Artikelen

 

Barcelona, de stad van waaruit Christoffel Columbus koers zette naar de nieuwe wereld om uiteindelijk Amerika te ontdekken. Maar Barcelona ook bekend van de stad van de Sagrada Familia, de imposante basiliek van Antoni Gaudi en niet te vergeten La Rambla. Barcelona,  sportbolwerk van alle sporten die men zich maar kan bedenken en ondergebracht in de FC Barcelona, meest bekend vanwege het geweldige voetbalteam. Barcelona,  ook bekend vanwege de Olympische Spelen waar de Nederlandse equipe boven zich uitsteeg met onverwachte gouden plakken. Maar ook in de duivenwereld staat Barcelona bekend vanwege  jaarlijkse internationale duivenklassieker. Een fondklassieker die boven alles uitsteekt en waar heel de duivenwereld ieder jaar weer naar uit kijkt. Barcelona heeft iets magisch, deelnemen is leuk, maar deze klassieker winnen bezorgt  de liefhebber eeuwige roem.
In veel duivenhuishoudens is de Barcelona datum vet aangekruist op de kalender, met in het achterhoofd dan moet het gebeuren.  Zoals op alle vluchten wel het geval moet op deze marathon van het luchtruim worden afgerekend met de soms zware weersomstandigheden (warm, wind op kop) en tellen de laatste kilometers echt het zwaarst.
De jaargang 2016 was er een die kan worden gerekend tot de zwaardere edities die we tot nog toe gekend hebben.
Noord – Limburg
In het Provinciaal Criterium werden 674 van de in totaal 920 Limburgse Barcelona-gangers gedubbeld.  Naar gelang de eerste aankomsten bekend waren en duiven dichterbij de thuisbasis van de Gebroeders Jack en Piet Gommans in het Noordlimburgse Sevenum gemeld werden, liep de spanning hoog op. Hun jarenlange verlangen een keer een topprestatie op de koninginnenvlucht van het luchtruim neer te zetten was ongekend groot.
Dat alles werd nog een extra gevoed doordat in 2015 hun broer Hans de Barcelona-zege in het Provinciaal Criterium wist binnen te halen. Al mijmerend over de zege van hun broer vroegen zij zich hardop af: ‘Waarom kan dat hier nou niet eens een keer gebeuren?’  De gedachte aan wat dat allemaal zou kunnen betekenen was nog niet beantwoord of er viel een duif op de klep. ‘Dat was toch wel een complete verrassing, je hoopt het zo vurig en dan gebeurt het. Schitterend!’
Beide broers zien het nog steeds voor zich alsof het zojuist gebeurd is. Provinciaal de primus van Barcelona, niet te geloven. Op provinciaal niveau evenaren ze daarmee de prestatie van hun broer in 2015 maar nationaal steken ze hem de loef af: zij winnen de 4e nationaal terwijl Hans de 6e nationaal won in 2015. Rivaliteit tussen de broers?
‘Gezonde rivaliteit dan wel. Het is toch leuk als je elkaar zo kunt beconcurreren. We gunnen het elkaar ook. Ieder beleeft de duivensport op zijn eigen manier en je probeert steeds zo hoog mogelijk te scoren’.
De winnaar: ‘Manuel’ NL12 – 1862683
Een mooie, goed gespierde kras doffer die het van geen vreemde heeft. De vader komt rechtstreeks van fondcrack Christ Musters uit Hoogerheide en is langs vaderskant een kleinkind van broer 1e nationaal Barcelona terwijl aan moederskant ‘Samurai’ te zien is, 1e nationaal Barcelona bij Bram Walpot.
De moeder van ‘Manuel ‘ komt van plaatsgenoot en fondmatador Jo Jeurninck. Hier veel duiven die vroeg wisten te presteren op de marathonvluchten Barcelona en St. Vincent. Het exploot op Barcelona heeft hij van geen vreemde!  

 


 
Bijhalen

De broers Piet en Jack Gommans zitten al heel wat jaren ‘tussen’ de duiven. Hun oogappel is Barcelona. Deze vlucht staat centraal in hun fondbeleving maar dat wil niet zeggen dat ze de andere marathonvluchten links laten liggen.
In koor: ‘We zijn niet ontevreden over de prestaties op de marathonvluchten, maar Barcelona is iets speciaals. We zijn altijd op zoek naar Barcelona-duiven. We blijven niet stilzetten en hebben de laatste jaren dan ook al heel wat duiven bijgehaald. Met de ene ‘soort’ zijn we beter geslaagd dan de andere.  Je moet een goed gevoel hebben bij de duiven die je haalt en…….bij de liefhebber! Is dat er niet dan wordt het al een moeilijk verhaal. De ‘leverancier’ moet je ook iets willen gunnen. We weten dat het niet gaat, maar eigenlijk zou je de liefhebber erbij moeten krijgen. Daardoor zou de kans op succes groter zijn en de weg er naartoe wellicht makkelijker. Na dit succes gaan we nog harder werken aan de opbouw van een ‘Barcelona-hok’. We geloven in de duiven die we de laatste jaren hebben bijgehaald en gaan daar gericht mee kweken’.
Voorbereiding 2016
Beiden zijn actief in het arbeidsproces en dat is soms wel eens belemmerend. Piet: ‘We spelen in de voorbereiding het liefst in het weekend. Probleem is dat het weer niet altijd meewerkt en dan moet je wel eens andere keuzes maken en overschakelen naar de midweekse vluchten. Het liefst spelen we vanaf de eerste vlucht maar we kijken wel naar het weer. De jaarlingen komen als eerste aan de beurt en de oude duiven gaan mee vanaf zo’n 200 km. Alles gaat elke week de mand in, zo’n 6 vluchten achter elkaar tot Sens (406 km). Dat is voldoende. Bourges? Nooit, wij vinden dat 400 km voldoende is. Ieder moet dat naar eigen gevoel invullen’.
Jack gaat verder: ‘We spelen het klassieke weduwschap met doffers. De weduwnaars brengen geen jong groot en na een eerste koppeling wordt begin mei herkoppeld en na enkele dagen broeden gaat alles op weduwschap. Duivin tonen? Nooit! Je kunt het gemakzucht noemen maar wij vinden ook dat de duiven rustiger de mand ingaan dan wanneer ze worden opgehitst door de duivin te tonen. Zo brengen de weduwnaars ook na het seizoen geen jong groot. We voelen ons goed bij dit systeem en als de prestaties goed blijven, moet je vooral niet te veel gaan sleutelen aan je eigen systeem’.  
Plezier
Op de vraag wanneer een duif goed is om in te korven, geven de broers aan dat de duif dat uitstraalt.  
Jack: ‘Duiven die in vorm komen gaan glanzen, krijgen mooie rode poten, ze wegen bijna niets en de gedragingen binnen en buiten het hok worden anders. Je ziet het aan het vliegen, ze hebben er lol in en gaan vaak als een vlinder door de lucht. Je houdt je hart vast bang als je bent dat ze ergens tegenop knallen. En wat we vaak zien: ze zoeken plekken op waar ze normaal niet gaan zitten.  Allemaal tekenen dat ze top zijn en prestaties kunnen leveren die je versteld doen staan. Kijk maar naar deze Barcelona!’


 
Jack en Piet Gommans


Tot slot
Komt de toekomst van de duivensport aan de orde. Piet en Jack vinden het bijzonder jammer dat onze mooie duivensport zo hard achteruit holt. Er is weinig aanwas. ‘Veel is al geprobeerd om die aanwas wel te krijgen, bij jong en oud. Maar helaas blijft dat een groot probleem. De oplossing hebben wij ook niet. Het is te hopen dat de NPO-enquête goede oplossingen aandraagt’.
Tot zover de Barcelona-winnaars Piet en Jack Gommans die er in 2016 voor zorgden dat gezegd kan worden, het Barcelona winnen ‘dat zit bie ôs in de femilie’!
 
Hans Bodelier - Echt


 
Wedvlucht sponsor:  
 
Sportblad De Duif - Antwerpen B. www.deduif.be

Nieuwsbrief Peter Boskamp

10 maart 18
Nieuwsbrief duiven - Februari 2018 Microbioom   Een goede gezondheid begint bij een optimale darmwerking. De uitspraak dat ‘de dood in de darmen schuilt’ is geen loze kreet. U wilt niet weten...

Columnist in Spotlight

11 april 18
De kop is er weer af, gisteren hebben we de...
04 april 18
Op 29 maart 2018 is mijn vader Joop Logemann...
27 maart 18
Waar zal ik eens beginnen deze keer.....Er...
14 maart 18
  "Je moet zelf je stinkende best doen, een ander...
07 maart 18
Het was koud inderdaad, winter zoals winter...
21 februari 18
Afgelopen donderdag ook naar de Olympsche 10...
15 februari 18
Zoals U op de foto kunt zien zijn de...
31 januari 18
Ik begin met het schrijven van dit blog op het...
15 januari 18
Ik werd er gisteren fijntjes aan herinnerd....

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new HobbyshopvanTilburg185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new Pigeonsports185x75 GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new PatrickSchepens185x75new msmduivensport185x75new komkom185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

18 april 18
Gezamenlijk africhtprogramma Afdeling 2 Brabant 2000 en Afdeling 7 Midden-Nederland voor de...
09 april 18
UITSLAG LINKER MAAS OEVER V14 VANUIT ASSE ZELLIK. MET 1087 DUIVEN OP 07-04-2018 OM 10.30...
05 april 18
  “Golden Classic Marathon” 2018/2019 Inkorfcentrum P.V. De Luchtbode Hendrik-Ido-Ambacht...
29 maart 18
Een leeg hok en kuikens zonder ouders. Dat heeft de dief op zijn geweten die drie...
27 maart 18
Onlangs hebben we het verzoek gekregen van Award-winning fotograaf Zak Waters om zijn...
25 maart 18
Sportplezier ervaar ik vooral uit het bezig zijn met de duiven maar zeker ook uit de...
IMG 6674 2
22 maart 18
Martin is al decennia een gevestigde waarde op de grote  fond. De laatste jaren gaan zijn...
18 maart 18
Limburgse duivenvanger met 50 jaar ervaring spreekt: “Roofvogels geven voorkeur aan...
17 maart 18
 © 'Pigeons', Niko_shogol Tongeren steriliseert zijn vliegende ratten De Belgische stad...
IMG 4735 2
15 maart 18
Deze vader en zoon en kleinzoon combinatie hebben reeds hun strepen verdiend in de loop...
13 maart 18
Duivenmelker Gert Jan Beute is boos. Zijn beste postduif (en vriendin) Hibiki is door...
10 maart 18
Gouden NPO-speld voor Aaldert van Amerongen Vrijdag 2 maart heeft Aaldert van Amerongen...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40