Artikelen

Jac van der Wal, Krimpen a/d IJssel
pakt zege openingsvlucht St. Vincent en snelste duif Sector 2

 

Na maandenlange voorbereidingen was het vrijdag 16 juni dan eindelijk zover: De eerste fondvlucht na een lange periode van rui, kweek en oefenvluchtjes. Zo'n start is altijd spannend. De opwarmvluchtjes zeggen niet zo veel en je weet pas na de eerste echte serieuze vlucht hoe de ploeg er daadwerkelijk voor staat.

Ook dit jaar was de openingsvlucht de klassieker van St. Vincent. St. Vincent was alweer een aantal jaar de enige nationale overnachtvlucht, maar daar is nu met Dax en Bergerac verandering in gekomen. Met drie nationale vluchten, geeft het de sport weer net wat meer uitstraling. De editie van 2017 was er een om door het ringetje te halen. De omstandigheden waren schitterend, mooie temperaturen en een westelijke wind. Dat met een afstand van ruim 1000 kilometer, werd de eerste fondvlucht een prooi voor de echte fondliefhebbers. Enkel de klasse duiven in de juiste conditie maakten kans op een topklassering.

Met de eerste meldingen rond 07:30 in Zeeland begon de spanning toch echt op te lopen. De eerste duiven waren in Nederland, maar daarna bleef het lang stil. Totdat om 10:23 de 13-1195381 arriveerde bij Jac van der Wal in Krimpen a/d IJssel. Deze duif stond als 1e getekende en was in de fondclub alle concurrenten te snel af. Rik Ros klokte te 2e duif om 11:45. De derde plaats was voor Jaap Bol uit Alblasserdam. Om 12:40 waren er 3 duiven thuis van de 262 duiven in concours. Het tekent de zwaarte van de vlucht. Enkel de winnende duif behaalde een snelheid van boven de 1000 meter per minuut.
FONDCLUB GROOT ROTTERDAM 2017


Jac van der Wal en trouwe supporter Koos van den Heerik zaten in de tuin te wachten en zagen de winnaar uit de goede hoek arriveren. De kras doffer viel uitgeput op de plank. De mannen hadden dit nog niet eerder meegemaakt. Pas na enkele ogenblikken, vond de 13-381 het wel mooi geweest en besloot het hok binnen te gaan. Er werd kostbare tijd verspeeld, maar het bleek niet van invloed op de grote overwinning die hij Jac heeft bezorgd. In de gehele sector 2 tegen 2.679 duiven was er namelijk geen snellere duif te vinden.

Op de vlucht werden 12 duiven ingekorfd. De 13-1195381 werd als 1e getekende aangegeven en dat was niet voor niets. In 2016 was hij namelijk al 2x de eerste duif van Jac en dat was goed voor 2x een plek bij de top-100 nationaal. De duif is afkomstig van J. van Vliet & Zn en komt uit goede vliegers. Inmiddels is de duif ook vernoemd naar deze hardvliegende combinatie met de naam ELDERT-JAN.

De 13-381 is een laat jong en is rustig gespeeld in het eerste seizoen als oude duif. Als tweejarige won hij zijn eerste prijsjes en in 2016 werden de eerste kopprijzen gewonnen. Op nationaal St. Vincent wist hij de 82e plek te winnen. Op Nationaal Bergerac werd dat een 21e plek. Deze stijgende lijn werd dus een doorgetrokken met deze schitterende overwinning.

Het seizoen wordt begonnen op weduwschap. De duiven trainen dan beter en komen wat beter op gang in plaats van nestduiven. Na enkele weken wordt er toch gekoppeld en gaan de duiven 2x per dag los. Door het nestspel mogen de doffers in de ochtend trainen. In de middag is het de beurt aan de duivinnen. Als de omstandigheden het toelaten worden de duiven gespeeld op de afdelingsvluchten. Soms komt het even wat minder uit, dan wordt wel eens een vlucht overgeslagen.

Het succes komt met goede duiven, goede inzet en een goede gezondheid. Dat laatste moeten de duiven zelf ondervinden. De duiven krijgen in principe geen medicatie. De standaard ontsmetting is niet van toepassing in Krimpen aan den IJssel, evenals de kuur tegen ornithose. Eerst moeten alle externe factoren (o.a. een goed hok) worden uitgesloten, pas als het dan niet gaat, wordt pas ingegrepen.

Jac van der Wal is vanaf de jeugdige leeftijd al bezig met de duiven. Dat het bij hem in de vingers zit, bleek al op de leeftijd van 12 jaar. Toen was hij alle grote namen te snel af en won hij de 1e Orleans in Afdeling West. Jong geleerd, is oud gedaan ,want elk jaar is Jac wel goed voor een aantal topklasseringen. Vooral op de zware vluchten weet Jac te scoren, zoals het dit jaar lukte op Dax en de afsluitende Cahors.

Jac is werkzaam als kaasboer op de markt en moet zich zo nu en dan in tweeën splitsen om zowel het werk als de duiven in goede banen te leiden. Gelukkig heeft hij een grote steun aan zijn zoon. Zowel op duivengebied als op de markt kan hij op zijn inzet rekenen. Daarnaast is Koos ook altijd bereid om te helpen als dat nodig is. Jac heeft het nu zo ingericht dat hij alle zaterdagen thuis is. En hoe mooi is het dan om meteen de 1e vlucht van het seizoen zo te beginnen!?!

Peter Sebel