Artikelen

Provinciaal Criterium Narbonne 2017 Sponsor: Hilbra – spuit en stucadoorwerken

                       Provinciaal Criterium Narbonne 2017

De winnaars:
“Bono Harry” is de winstpakker voor Jo en Florian op Narbonne!

De op een na laatste ZLU vlucht van dit jaar is de vlucht uit Narbonne. Een vlucht waar een aparte internationale uitslag voor jaarlingen aan wordt gekoppeld. De laatste jaren een vlucht waar steeds meer liefhebbers hun jaarlingen willen testen op het echte werk.
De weersomstandigheden waren gunstig en reeds om 6.45 uur gingen de duiven op de wieken. Het werd een fraaie vlucht met snelheden van rond de 1250 m/min. voor de snelste duiven. De eerste Limburgse duiven vallen rond 18.30 uur in het Krijtland. ’S morgens rond 6.30 uur is voor Limburgse begrippen het boek gesloten.
In het prachtige Limburgse heuvelland bij Jo en Florian Hendriks werd door diverse letters op de duiven gewacht. Het was Jo zelf die even voor half zeven hun blauwe jaarling uit het zuidwesten zag aanstormen. Zelden een duif zo hard zien aanstormen zegt Jo met een glimlach op zijn gezicht.
In de week van Chateauroux werd door Jo en Florian al beslist dat hun ploeg ook zou deelnemen aan Narbonne. Met name omdat de forme nog aanwezig was en daarnaast, en zeker niet onbelangrijk, Chateauroux niet al te zwaar zou worden. Dit alles bleek naderhand te kloppen daar de duiven de afstand van Chateauroux naar Nijswiller binnen 5 uur hadden afgehaspeld. Op Chateauroux gingen 14 doffers de strijd aan, waarvan er provinciaal 12 hun prijs pakten. De serie is 28-34-37-43-45-65 etc.
In 2009 en 2014 werden de duiven ook na hun laatste dagfondvlucht op Narbonne gespeeld, dit pakte twee keer prima uit.
Nadat de duiven thuis kwamen van Chateauroux kregen ze maar heel even de duivin te zien, dit om de motivatie voor Narbonne op peil te houden. Ze kregen gelijk goed voer en een potje in de bak gevuld met een mengsel van gepelde haver, hennep, pinda’s etc. De tank moet voor een belangrijke opdracht altijd vol zijn vertelt Florian. Op zaterdag en zondag werd er Rotosal, BT Amin en druivensuiker in het drinkwater gedaan. Hier wordt veel waarde gehecht aan de producten van Röhnfried. Rond het middaguur kregen de doffers hun duivin en ze konden ermee stoeien tot het moment van inkorven. 12 doffers werden er ingekorfd , nationaal werd de volgende serie neer geknald: 4-32-34-191-215-238 en 275. Chapeau!!
De eerst aankomende duif is de “Bono Harry”, een middelmatige duif qua grootte met een opvallend zacht verenpak en een attente scherpe blik in de ogen. Zijn stamkaart is bijgevoegd en deze spreekt boekdelen. Een volle broer en de ouders van “Bono Harry” werden verkocht naar China. Florian beaamt dat het kweekhok de belangrijkste pijler is voor het tophok in Nijswiller. Ieder jaar worden er weer absolute toppers naar het kweekhok verplaatst!
We kregen enkele topvliegers en kwekers in de handen en het moet gezegd worden, de kwaliteit druipt er vanaf. Echte krijgers met ogen die door je heen kijken! Zulke duiven begeleid en gemotiveerd door deze liefhebbers, dat wordt nog kwaad kersen eten!
De basisduiven van het hok komen van Gaby Vandenabeele, Hooymans, Koopman en Verkerk. Ook de legendarische “King Kong” van Jean Hornesch speelt een voorname rol. Op de vraag waar hij duiven zou halen als hij helemaal opnieuw zou moeten beginnen antwoordt Florian zonder te twijfelen: weer bij goede dagfondhokken als Gerard Koopman, Hooymans, Verkerk & Vandenabeele.
Voor het seizoen krijgen alle duiven een kuur van 7 dagen tegen trichomoniasis en “schone” koppen. Ook wordt er dan een blokje Koudijs gebruikt om de hokken schoon te krijgen. Dit Koudijs blokje wordt ook nog eens gebruikt halverwege het dagfondseizoen tijdens een rustweekend. Tot 300 kilometer worden er hier geen bijproducten gegeven. Vanaf 300 kilometer worden de Röhnfried producten gehanteerd. Het hok in Nijswiller ligt redelijk dicht achter het woonhuis waardoor de zon dus de forme er niet gelijk in april zijn. Dit hebben we geweten van Narbonne!!
Florian en Jo zien het liefst dat hun duiven uit eigen beweging stevig trainen. Schort er iets aan door bijvoorbeeld drukkend warm weer dan wordt het voer lichter of zwaarder en dit alles op gevoel. De duiven krijgen geregeld gelegenheid om te baden, dit wordt gegeven in het rennetje voor het hok. Ze vertikken het soms om erin te gaan, wordt vervolgens het bad in het hok gezet dan gaan ze er wel in! Wie het weet mag het zeggen!
Florian geeft duidelijk aan dat de duivensport in een revolutie verkeerd. Echte klasbakken in topconditie en goed gemotiveerd zijn tot veel in staat. “Bono Harry” en zijn hokgenoten hebben er op deze Narbonne een demonstratie van gegeven! Tijdens het dagfondseizoen, dat hier in Nijswiller als hoofddoel wordt gezien, worden de duiven tijdens het rustweekend zelf gelapt. Bij thuiskomst zitten er dan slechts enkele duivinnen op het hok. Dit zijn wel de meest paarlustige exemplaren, daar let de baas wel op. Bij het inkorven van een dagfondvlucht krijgen ze allemaal hun eigen duivin. Wanneer het echt warm is krijgen ze hun duivin al in de morgen, in de middag zijn ze dan rustiger en wordt er nog goed gegeten en vooral gedronken. Ze moeten als ze de mand ingaan altijd een beetje voer in de krop hebben aldus Jo. Vaak worden ze ’s morgens gelapt voor de inkorving van een dagfondvlucht, ze vinden dan de duivin. Een uurtje later wordt er dan goed gegeten, ’s avonds inmanden. Volgens Florian is motivatie en variatie in deze van groot belang. Ze moeten gemotiveerd de mand in, dat spreekt voor zich.
Na thuiskomst van een dagfondvlucht vinden de duiven een potje water en een potje voer in hun woonbak, hierin zit sportmengeling, ze kunnen eten zoveel ze willen. De eerste week na een dagfondvlucht wordt er licht gevoerd. Het voer is van Paloma (via Simons). Tijdens deze week ook veel Zoontjes en Schummi Black Relax , dit bevat veel vezels. Op de maandag en de dinsdagmorgen van de inkorfweek bestaat het menu uit half licht voer en half sportmengeling. Dinsdagavond tot en met donderdag krijgen ze dan sportmengeling Schummi Black Power van Paloma. Verder gepelde haver, hennep, zonnepitten en pinda’s, dit echter pas na de sportmengeling anders snoepen ze te veel. De duiven moeten duidelijk reageren op het opvoeren aldus Florian, als ze op donderdag de mand ingaan heeft hij het liefst dat ze een beetje voer in de krop hebben. Wel geeft men aan dat wanneer het erg warm weer is het voer licht gehouden wordt. Er wordt altijd zoveel gevoerd dat er altijd wel iets blijft liggen.
We waren op bezoek bij een absoluut tophok. Niets wordt hier aan het toeval over gelaten en alles wordt ervoor gedaan om hun atleten te laten pieken, het liefst op de geliefde dagfondvluchten. Indien deze duiven door topliefhebbers ingemand worden in topconditie en super gemotiveerd, zijn ze tot héél véél in staat, zelfs om een prachtige Narbonne op hun naam te schrijven.
Goed gedaan mannen, petje af!!!

Lei Martens