Artikelen


Zeg niet zomaar maïs tegen maïs
Maïs (Zea maïs) is wereldwijd één van de meest gebruikte graansoorten. Maïs behoort tot de grassenfamilie en komt oorspronkelijk uit MiddenAmerika.
Maïs is arm aan eiwit (8%), maar rijk aan vet (4%) en zetmeel (65%) in vergelijking met andere graansoorten. Dit maakt maïs relatief rijk aan energie.
Naast de klassieke gele maïs, bestaan er ook variëteiten in verschillende kleuren zoals oranje, rode, bordeaux en zelfs zwarte maïs.
Algemeen geldt: hoe meer oranje of hoe donkerder gekleurd, hoe meer carotenoïden de maïs bevat. Carotenoïden zijn plantenkleurstoffen en werken gezondheidsondersteunend (als antioxidant). De gele kleur van de maïs zorgt bij de kip mee voor een gele eidooier.
De verschillende maïssoorten die gebruikt worden bij Versele-Laga en QUARTES zijn voornamelijk afkomstig uit België en Frankrijk, maar de gekleurde soorten komen vaak van verder weg.


Wist je dat:
 de gewone voedermaïs in grote mate verwerkt wordt door QUARTES

 je deze onderstaande maïssoorten, naast de gewone voedermais, in verschillende Versele-Laga producten terugvindt o cribs maïs een mooie ronde gele maïs is afkomstig uit Frankrijk die natuurlijk wordt gedroogd en zo zijn kiemkracht behoudt o premium maïs gedroogd wordt bij lage temperatuur o popcornmaïs een kleine maïs is die uit Frankrijk of Argentinië komt o rode maïs een scherpe vorm heeft en voor zijn specifieke kleur gebruikt wordt in duivenmengelingen o Plata maïs ook uit Argentinië komt en een diep oranje kleur in de mengeling brengt o bordeaux maïs in Hongarije of Oekraïne aangekocht wordt en gebruikt wordt omwille van de kleur en het hoge gehalte aan antioxidanten o zwarte maïs in Chili en Frankrijk aangekocht wordt en gebruikt wordt in de duivenmengelingen omwille van het heel hoge gehalte aan antioxidanten

 naargelang het doel van de duivenmengeling (sport, kweek, rui…), één of meerdere van bovenstaande soorten maïs toegevoegd zal worden