Artikelen

 

In de toren van de Sint-Ludgeruskerk heeft zich een koppel slechtvalken genesteld. Er werd gisteren een nestkast geplaatst zodat de roofvogels er comfortabeler kunnen verblijven. Ze zullen zo onder meer de overlast van de duiven mee inperken.

Het was op aangeven van de voorzitter van de Zeelse Milieuraad, Patrick De Brauwer, dat er werd besloten om een nestkast in elkaar te steken voor de slechtvalken. “Het is met de kennis over de lokale problematiek rond de verwilderde duiven dat ik het initiatief heb genomen, om op vraag van de kerkraad en de gemeente te zorgen voor een nestkast voor het koppel slechtvalken dat momenteel aanwezig is op en rond de kerktoren”, licht Patrick De Brauwer toe.

“Slechtvalken beginnen vroeg met nestelen en leggen al tegen half tot eind februari hun eerste eieren. Waarna ze beginnen te broeden en er tegen half maart al jongen kunnen zijn, afhankelijk van het tijdstip waarop hun broedpoging is gestart. Het koppel dat in de voorbije weken rond en op de kerktoren te zien was, zijn geringde vogels. We weten na het aflezen van de ring van het vrouwtje dat de vogel in Nederland is geringd. Het mannetje draagt een wetenschappelijke ring, mogelijk is dit een Belgische vogel met een ring van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.”

Begin januari werd al een voorlopige broedkorf op de toren geplaatst. De nieuwe nestkast biedt nog meer beschutting tegen de weerselementen.