 1 keer per dag (ongeveer 1 uur en een kwartier). Later 2 keer per dag 1 uur.

Gaan ze in april en mei elke week mee? En een week voor de eerste fondvlucht blijven ze thuis? En gaan ze tussen de marathonvluchten nog mee of worden ze zelf weggebracht? Hoe worden de jaarlingen (in)gespeeld?
Elke week gaan de jaarlingen mee op de vitesse, midfond en de eendaagse fond en als afsluiting 1 overnachtvlucht. Alle 2-jaarse gaan ze elke week mee tot 1 week voor Limoges. Oudere duiven gaan ook elke week mee plus 1 eendaagse fondvlucht en daarna gaan ze naar St. Vincent. Wij lappen de duiven niet tussen de vluchten. We zijn wel scherp op de duivinnen v.w.b. het mogelijk onderling aanlopen.

Hoe zitten de weduwduvinnen? In een afdeling op schapjes? Kunnen ze op de vloer scharrelen? Zitten ze overdag in de ren voor hun afdeling? De doffers ook?
De duivinnen zitten apart op hun eigen afdeling voorzien van schabbetjes. Verder beschikken ze over een buitenren. Ze mogen zelf kiezen waar ze zitten. De doffers beschikken over een hok met bakken. Zij mogen ook kiezen waar ze zitten, een ren is voor hun ook mogelijk.
Worden de afdelingen van de doffers en duivinnen dagelijks gepoetst? Bakken en vloer? Of ligt er stro of iets anders op de bodem? En wie doet het poetswerk in Ermerveen?
Elke dag wordt er 1 tot 2 keer schoongemaakt. Geen stro of andere bodembedekkers. Kjeld maakt schoon.
Hoe worden de marathonduiven gevoerd? Anders dan de programmaploeg?
Nee, identiek.
Hoe komen de marathonduiven op de programmavluchten af? Vliegen ze dan ook regelmatig prijs of komen een uur te laat?
Komen fris af bij een normale vlucht, zo tussen de 10 en 15 minuten arriveren ze dan na de eerste ‘programma-duiven’ .

Als ik het goed begrijp heb je de Red Bullens in 2011 gekocht en dat najaar gelijk je ‘Noel’ uit hem gekweekt? Heb je de ‘Red Bullens’ gekocht op advies en tip van Jan Hermans? Was zijn bouw en uitstraling ook bepalend bij de aankoop?

In 2011 gekocht en via Wil Geudens (Knegsel) te horen gekregen dat de duif te koop was. In afstemming met Jan Hermans de duif toen gekocht. De prestaties waren doorslaggevend. De prestaties waren doorslaggevend. Verder heeft de duif een prima pluim en is hij ook mooi gebouwd.

Wat moet een marathonduif hebben om jou te bevallen? Of kijk je niet naar bouw, pluim enz. en moeten ze zich bewijzen op de vluchten? Zijn de kinderen van Red Bullens allemaal vaal of zijn juist de valen (alleen) goed? Was is kenmerkend voor zijn kinderen? Makkelijke duiven, rustige duiven, supergezonde duiven?
Zacht van pluim, goede familie en de mand zelf heeft genoeg aanwijzingen gegeven. Er is geen linkage voor wat betreft kleur en prestaties in de nazaten van Red Bullens. Opvallend is verder dat van Red Bullens bijna geen duif wordt verspeeld.

Hoeveel kweekkoppels voor de marathon heb je? Hoeveel goede marathonvliegers op het eigen hok zitten daarbij zoals Noel en Leonidas? Meer kinderen van ‘Red Bullens’?
Zeven koppels. Dit jaar gaat de 14-653 alias ‘De Staart’ en zoon Noël naar het kweekhok. Naast genoemde duif en Red Bullens zijn het: Leonidas, Noël, Levi (Aad Kuyt) plus doffers van Noël Peiren.

Als ik me niet vergis heb jij eind 2007 de Witneus van Wijnands en zoon op hun totale verkoping aangekocht? Heb je daar nog fondbloed op je hok van zitten en is de doffer intussen overleden of doorverkocht? Die Witneus was een topper op de vluchten maar ook in de hand een geweldige duif.

De Witneus is inmiddels overleden en hij heeft niet gebracht wat wij hadden gehoopt.

Zitten er nog bloed van Miss Waalre en Miss Maniwan in je huidige fondploeg?
Ja, van Miss Waalre, het volgende: 12-485, 12-486 en 12-563. Dat zijn kinderen uit een zus van Miss Waalre. Van Miss Maniwan is geen familie meer aanwezig.

Zitten de marathonduiven sinds 2009 op een apart hok?
Sinds 2008 zitten ze op een apart hok en dat heeft de naam ‘Barca 4.

Hoe is de dagfond in 2016 gegaan? Ik zag een paar hele goede vluchten staan maar ook een mindere? Zijn er dagfondvluchten slecht verlopen met verliezen? Geen kampioenschappen op dit vlak?

In de breedte heeft het seizoen v.w.b. de eendaagse fond niet helemaal gebracht wat wij vooraf hadden gehoopt. De duiven hebben niet de gewenste conditie gehaald en dus ook niet de vorm die nodig is.

Wat doe je medisch aan de marathonduiven? Kuurtjes onder het vliegen? Op hoeveel oude pennen stonden ze op Cahors en Bergerac?
Medicijnen verstrekken wij nagenoeg 100% uitsluitend op advies van een gespecialiseerde duiven-dierenarts. Deze man staat vanuit zijn eigen beleving al met de rem op het verstrekken van medicijnen en dat past prima bij ons. Op Cahors en Bergerac stonden ze op 5 oude pennen. Een aantal jaarlingen al niet meer kunnen spelen omdat ze te ver in de rui waren.

Heb je nog speciaal ‘marathonbloed’ het laatste jaar bijgehaald?
‘Levi’ van Aad Kuyt, 1e nat. St. Vincent en bij Noël Peiren uit zijn beste duiven. Samenkweek met Henri Hoeks en onlangs duiven aangeschaft bij Cor de Heijde. En ook duiven van Jos Joosen en Ko van Dommelen brengen beloftevolle nakweek.

Hoe groot zal de marathonploeg in 2017 zijn? Hoeveel duiven van 2012, 2013 en 2014 die zich bewezen hebben zitten daarbij?
Er zitten voor 2017 meer duiven op het marathonhok en wel 36 doffers en 34 duivinnen. Verdeling is als volgt: 5 van 2012, 3 van 2013, 10 van 2014, 34 van 2015 en 18 van 2016. De duiven tot en met /m 2014 hebben allemaal al wat laten zien. De duiven van 2015 zijn goed opgeleerd. De duiven van 2016 moeten overblijven en als het gaat zich op de eindvlucht Bergerac manifesteren.

En ga je ook de ZLU-vluchten spelen? Verkerk en zoon hebben dat in het verleden ook gedaan maar zijn ermee gestopt? Toch te moeilijk en te riskant of niet haalbaar bij hele zware vluchten met dagfondduiven?

Wellicht dat wij dit gaan doen. Nog niet helemaal zeker. Wij zullen de eendaagse fondduiven en de overnachtduiven spelen op de discipline waar ze voor zijn. Dit halen wij niet door elkaar. In de regel schatten wij een prestatie geleverd onder ‘zware-omstandigheden’ met regulier verloop, hoger in dan een vlucht die gemakkelijk verloopt. M.a.w. hoe zwaarder de vlucht des te gemakkelijker het is om te selecteren. Algemeen: bij thuiskomst krijgen de duiven, die we in feite op dubbel weduwschap spelen de partner niet tot maar heel kort te zien. Ter compensatie en het goed gekoppeld blijven worden de dag voor het inkorven uitvoerig samen gelaten. Ze mogen dan ook samen uitvliegen.
Stamboom Red Bullens
Dat Gerard Koopman met zijn ‘Red Bullens’ een uitzonderlijk goede kweker onder de pannen heeft moge duidelijk zijn. Hetzelfde najaar dat hij werd aangekocht schonk hij gelijk al aan ‘Noel’ het leven. ‘Red Bullens’ werd in Oirschot gespeeld door Jan Bullens en zijn stamboom mag ‘interessant’ heten. Van moeders- en vaderskant is de centrale duif de NL91-2918041 die van Piet Verhagen uit Beek moet zijn gekomen. En deze Piet Verhagen was heel lang een uitblinker op de grote fond. Volgens de stamkaart won de ‘041’ de 6e nat. St. Vincent en 69e nat. Barcelona en na die prijzen te hebben opgezocht in oude uitslagen blijken zee door Jan Bullens zelf in Oirschot te zijn behaald. Barcelona was in 1995 en St. Vincent in 1997 en op die vlucht werd hij om 6.19 uur geklokt met allemaal Limburgse duiven voor en na hem. Twintig jaar geleden stonden er nog 20.073 duiven in de sector zuid (1) in concours! De vader van de ‘Red Bullens’ is van 2001 en hij is een volle zoon van voornoemde ‘041’ die in 2001 gekoppeld stond tegen een eigen dochter van hem van 2000 terwijl haar moeder een duivin van Hermans-Hoekstra (Waalre) van 1999 was en wel een dochter van hun ‘Juliet Smaragd’. Een volle broer van de vader van ‘Red Bullens’ en ook in 2001 geboren is de overgrootvader van de moeder van de Red Bullens. Als jaarling schonk deze broer een doffer het leven die van 2002 is en hij is naar de comb. van Ham-Bartels in Wintelre ging. Daar presteerde deze ‘Rooie Duuk’ geweldig op de middaglossingen en met zijn beste prijzen in 2007 en 2008 behaald ging hij voor Nederland naar de Olympiade in Dortmund. In 2006 kreeg Jan Bullens van de ‘Rooie Duuk’ een duivin terug en deze duivin is de moeder van de Red Bullens en ze was een jaarling toen ze dat in 2007 deed. In Wintelre koppelde de comb. van Ham-Bartels hun ‘Rooie Duuk’ aan een duivin die 14 overnachtprijzen scoorde en dat is dus een geweldige vliegster geweest van wie de stamkaart verder niets vermeld. De ‘Red Bullens’ werd dus uit een jaarling gekweekt maar ook zijn twee ouders hadden een ouder die jaarling was toen de zoon of dochter werd geboren terwijl de andere ouder 10 c.q. 8 jaar oud was. Hoe lang zouden de ouders van de ‘Red Bullens’ op elkaar hebben gestaan en hoeveel kinderen zouden ze op de wereld hebben gezet en waren daar naast de ‘Red Bullens’ nog meer betere vliegers bij? De kweek in de duivensport blijft een groot mysterie en een groot geheim. Echter echte prestatieduiven zijn wel een bijzonder belangrijke voorwaarden om de kweek echt succesvol te kunnen laten zijn als het ‘pakt’! Zonder echte prestatieduiven aan de basis wordt de kans om goede vliegers te kweken wel behoorlijk veel kleiner.
Ad van Gils 
 
 
 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

10 maart 18
Nieuwsbrief duiven - Februari 2018 Microbioom   Een goede gezondheid begint bij een optimale darmwerking. De uitspraak dat ‘de dood in de darmen schuilt’ is geen loze kreet. U wilt niet weten...

Columnist in Spotlight

20 augustus 18
Wie zong dat ook alweer? Dat liedje over die...
07 augustus 18
23 juli 18
Dat ging dus niet goed, die coupe special die ik...
19 juli 18
Hoogtijdagen in de duivensport, de maanden juni...
10 juli 18
04 juli 18
Morgen inkorven voor Dax, hier eentje mee. De...
26 juni 18
Raceday, het weekend in juni waar ik kan...
18 juni 18
Zaterdagavond, net terug van een bezoekje aan...
12 juni 18
    Ik had er al naar uitgekeken. Een zaterdag met twee...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new HobbyshopvanTilburg185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new Pigeonsports185x75 GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new PatrickSchepens185x75new msmduivensport185x75new komkom185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

17 september 18
Zoals U in het 3e periodiek  van de ZLU heeft kunnen lezen zou er medio sept. 2018 de...
17 september 18
H en J Romijn zegevieren vanuit Bergerac De titel van de reportage kon ik zo overnemen...
14 september 18
Beste sportvrienden,Bijgaand de tweede uitslag van de Golden Regio 4 Race 2018...
10 september 18
Peet Solleveld & Paloma zegevieren op Marseille Zeer bijzonder dit keer geen uitstel van de...
09 september 18
Beste sportvrienden,Bijgaand de eerste uitslag van de Golden Regio 4 Race 2018...
08 september 18
Door Chris den Braber Afgelopen zaterdag ideale weersomstandigheden. Temperatuur van 22...
05 september 18
Wefo – LimburgWedvlucht Sens op 25 aug. voor 966 duiven. Los 11.15 uur. 1e duif 15.11.18 uur....
03 september 18
Vincent Vork: Op St. Vincent ZLU weer de sterkste! Het jaar 2018 zal de boeken in gaan...
31 augustus 18
Vandaag waren er weer twee vluchten een vlucht vanuit het Belgische Asse Zellik en een...
28 augustus 18
Het einde van het jongen duiven seizoen nadert want na dit weekend hebben we nog een...
26 augustus 18
AP Overwater overwinnaar op Dax tevens 1e nat sector 2 Als je al enkele jaren voor de...
23 augustus 18
Ad Pegels Numansdorp neemt met eerste Barcelona afscheid van de duivensport. Al bij...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40