Artikelen

 
Arendonk - Nadat het valkenkoppel in de kerktoren van Arendonk al bijna honderd duiven heeft opgegeten in het dorp, wordt de nestkast uit de torenspits verwijderd. De lokale duivenmelkers halen opgelucht adem.
 

In een speciaal voor hen ontworpen nestkast in de toren van de parochiekerk van Arendonk huist sinds begin april een koppel slechtvalken. In amper enkele weken tijd hebben de twee meedogenloze roofvogels al bijna honderd malse sportduiven gevangen en opgegeten, waaronder ook twee dure prijsbeesten van meer dan duizend euro.

 

"De natuur is de natuur. Daar kunnen we niets tegen hebben. Maar je moet de kat niet bij de melk zetten", zegt topduivenmelker Karel Meulemans. Foto: ema

Ten einde raad klopten de plaatselijke duivenmelkers eind vorige maand aan bij de burgemeester, met de vraag om de kast dringend uit de toren weg te halen. “Omdat slechtvalken beschermde roofvogels zijn en het broedseizoen volop bezig is, zijn we wettelijk verplicht om het nest met rust te laten”, zei burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA) toen.

Na overleg met alle betrokken partijen blijkt het schepencollege van Arendonk nu toch een achterpoortje gevonden te hebben om de twee verguisde torenbewoners uit de kerk te zetten. “We hebben beslist om de bak te verwijderen”, bevestigt burgemeester Hendrickx. “Het broedseizoen loopt pas half juli af, maar blijkbaar is het toch toegelaten om het nest weg te halen indien er nog geen jongen in liggen.”

Duivenmelker Bart Gillis (30) is opgelucht. De voorbije zes weken verdwenen er al veertig van zijn ‘blauwe geschelpten’ in de klauwen van het valkenkoppel, waaronder ook één gerenommeerde prijsduif. De helft van zijn duiventil is leeggeroofd.