Artikelen

 

Vanlint2015Nagenoeg een maand, om precies te zijn sedert 17 maart 2017, mochten onze duiven weer vrij in en uitvliegen.

Diegene die de ophokplicht, wegens de vogelpest, blindelings hebben gevolgd, zullen wel opgemerkt hebben dat hun duiven de eerste dagen na de in vrijheid stelling weinig lust tot vliegen hadden. Een paar rondjes en dan terug op de valplanken, hijgend met de bek open, in zoverre dat men zou gaan denken dat er iets scheelt met de luchtwegen.

We hebben hierover uitvoerig van gedachte gewisseld met onze zeer competente Wetenschapper Jean-Louis Jorissen.

Lees aandachtig zijn bevindingen maar vooral zijn deskundige uitleg.

Beste J.L
Ik ga nu even spreken met U als een leek.. in een gesprek met de WETENSCHAPPER
Graag je antwoord en advies :

"Ik volg van A tot Z het volledige programma van COMED.
Duivensport zonder gebruik van ANTIBIOTICA is mogelijk als je maar volledig het programma van COMED volgt."
Maar wat te doen met TRICHOMONIASE, COCCIDIOSE en WORMEN ?
Vermits bij een behandeling hier tegen geen Antibiotica wordt gebruikt, of zie ik dat verkeerd?
Als ik dus het volledige, dus ik herhaal: het volledige programma van COMED volg.dan heb ik GEEN Dierenarts meer nodig, tenzij voor de vaccinaties tegen PMV, Paratyfus, Pokken..
Of is het toch niet veiliger om mijn Veearts te raadplegen en een onderzoek te laten doen naar voormelde aandoeningen?
Of moet ik gewoon een kuur doen van 5 dagen tegen Tricho? 3 dagen tegen Coccidiose en 2 dagen tegen wormen.
Graag je standpunt hieromtrent en een duidelijk advies dat al mijn twijfels wegneemt.?

Tot daar de leek.
Nog een fijne zondag.
The Lost Son

Antwoord :

Waarde vriend Michel,

Je maakt terecht een onderscheid tussen de bacteriën die gevoelig zijn voor de antibiotica en de parasietengroep (coccidiose, tricho, wormen) waartegen -weliswaar in de klassieke aanpak- specifieke middelen worden ingezet (imidazoles, avermectines, etc.)
Je hebt met de Resistentie-Selectie-Methode van Comed absoluut geen van deze middelen meer nodig.
De protozoa (trichomonas en coccidiose) en parasieten (wormen) inbegrepen. Zeker als wanneer je de nieuwe gebruiksschema's met het dagelijks te doseren strikt volgt.

We hebben het reeds uitvoerig beschreven, dat als we onze duiven ondersteunen met de juiste producten, we mogen stellen dat de enkele zwakkelingen die blijven sukkelen, de rol zullen lossen, waarbij het probleem zich vanzelf oplost.

Ik sprak er enkele dagen geleden nog over met Willem Debruijn.
Zoals je weet volgt hij het systeem al 10 jaar op de letter en hij wist me met grote tevredenheid te vertellen dat hij ook dit jaar alweer honderden jongen kon kweken zonder antibiotica, noch ronidazole, noch ivermectin, noch weet ik welke kuren van de klassieke kiembestrijders.

Het kan natuurlijk altijd zijn dat de duiven iets meebrengen van de korf na een vlucht.
Ook hier is absoluut geen reden tot ingrijpen met antibiotica of gelijkaardige stoffen, omdat het over uitzonderingen gaat. De duiven die het systeem volgen kunnen dat met de voorgestelde schema's perfect zelf onder controle krijgen. Het is aan de liefhebber om dat met een kritisch oog te observeren en vooral niet te panikeren.

Jij (en iedere liefhebber op het systeem) mag mij altijd telefoneren mocht er zich iets voordoen waardoor hij twijfelt. Het is zonde om na een geduldige en efficiënte opbouw en een danig goede basis conditie bereikt te hebben, om dan vervolgens tgv paniek eventjes met de bulldozer door de darm te gaan.

Zo kreeg ik gisteren een vraag van een liefhebber die vroeg gaat werken en eigenlijk te weinig tijd heeft om zijn duiven uit te laten:

"Ik ben van de antibiotica af. Mijn duiven komen echter veel te vroeg terug als ik ze uitlaat voor een trainingsvlucht.
Ze zitten dan op het dak met de bek open.
Zal ik toch maar best een kuur met antibiotica geven?"

De duiven hebben in dit geval praktisch nooit een infectie en u dient dus geen antibiotica te geven.
Wat is er aan de hand?
De duiven hebben gewoon te weinig conditie en hebben onvoldoende zuurstofbindende eiwitten (myoglobine) in hun borstspier aangemaakt. Dat kan alleen gemaximaliseerd worden door trainen.
Dat duurt natuurlijk een aantal weken en we hebben dit jaar met de quarantaine een achterstand opgelopen. Het gaat wel vlotter bij warm weer, véél zonlicht en seksualiteit. Maw de lente is hét moment voor de duif om haar conditie op te bouwen. Comed heeft hiervoor het product Tempo 60, speciaal om ze doén te trainen en zo de conditie en die myoglobine op te bouwen.

Nu een kuur met antibiotica geven is hetzelfde als met het machinegeweer door de bijzonder belangrijke darmflora (het micribioom) gaan.

Vergeet niet dat het verteringssap van de klieren van de duif, zonder de hulp van de darmflora, haar bijzondere taak om de voedingsvezels uit de granen te verteren, niet kan vervullen. De darmflora zorgt daarbij ook voor de opbouw van zeker stoffen zoals vb. vit K.

Bovendien beschikken we van af dit jaar over een extra wapen!

COMED CLEAN is echt een mijlpaal in de ziektekiembestrijding. Voor veel liefhebbers is deze revolutionaire probiotische reiniging van ziektekiemen nog even wennen.
Ze beseffen nog niet welk enorm voordeel onze duiven na de vlucht hebben als ze gaan kunnen recupereren in een kiemarme omgeving.

Eerst nog even het geheugen opfrissen ivm de intrede van twee nieuwe bondgenoten: FLORACOM en CLEAN.

Comed stelde een viertal jaar geleden een nieuw verzorgingsproduct FLORACOM voor onze duiven voor. Het is een preparaat op basis van levende kiemen, afgewassen van gras,struiken, bladeren en bloemen en vervolgens verrijkt en gestabiliseerd in een gebruiksklare oplossing, om in onze hokken te worden uitgezet.

Onze duiven hebben zich door de evolutie, gedurende miljoenen jaren in de flora (gras, bloemen en struiken, gebladerte) bewogen, waardoor een hele populatie van kiemen afkomstig uit deze natuurlijke omgeving op haar vederkleed is komen te leven. Deze kiemen onderhouden de pluimen en hebben een goed effect op het gehele vederkleed : naast een diepe glans, ook de natuurlijke afweer tegen parasieten.

FLORACOM bootst de microbiële omgeving van de natuur na op onze hokken en op en in onze duiven. Opgenomen via drinkwater of voer bevordert FLORACOM ook een goed evenwicht in de vertering. (de darmflora of het microbioom).

Enige voorwaarde is stoppen met de alle leven vernietigende ouderwetse "ontsmettingsmiddelen: Dettol, chloor (Javel), Jood, (iso-betadine), maar ook alle antibiotica en de verzuurders (appelazijn) omdat deze de levende kiemen van de FLORACOM zou kunnen doden of remmen. Ondertussen is trouwens bewezen dat het massaal gebruik van deze ontsmettingsmiddelen de grootste oorzaak is van het ontstaan van resistentie ziekteverwekkers. Het liedje is echt uit en we moeten daar met zen allen van af, wegens niet houdbaar. De overheden zijn ondertussen wereldwijd bezig met grootschalige maatregelen om massagebruik van ontsmettingsmiddelen te bannen.

Ondertussen zette COMED een volgende logische stap met het CLEAN gamma. Dat bevat goede kiemen, die de ziekteverwekkende kiemen quasi volledig verdringen in plaats van ze te doden. Slechts enkele ziekteverwekkende kiemen mogen en moeten in leven blijven, juist genoeg om het immuunsysteem van onze duiven de mogelijkheid te geven antilichamen aan te maken. FLORACOM en CLEAN vormen eigenlijk het sluitstuk van de antibioticavrije methode waar Comed al bijna 40 jaar naar gestreefd heeft.

Steeds meer liefhebbers die tot inzicht zijn gekomen stellen zich daarbij terecht de vraag of CLEAN Oral wel verenigbaar is met de etherische oliën of de actieve look die zich bevinden in sommige in drinkwater oplosbare Comed producten, zoals Phytocur, Lysocur Forte, Roni ?

Want inderdaad van vb. etherische oliën is geweten dat ze bacteriën, parasieten schimmels en zelfs virussen kunnen doden.

Comed heeft daarom uitvoerige testen gedaan en deze Comed producten hebben in het drinkwater opgelost geen enkel nadelig effect op de CLEAN Oral ! Dit zeer merkwaardig verschijnsel was bijzonder goed nieuws.

We willen daarom nogmaals benadrukken dat alle Comedproducten met elkaar combineerbaar zijn. Het Comedgamma blijft daarmee een uiterst geschikte totaalaanpak voor de moderne duivensport.

Met genegen groet.
Jean-Louis


Beste J.L.

Bedankt voor je info .een degelijk antwoord, wetenschappelijk ondersteund en in goed verstaanbare taal. Hier hebben onze lezers wat aan..
Maar nu komt het.. Je weet hoe nauwgezet ik alles volg en van nabij ook onder ogen houd.

Vandaag was het mistig en kon de jonge duiven pas uitlaten rond 15u30. Alles leek prima, maar al vlug had ik er eentje in de gaten dat, voor mij althans, zich te stil gedroeg en nauwelijks bewoog. Toen ik de duiven om 16u.30 toegang tot de hokken verleende, was alles naar binnen in minder dan 30 seconden. Ook dat eentje dat ik buiten had opgemerkt en zich blijkbaar niet in zijn sas voelde. Toen ik de hokken betrad was er een duif die in de gang stil en onbewogen wat weggedoken zat, gans alleen. Het was dat eentje dat ik buiten al opgemerkt had wegens zijn niet normale levenslust.

Ik pakte het duifje, een mooie geschelpte doffer, goed in zijn vlees, met zachte pluimen, goed gesloten, werkelijk een prachtige jonge duif. Toen ik echter even een inspectie deed van de ogen en de bek, stelde ik vast dat er een gele aanslag, aangroei was langs de bekspleet tot vooraan bij de opening van de keelholte. Bij mij wijst dit op een infectie door Trichomonen, of een aangroei (aanslag) veroorzaakt door Difterie en / of Herpes. Maar hier heb ik mijn twijfel over aangezien al mijn jonge duiven, meer dan een maand geleden werden ingeent tegen PMV samen met een Pokken-entstof.

De duif zit momenteel beneden in quarantaine in observatie. Heb ze 1/4 van een Flagyl pil (vrouwen) opgestoken en kijk nu verder uit naar morgen. Zoals je wel weet volg ik stipt, dus zeer nauwgezet, het programma van COMED. Als het nu geen Tricho is , maar wel Difterie.moeten we ons dan geen vragen gaan stellen over een TEVEEL aan eiwitten? Nochtans geef ik 50% ruimengeling,25% Super Dieet mengeling, plus 25% zuiveringsmengeling, allemaal van de Firma VERSELE-LAGA.

Het woord is nu aan u. Ik wacht op je wijze raad.
Fijne avond nog,
The Lost Son

Antwoord :

Waarde vriend Michel,

zulke dingen gebeuren bij uitzondering.
Niet vergeten dat deze duiven een antibioticaverleden hebben en dat moet er uit(geselecteerd worden). Niet te rap panikeren. Je doet nu best de Roni in het drinkwater. Mocht die duif een aanzet hebben van Tricho, gaat ze minder eten en krijgt ze ook minder bescherming binnen.

Verder kan je de duif 5 dagen Ultracom geven (2 per dag).
De Flagyl zou ik niet meteen gegeven hebben, het heeft volgens een studie waarover beschikken en ook onze ervaring, niet meer effect dan lookextract dat zich o.a in Ultracom en Roni bevindt.
De quarantaine is een goede actie, hoewel ik er niet meteen vrees dat zij de anderen zal aansteken.

Dit duifje had mogelijks pech, nl. in haar eerste weken een beetje circo, waardoor haar primair immuunsysteem nu faalt. Indien zo, dan zou na zes maanden het gevaar geweken moeten zijn, want dan ontplooien zich bijkomende immuunsystemen. Evenwel in het achterhoofd houden dat het een kandidaat achterblijver wordt.

Met genegen groet.
Jean-Louis


En ja, hieronder het bewijs dat mijn ingreep en het geven van Flagyl tegen Tricho niet eens hoefde.

Waarde Vriend Michel,

Onderstaande diagram van de wetenschapper Seddeik en medewerkers (uit vroegere editie Duifke Lacht) toont de evenwaardigheid in werking aan van knoflookextract (lichtblauw) tegenover het geneesmiddel metronidazol FLAGYL (geel).
De controlegroep van niet behandelde duiven in het bruin.

Vanlint1604

Comed biedt actief knoflookextract in een geconcentreerde en stabiele vorm aan, als medebestanddeel in de producten ULTRACOM en RONI.

Het hoeft geen betoog dat men zich best niet meer bediend van het antibioticum Flagyl (metronidazol) als eerste keuze, met zijn vernietigende inwerking op de darmflora. Bovendien werd bij gebruik van actief knoflookextract ook geen resistentie vastgesteld.

Met genegen groet.
Jean-Louis

Dat was het dan weer. Aan iedereen nog een Zalig Paasfeest.

Vanuit Zoutleeuw

Uw dienaar

THE LOST SON

www.vanlint.be

Nieuwsbrief Peter Boskamp

16 oktober 17
  Nieuwsbrief duiven - Oktober 2017 Antibiotica-Probiotica-Paratyfus   Regelgeving In een tijd waarin steeds duidelijker wordt dat het ongebreidelde gebruik van antibiotica tot ongewenste nevenwerkingen...

Columnist in Spotlight

15 januari 18
Ik werd er gisteren fijntjes aan herinnerd....
28 december 17
  Het is er weer de tijd voor. Iedereen wenst...
19 december 17
Mooie middag gehad met de overnachters uit de...
07 december 17
Wordt aan gewerkt              Project late jongen dan toch maar...
04 december 17
Gisteravond schaatsen kijken, wereldbeker van...
10 november 17
Vorige week publiceerde ik een blog dat de...
02 november 17
Discussies zijn weer behoorlijk opgelopen. De...
16 oktober 17
Het winterseizoen is hier ook begonnen. Drie...
27 september 17
Eind September Vliegseizoen 2017 is weer...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new HobbyshopvanTilburg185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new Pigeonsports185x75 GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new PatrickSchepens185x75new msmduivensport185x75new komkom185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

16 januari 18
Donderdag 4 januari - Iets met nieuwjaar - Lichaam moet weer even wennen aan de...
15 januari 18
 Zeg het met bloemen. Tijdens de huldingen seizoen 2017 was er ook ruimte ingevuld voor 2...
14 januari 18
Met heel veel dank aan de Nederlandse fondspelers. Afgelopen weekend werd de 59e ZLU...
07 januari 18
De besturen van Fiante, Fondunie 2000, SMN, SNZH en de besturen van de Fondclubs van...
06 januari 18
  42e Oostbrabantse Sterrenparade Actie Zorgenkind door de duivensport 21 Januari 2018 in...
04 januari 18
    Jan Van Oeckel, vader en schoonvader van Bart en Nance, is zeker mee verantwoordelijk...
01 januari 18
Auteur: 25 december 2017 Tijdens de nationale NPO dagen, dit jaar weer in...
23 december 17
… een fenomeen op zichzelf. Een man met een plan en eigenaar van steengoede stamduiven....
22 december 17
Eindejaarsaanbiedingen bij « Hobbyshop Van Tilburg » Folder 1folder...
21 december 17
In het vroege voorjaar van 2016 bemachtigde Arie Bustraan Pigeons via Pipa een door ons...
20 december 17
Mooi stukje over duivensport in Limburg
20 december 17
Lijnzaad, superfood! Lijnzaad (Linum usitatissimum L.) is het zaadje van de vlasplant....

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40