Artikelen

Ophokplicht voor alle pluimvee in het hele land
 
Vanaf donderdagmiddag moeten ook particulieren alle pluimvee ophokken of afschermen. Woensdag is het H5N8 vogelgriepvirus vastgesteld bij een hobbykweker in Lebbeke.

Tot nu toe was er al een ophokplicht op het volledige Belgische grondgebied van kracht, maar die gold enkel voor professionele pluimveehouders. Bovendien gold er een uitzondering voor loopvogels.

Maar vanaf donderdagmiddag wordt die maatregel uitgebreid. 'Alle pluimvee, loopvogels inbegrepen, en andere in gevangenschap gehouden vogels, zowel van professionele als particuliere houders, moeten opgehokt of afgeschermd (met behulp van netten) worden om zo alle contact met wilde vogels te vermijden', meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Die ophokplicht geldt voor heel België.

Ook op de ‘verzameling’ van pluimvee geldt een verbod, bijvoorbeeld op een markt. 

Bufferzone

Er zal voorts een bufferzone van drie kilometer worden afgebakend rond de vogelgriephaard in Lebbeke. In dat gebied is geen vervoer van vogels, pluimvee en broedereieren meer toegelaten. Er liggen geen professionele pluimveehouders in de bufferzone, maar de particulieren in het gebied die over pluimvee beschikken, zullen wel binnen de 48 uur een inventaris moeten overmaken aan de burgemeester.

Het vogelgriepvirus H5N8 is in onze buurlanden al langer actief. Daarom had minister van Landbouw Willy Borsus (MR) op 10 november al de ophokplicht opgelegd voor alle professionele pluimveehouders op het volledige Belgische grondgebied. De besmetting in Lebbeke is evenwel het eerste geval dat sindsdien in België werd vastgesteld.

'Vlees en eieren van pluimvee zijn veilig'

FAVV benadrukt tot slot dat er geen risico bestaat voor consumenten. 'Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden.'

'Het virus dat al enkele maanden onze buurlanden teistert, is nu ook in België aangetroffen', bevestigt minister van Landbouw Willy Borsus. 'Voorlopig is de professionele sector niet getroffen, maar we moeten zeer waakzaam blijven. De nauwgezette opvolging van de bioveiligheidsmaatregelen is daarom van primordiaal belang, zodat dit een geïsoleerd geval kan blijven.'

'Het hoog pathogeen karakter van deze stam moet nog bevestigd worden', meldt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) in een mededeling. 'Als gevolg van deze situatie zullen de verplichte preventieve maatregelen tegen vogelgriep verder versterkt worden.'

Sinds 10 november 2016 is een periode van verhoogd risico van kracht in ons land en zijn de preventiemaatregelen tegen vogelgriep versterkt. Deze maatregelen zijn nog steeds van kracht:

'We willen alle houders van pluimvee herinneren aan het belang om onmiddellijk een dierenarts te contacteren wanneer ze een verhoogde sterfte in hun toom opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte', klinkt het. 

Meer informatie kan u vinden op de website van het FAVV.