Artikelen

3 juni ‘17

We zijn nu al een tijdje verder in het vliegseizoen en het gaat steeds iets beter met de duiven. Op zaterdag 27 mei deden Mischa en ik mee met 2 vluchten, Blois en Chimay.
Deze vlucht verliep moeizaam: het was 32 graden en er zat veel tijd tussen de duiven, zeker bij de dagfond vlucht!
Uiteindelijk zijn we er helaas een aantal kwijtgeraakt en met ons velen anderen.
Mischa baalde hier flink van, hij mistte zijn lievelingsduivin. Helaas hebben we in de loop van de week geen duiven meer teruggekregen en hebben we de duiven maar weer klaargestoomd voor de volgende vlucht: Roye!

Op vrijdagavond 2 juni werd ik tijdens het inkorven gebeld door een meneer uit Alblasserdam. Er was een duif van mij en Mischa opgevangen en ik moest later even terugbellen. Bij het tweede telefoontje werd duidelijk dat onze duif terug was gevonden in de mand van een vrachtwagen. Met andere woorden: deze duif heeft een week lang zonder water en voer in de mand gezeten. Het was niet helemaal duidelijk van welke vlucht deze duif afkomstig was, er werd gezegd dat de duif in de mand van Blois zat (dit bleek later Chimay te zijn)

Deze duif zou in overleg s’ avonds bij ons thuis gebracht worden maar er is uiteindelijk niemand langsgekomen... de volgende dag werd er gebeld. De duif mochten we op komen halen in Alblasserdam bij de secretaris van Afdeling 5. Het kwam erop neer dat we nog van geluk mochten spreken dat we de duif terug hadden en er grote melkers waren die er 60 kwijt waren omdat het een rotte vlucht was. Het was inderdaad een moeizame vlucht en het is zonde dat er zoveel duiven zijn verspeeld maar dit is niet op deze duif van toepassing.
Samen met Mischa heb ik overlegd of we er iets mee wilden doen, Mischa wilde graag dat dit voorval aangekaart zou worden. Niet om de sport kapot te maken, zoals sommige denken, maar om ervoor te zorgen dat er niet onnodig duiven sterven door nalatigheid. Stel je voor dat het u duif is.

Zelf heb ik ook een bericht geplaatst op facebook op de ‘’Duivensport’’ groep.
Binnen korte tijd kregen we daar veel reacties op, veel mensen vonden het een schande dat dit kon gebeuren. Ze vragen zich af of de lossingscommissie überhaupt de manden na lossing controleert op duiven en hoe ze dit niet hebben kunnen opmerken. Ook zeiden veel duivenmelkers dat ze dit zelf ook meegemaakt hebben, levend of zelfs dood.
Toch waren er mensen die dit ‘’heel normaal’’ vonden: duiven kunnen dit makkelijk hebben, heb het zelf meegemaakt bij een kweekduif die ik 10 dagen was vergeten. Van deze opmerking schrok ik toch wel!

Fouten maken is inderdaad menselijk en het kan een keer voorkomen. Echter is dit al veel vaker voorgekomen door in mijns inziens nalatigheid! Dit is niet nodig! We hebben een mooie sport met lieve trouwe diertjes, laten we dit alsjeblieft zo houden!